Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του για την επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης για τη θητεία του Γ. Παπαντωνίου άσκησε δριμύ «κατηγορώ» στην αντιπολίτευση και συγκεκριμένα για την απουσία της κ. Γεννηματά και του κ. Μητσοτάκη από τη συζήτηση.

Απόρησε γιατί δεν μίλησε το πρωί αφού η συζήτηση άρχισε στις 10 το πρωί και θα μπορούσε να φύγει στις 5 το απόγευμα, όπως είχε ενημερώσει το προεδρείο της Βουλής. Αντίθετα έκανε την πολιτική επιλογή να πάει στη Μάλτα.

Μάλιστα τόνισε πως αποτελεί «θεσμική συνεισφορά στον τόπο ο νόμος Ευάγγελου Βενιζέλου» για την ασυλία που κάποιος υπουργός έχει με την παρέλευση τριών χρόνων για την κατασπατάληση δημοσίου  χρήματος.

Ξεκαθάρισε πως ψάχνοντας κάποιος πάντα κάτι βρίσκει και θα έρθουν και άλλες περιπτώσεις σκανδάλων. Αναφέρθηκε στην εξέταση σε βάθος για την περίπτωση Novartis που την τοποθέτησε για την άλλη εβδομάδα και δήλωσε βέβαιος πως δεν θα είστε τόσο άνετοι όπως σήμερα.

Κάθε θεσμική πρωτοβουλία που διασφαλίζει τη νομιμότητα και τη διαφάνεια αποτελεί πρωταρχικό στόχο της κυβέρνησης.

Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Νίκος Δένδιας καυτηρίασε τη μη τοποθέτηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για ανάλογη  επιτροπή για τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη. Δικαιολόγησε την απουσία Μητσοτάκη για θεσμική υποχρέωσή του στο εξωτερικό.

Η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα ήταν πως χαίρεται πάντα να συζητά με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά συνειδητά επέλεξε να φυγομαχήσει.

Αίσθηση προκάλεσε το σχόλιο του Ευάγγελου Βενιζέλου  για «ανιστόρητο ατόπημα του πρωθυπουργού», γιατί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών βελτιώθηκε με την παράταση του χρόνου παραγραφής των τυχόν αδικημάτων, διπλασιάστηκε. Έτσι θα έχει άπλετο χρόνο να κριθεί η καταστροφή της οικονομίας από τον ΣΥΡΙΖΑ σε επόμενη Βουλή και ανάλογη επιτροπή, κατέληξε ο πρώην υπουργός.