Γράφει η Μαρίνα Κουρμπέλα (marinakourbela@gmail.com)

Η Συνολική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία (ΣΟΕΣ ή CETA) μεταξύ Ε.Ε. και Καναδά, που υπογράφηκε σήμερα στις Βρυξέλλες, είναι το πρώτο καλό νέο στη γεμάτη προβλήματα Ευρωπαϊκή Ένωση, και το πιο σημαντικό στις έως τώρα σχέσεις της με τον Καναδά.

Ετσι δικαιολογείται και η έκφραση χαράς και ικανοποίησης του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του Καναδού πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό.

Η σημερινή συμφωνία ανοίγει νέους δρόμους ανάπτυξης, και αυτό αναμένεται να το αξιοποιήσουν και οι ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες παρουσιάζουν σταδιακά όλο και μεγαλύτερη εξωστρεφή δραστηριότητα.

Σημειώνεται, πως η Ε.Ε. και ο Καναδάς διαπραγματεύτηκαν μια φιλόδοξη συμφωνία, η οποία θα δημιουργήσει νέες εμπορικές και επενδυτικές ευκαιρίες για οικονομικούς φορείς από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με βάση τις οδηγίες διαπραγμάτευσης, που έλαβε από το Συμβούλιο, δηλαδή από τις κυβερνήσεις των 28 κρατών-μελών της Ε.Ε., διαπραγματεύτηκε τη Συνολική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία (ΣΟΕΣ) με σκοπό την εγκαθίδρυση μιας σύγχρονης και προνομιακής οικονομικής σχέσης με τον Καναδά.

Οι διαπραγματεύσεις για τη ΣΟΕΣ ολοκληρώθηκαν και η συμφωνία μονογραφήθηκε σε επίπεδο επικεφαλής διαπραγματευτών την 1η Αυγούστου 2014.

Η ΣΟΕΣ για τις επιχειρήσεις
Ο Καναδάς είναι η 11η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και ο 12ος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ε.Ε. Με τη ΣΟΕΣ θα βελτιωθούν σημαντικά οι επιχειρηματικές ευκαιρίες για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις στον Καναδά. Χάρη στη ΣΟΕΣ, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα απολαμβάνουν την καλύτερη μεταχείριση που έχει ποτέ προσφέρει ο Καναδάς σε οποιονδήποτε εμπορικό εταίρο, με αποτέλεσμα να εξασφαλίζονται για τις επιχειρήσεις της Ε.Ε. ίσοι όροι ανταγωνισμού στην αγορά του Καναδά. 

Μέσω του ανοίγματος αγορών, η ΣΟΕΣ αναμένεται να συμβάλει στην ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης στην ΕΕ, καθώς και να αποφέρει περαιτέρω οφέλη για τους ευρωπαίους καταναλωτές. Η Η ΣΟΕΣ δεν θα μεταβάλει τα πρότυπα της ΕΕ. Τα πρότυπα και οι κανονισμοί σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων, την ασφάλεια των προϊόντων, την προστασία των καταναλωτών, την υγεία, το περιβάλλον, τα κοινωνικά και εργασιακά πρότυπα κ.λπ. θα παραμείνουν άθικτα. Όλες οι εισαγωγές από τον Καναδά θα πρέπει να πληρούν όλους τους κανόνες και τους κανονισμούς της ΕΕ για τα προϊόντα — χωρίς καμία εξαίρεση.
Ειδικότερα, η ΣΟΕΣ θα αποφέρει:

Εξοικονομήσεις από δασμούς
Η ΣΟΕΣ θα αποφέρει απτά οφέλη για τους ευρωπαίους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις μέσω της κατάργησης ή μείωσης δασμών — οι σχετικές μειώσεις συγκαταλέγονται στις πλέον εκτεταμένες που έχει ποτέ επιτύχει η ΕΕ σε εμπορική συμφωνία. Με τον τρόπο αυτόν, θα δημιουργηθούν σημαντικές επιχειρηματικές ευκαιρίες για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ΜΜΕ. Εξάλλου, σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι περισσότεροι δασμοί θα εξαλειφθούν αμέσως μόλις η ΣΟΕΣ τεθεί σε ισχύ. Η μείωση δε των δασμών δεν θα χαμηλώσει ή τροποποιήσει τα πρότυπα της ΕΕ. Οι εισαγωγές από τον Καναδά θα πρέπει να συμμορφώνονται προς τους κανονισμούς της ΕΕ. 

Ευκαιρίες για παρόχους υπηρεσιών, διαφανής και αποτελεσματική προστασία των επενδύσεων και μηχανισμοί επίλυσης διαφορών

Η ΣΟΕΣ αποτελεί μακράν την ευρύτερη συμφωνία που έχει ποτέ συνάψει η ΕΕ στον τομέα των υπηρεσιών και των επενδύσεων. Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα έχουν περισσότερες ευκαιρίες να παρέχουν εξειδικευμένες ναυτιλιακές μεταφορικές υπηρεσίες, όπως βυθοκόρησης, μεταφοράς κενών εμπορευματοκιβωτίων και μεταφοράς ορισμένων φορτίων εντός του Καναδά.

 

Επιπλέον, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα απολαμβάνουν νέα πλεονεκτήματα όσον αφορά την έγκριση επενδυτικών σχεδίων τους στον Καναδά, την προστασία των επενδύσεών τους και την επιβολή του σεβασμού των δικαιωμάτων τους σε περίπτωση άδικης μεταχείρισης, μέσω ενός ισορροπημένου και αποτελεσματικού συστήματος επίλυσης διαφορών. Για όλους τους τομείς υπηρεσιών, όπως τις περιβαλλοντικές, τις τηλεπικοινωνιακές και τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, διασφαλίζεται πρόσβαση στην αγορά, τόσο σε ομοσπονδιακό όσο και για πρώτη φορά σε επαρχιακό επίπεδο. Στη ΣΟΕΣ όπως σε όλες τις εμπορικές συμφωνίες της,η ΕΕ προστατεύει τις δημόσιες υπηρεσίες. Εν προκειμένω, και στην περίπτωση αυτή, οι καναδοί επενδυτές και πάροχοι υπηρεσιών θα πρέπει να συμμορφώνονται προς τους ισχύοντες κανονισμούς της ΕΕ. 

Προστασία των επενδύσεων και επίλυση επενδυτικών διαφορών
Η ΣΟΕΣ περιλαμβάνει όλες τις καινοτομίες της νέας προσέγγισης της ΕΕ στις επενδύσεις, καθώς και τον μηχανισμό της επίλυσης διαφορών, κατά τρόπο που ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των ενδιαφερόμενων μερών για ένα πιο δίκαιο, διαφανές και θεσμοποιημένο σύστημα για την επίλυση επενδυτικών διαφορών. Εισάγει σημαντικές καινοτομίες στον τομέα αυτόν, διασφαλίζοντας υψηλό επίπεδο προστασίας για τους επενδυτές, ενώ, παράλληλα, διασφαλίζει πλήρως το δικαίωμα των κυβερνήσεων να θεσπίζουν κανονιστικές ρυθμίσεις και να επιδιώκουν θεμιτούς στόχους δημόσιας πολιτικής, όπως η προστασία της υγείας, της ασφάλειας ή του περιβάλλοντος. Η ΣΟΕΣ συνιστά σημαντική παρέκβαση από την παραδοσιακή προσέγγιση στην προστασία των επενδύσεων και την επίλυση επενδυτικών διαφορών την οποία ακολουθούν οι περισσότερες υφιστάμενες διμερείς επενδυτικές συμφωνίες παγκοσμίως. 

Απαλείφει ασάφειες που καθιστούσαν το παλαιό σύστημα ευάλωτο σε καταχρήσεις και εξεζητημένες ερμηνείες, και δημιουργεί ένα ανεξάρτητο σύστημα επενδυτικών δικαστηρίων, αποτελούμενο από ένα διαρκές δικαστήριο και ένα εφετείο, τα οποία θα διεξάγουν διαδικασίες επίλυσης διαφορών κατά τρόπο διαφανή και αμερόληπτο. 

Αμοιβαία αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων 

Η συμφωνία παρέχει ένα πλαίσιο για τη διευκόλυνση της αμοιβαίας αναγνώρισης των προσόντων για την άσκηση νομοθετικά κατοχυρωμένων επαγγελμάτων, όπως αυτά του αρχιτέκτονα, του λογιστή και του μηχανικού. Οι σχετικές επαγγελματικές οργανώσεις στην ΕΕ και τον Καναδά διαθέτουν πλέον ένα πλαίσιο που καθορίζει τους όρους για τη διαπραγμάτευση συμφωνιών αμοιβαίας αναγνώρισης για τα αντίστοιχα επαγγέλματά τους. Οι εν λόγω συμφωνίες θα πρέπει, στη συνέχεια, να επιβεβαιωθούν και να συμφωνηθούν από την ΕΕ και τον Καναδά. 

Ευκολότερες μεταφορές προσωπικού επιχειρήσεων και άλλων επαγγελματιών μεταξύ της Ε.Ε. και του Καναδά 

Η ΣΟΕΣ θα καταστήσει ευκολότερο για τις επιχειρήσεις να μεταφέρουν προσωρινά προσωπικό μεταξύ της ΕΕ και του Καναδά. Με τον τρόπο αυτόν, θα διευκολυνθούν οι δραστηριότητες των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στον Καναδά. Επιπλέον, θα καταστεί ευκολότερο για τους παρόχους επαγγελματικών υπηρεσιών να παρέχουν προσωρινά νομικές, λογιστικές, αρχιτεκτονικές ή παρόμοιες υπηρεσίες. 

Ενίσχυση της δυνατότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων να παρέχουν υπηρεσίες εξυπηρέτησης μετά την πώληση 

Η ΣΟΕΣ θα καταστήσει ευκολότερες για τις επιχειρήσεις της ΕΕ τις εξαγωγές εξοπλισμού, μηχανημάτων και λογισμικού, καθώς θα παρέχει στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να αποστέλλουν μηχανικούς συντήρησης και άλλους ειδικούς για να παρέχουν υπηρεσίες εξυπηρέτησης μετά την πώληση και άλλες συναφείς υπηρεσίες. 

Πρόσβαση σε καναδικούς δημόσιους διαγωνισμούς 

Ο Καναδάς άνοιξε τους δημόσιους διαγωνισμούς του στις επιχειρήσεις της ΕΕ σε βαθμό μεγαλύτερο απ’ ό,τι σε οποιονδήποτε άλλο εμπορικό εταίρο του. Οι επιχειρήσεις της ΕΕ θα έχουν τη δυνατότητα υποβολής προσφορών σε διαγωνισμούς για την προμήθεια αγαθών και υπηρεσιών όχι μόνο σε ομοσπονδιακό επίπεδο, αλλά και στο επίπεδο των διαγωνισμών που προκηρύσσουν επαρχίες και δήμοι του Καναδά, γεγονός που θα τις καταστήσει τις πρώτες μη καναδικές επιχειρήσεις με αυτήν τη δυνατότητα.

 

Μάλιστα, εκτιμάται ότι η αγορά των δημόσιων συμβάσεων που προκηρύσσονται από επαρχίες είναι μεγέθους διπλάσιου από το αντίστοιχο των συμβάσεων που προκηρύσσονται σε ομοσπονδιακό επίπεδο. 

Εξοικονόμηση δαπανών σχετιζόμενων με διπλές δοκιμές

Η ΕΕ και ο Καναδάς συμφώνησαν να αποδέχονται αμοιβαία τα εκατέρωθεν πιστοποιητικά τους διαπίστωσης της συμμόρφωσης σε τομείς όπως οι ηλεκτρικές συσκευές, ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός και ο ραδιοεξοπλισμός, τα παιχνίδια, οι μηχανές και ο εξοπλισμός μετρήσεων. Αυτό σημαίνει ότι οι οργανισμοί αξιολόγησης της συμμόρφωσης στην ΕΕ θα μπορούν να αξιολογούν ευρωπαϊκά προϊόντα προς εξαγωγή στον Καναδά σύμφωνα με τους καναδικούς κανόνες, και αντιστρόφως. 

Με τον τρόπο αυτόν, θα αποφεύγεται η διεξαγωγή των ίδιων δοκιμών από αμφότερες τις πλευρές, γεγονός που μπορεί να μειώσει σημαντικά το κόστος τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και τους καταναλωτές. Μάλιστα, το γεγονός αυτό έχει ιδιαίτερη αξία για τις μικρότερες επιχειρήσεις, για τις οποίες η διπλή πληρωμή της ίδιας δοκιμής μπορεί να είναι απαγορευτική. Εξάλλου, μολονότι η παραπάνω ρύθμιση υπολείπεται του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί η ΕΕ εντός των συνόρων της, αποτελεί, ωστόσο, ένα ιδιαίτερα σημαντικό βήμα προόδου στο επίπεδο των διεθνών συμφωνιών της ΕΕ. 

Καλύτερη προστασία των έργων δημιουργού και καινοτομίας της Ε.Ε. 

Η ΣΟΕΣ θα συμβάλει στην επικράτηση πιο ισότιμων όρων ανταγωνισμού μεταξύ του Καναδά και της ΕΕ στο πεδίο των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας. Θα ενισχύσει την προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας (ευθυγράμμιση με τους κανόνες της ΕΕ σχετικά με την προστασία των τεχνολογικών μέτρων και τη διαχείριση ψηφιακών δικαιωμάτων, καθώς και σχετικά με την ευθύνη των παρόχων υπηρεσιών διαδικτύου) και την επιβολή του σεβασμού τους (ειδικότερα, μέσω της πρόβλεψης της δυνατότητας λήψης προσωρινών και ασφαλιστικών μέτρων σε βάρος ενδιαμέσων που εμπλέκονται σε δραστηριότητες που προσβάλλουν τα δικαιώματα).

 

Θα οδηγήσει σε βελτίωση της προστασίας που παρέχει το καναδικό σύστημα δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας στα ενωσιακά διπλώματα ευρεσιτεχνίας για φαρμακευτικά προϊόντα. Περαιτέρω, ο Καναδάς συμφώνησε να ενισχύσει τα συνοριακά μέτρα του κατά των προϊόντων που φέρουν εμπορικό σήμα το οποίο αποτελεί αντικείμενο παράνομης παραποίησης ή απομίμησης, των προϊόντων που συνδέονται με την παράνομη εκμετάλλευση δικαιώματος πνευματικής ιδιοκτησίας και των προϊόντων με γεωγραφική ένδειξη που αποτελεί αντικείμενο παράνομης απομίμησης. 

Πλεονέκτημα στην αγορά για τους παραγωγούς παραδοσιακών ευρωπαϊκών προϊόντων 

Πολυάριθμες μεσαίες και μικρότερες επιχειρήσεις εμπορίας γεωργικών προϊόντων θα επωφεληθούν από το γεγονός ότι ο Καναδάς συμφώνησε να παρέχει προστασία σε 143 γεωγραφικές ενδείξεις για υψηλής ποιότητας ευρωπαϊκά προϊόντα, όπως το τυρί ροκφόρ, το βαλσαμικό ξύδι της Modena, το ολλανδικό τυρί Gouda και πολλά άλλα. 

Δέσμευση για αειφόρο ανάπτυξη 

Στη ΣΟΕΣ, η ΕΕ και ο Καναδάς επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους για αειφόρο ανάπτυξη. Τα δύο μέρη συμφωνούν ότι το εμπόριο και οι επενδύσεις θα πρέπει να προάγουν την προστασία του περιβάλλοντος και τα δικαιώματα των εργαζομένων, και όχι να αποβαίνουν σε βάρος τους. Η ΕΕ και ο Καναδάς έχουν δεσμευθεί να αξιοποιήσουν τη ΣΟΕΣ κατά τρόπο που θα συμβάλει ώστε να διασφαλιστεί ότι η οικονομική μεγέθυνση, η κοινωνική ανάπτυξη και η προστασία του περιβάλλοντος θα αποτελούν πυλώνες που θα αλληλοενισχύονται.

 

Η ΣΟΕΣ ενσωματώνει τις υποχρεώσεις που υπέχουν η ΕΕ και ο Καναδάς να τηρούν διεθνείς κανόνες σχετικά με τα δικαιώματα των εργαζομένων και την προστασία του περιβάλλοντος, και αναθέτει στην κοινωνία των πολιτών της ΕΕ και του Καναδά σημαντικό ρόλο συμμετοχής στην υλοποίηση των δεσμεύσεων στους τομείς αυτούς, στο πλαίσιο της ΣΟΕΣ. Επιπλέον, η ΣΟΕΣ θεσπίζει μια διαδικασία για την επίλυση συναφών διαφορών, η οποία συμπεριλαμβάνει κυβερνητικές διαβουλεύσεις και μια ομάδα εμπειρογνωμόνων.

 

11a

 

Η Συμφωνία προβλέπει διατάξεις σε 27 τομείς
Η ΣΟΕΣ αποτελεί μια συνολική εμπορική και επενδυτική συμφωνία η οποία περιέχει διατάξεις στους ακόλουθους 27 τομείς:
1 -εθνική μεταχείριση και πρόσβαση των αγαθών στην αγορά,
2 – μέτρα αποκατάστασης του εμπορίου,
3 -τεχνικά εμπόδια στο εμπόριο,
4 -υγειονομικά και φυτοϋγειονομικά μέτρα,
5 – διευκόλυνση τελωνειακών διαδικασιών και εμπορικών συναλλαγών,
6 – επιδοτήσεις, επενδύσεις,
7 -διασυνοριακές συναλλαγές στον τομέα των υπηρεσιών,
8 – προσωρινή είσοδος και διαμονή φυσικών προσώπων για επιχειρηματικούς σκοπούς,
9 – αμοιβαία αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων,
10 -εγχώριες κανονιστικές ρυθμίσεις,
11 -χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες,
12 -υπηρεσίες διεθνών θαλάσσιων μεταφορών,
13 -τηλεπικοινωνίες,
14 -ηλεκτρονικό εμπόριο,
15 -πολιτική ανταγωνισμού,
16 -κρατικές επιχειρήσεις,
17 -μονοπώλια και επιχειρήσεις στις οποίες έχουν χορηγηθεί ειδικά δικαιώματα ή προνόμια,
18 -δημόσιες συμβάσεις,
19 – διανοητική ιδιοκτησία,
20 – ρυθμιστική συνεργασία,
22 -εμπόριο και αειφόρος ανάπτυξη,
23 -εμπόριο και εργασία,
24 -εμπόριο και περιβάλλον,
25 -διμερείς διάλογοι και συνεργασία,
26 -διοικητικές και θεσμικές διατάξεις,
27 -διαφάνεια, και επίλυση διαφορών. 

Οι υπάρχουσες συμφωνίες
Η ΕΕ και ο Καναδάς διατηρούν μακροχρόνια σχέση εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας, η οποία αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της συμφωνίας-πλαισίου εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας του 1976, του σχεδίου κοινής δράσης του 1996 και της εμπορικής πρωτοβουλίας ΕΕ-Καναδά του 1998.

 

Επιπλέον, η ΕΕ και ο Καναδάς έχουν συνάψει σειρά διμερών τομεακών συμφωνιών, ιδίως τη συμφωνία επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας του 1996, τη συμφωνία για την αμοιβαία αναγνώριση των διαπιστώσεων της συμμόρφωσης του 1998, την κτηνιατρική συμφωνία του 1998, τη συμφωνία για τον ανταγωνισμό του 1999, τη συμφωνία για το εμπόριο οίνων και αλκοολούχων ποτών του 2003, τη συμφωνία για την ασφάλεια της πολιτικής αεροπορίας του 2009 και τη συνολική συμφωνία αεροπορικών μεταφορών του 2009. 

Οι συμφωνίες αυτές θα παραμείνουν σε ισχύ, με τις ακόλουθες εξαιρέσεις:
Η συμφωνία για τα αλκοολούχα ποτά του 1989 και η συμφωνία για το εμπόριο οίνων και αλκοολούχων ποτών του 2003, όπως αυτές τροποποιούνται με το παράρτημα 30-Β της ΣΟΕΣ, θα ενσωματωθούν και θα καταστούν τμήμα της ΣΟΕΣ.

Η συμφωνία για την αμοιβαία αναγνώριση του 1998 θα παύσει να ισχύει από την ημερομηνία έναρξης της ισχύος της ΣΟΕΣ.
Η ΕΕ και ο Καναδάς αναγνωρίζουν τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της κυβέρνησης του Καναδά περί υγειονομικών μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας και της υγείας των ζώων που εφαρμόζονται στο εμπόριο ζώντων ζώων και ζωικών προϊόντων, η οποία υπεγράφη στην Οτάβα στις 17 Δεκεμβρίου 1998 (η «κτηνιατρική συμφωνία»), και επιβεβαιώνουν την πρόθεσή τους να συνεχίσουν το έργο αυτό στο πλαίσιο της ΣΟΕΣ. Η κτηνιατρική συμφωνία του 1998 θα αντικατασταθεί από τη ΣΟΕΣ από την ημερομηνία έναρξης της ισχύος της ΣΟΕΣ. 

Ποιες διμερείς συμφωνίες με τον Καναδά καταργούνται
Οι διμερείς συμφωνίες που αναφέρονται κατωτέρω θα παύσουν να ισχύουν και θα αντικατασταθούν από τη ΣΟΕΣ. Οι λόγω συμφωνίες θα παύσουν να ισχύουν από την ημερομηνία έναρξης της ισχύος της ΣΟΕΣ.

Συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Κροατίας και της κυβέρνησης του Καναδά για την προώθηση και προστασία των επενδύσεων, η οποία συνήφθη στην Οτάβα στις 3 Φεβρουαρίου 1997.

Συμφωνία μεταξύ της Τσεχικής Δημοκρατίας και του Καναδά για την προώθηση και προστασία των επενδύσεων, η οποία συνήφθη στην Πράγα στις 6 Μαΐου 2009.
Συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης της Ουγγαρίας και της κυβέρνησης του Καναδά για την προώθηση και αμοιβαία προστασία των επενδύσεων, η οποία συνήφθη στην Οτάβα στις 3 Οκτωβρίου 1991.

Συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Λετονίας και της κυβέρνησης του Καναδά για την προώθηση και προστασία των επενδύσεων, η οποία συνήφθη στη Ρίγα στις 5 Μαΐου 2009.

Ανταλλαγή διακοινώσεων μεταξύ της κυβέρνησης του Καναδά και της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Μάλτας που συνιστούν συμφωνία σχετικά με την ασφάλιση των ξένων επενδύσεων, η οποία συνήφθη στη Βαλέτα στις 24 Μαΐου 1982.

Συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Πολωνίας και της κυβέρνησης του Καναδά για την προώθηση και αμοιβαία προστασία των επενδύσεων, η οποία συνήφθη στη Βαρσοβία στις 6 Απριλίου 2009.

Συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης της Ρουμανίας και της κυβέρνησης του Καναδά για την προώθηση και αμοιβαία προστασία των επενδύσεων, η οποία συνήφθη στο Βουκουρέστι στις 8 Μαΐου 2009.

Συμφωνία μεταξύ της Σλοβακικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης του Καναδά για την προώθηση και προστασία των επενδύσεων, η οποία συνήφθη στη Μπρατισλάβα στις 20 Ιουλίου 2010. 

Κανένα πρόβλημα με τις υπόλοιπες πολιτικές της Ένωσης 

Η ΣΟΕΣ συνάδει πλήρως προς τις πολιτικές της Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αφορούν το διεθνές εμπόριο. Στο πλαίσιο αυτό, η ΣΟΕΣ δεν θα ελαστικοποιήσει ή τροποποιήσει τη νομοθεσία της ΕΕ, ούτε θα τροποποιήσει, ελαττώσει ή εξαλείψει τα πρότυπα της ΕΕ σε οποιονδήποτε ρυθμιζόμενο τομέα. Όλες οι εισαγωγές από τον Καναδά θα πρέπει να πληρούν τους κανόνες και κανονισμούς της ΕΕ (π.χ. τους τεχνικούς κανόνες και τα πρότυπα προϊόντων, τους υγειονομικούς και φυτοϋγειονομικούς κανόνες, τους κανονισμούς σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων, τα πρότυπα υγείας και ασφάλειας, τους κανόνες για τους ΓΤΟ, την προστασία του περιβάλλοντος, την προστασία των καταναλωτών κ.λπ…). 

Εσοδα και δαπάνες για την Ε.Ε. 

Ο αντίκτυπος της συμφωνίας στον προϋπολογισμό της ΕΕ θα είναι διττός:
Στο σκέλος των ΕΣΟΔΩΝ: Εκτιμάται ότι οι διαφυγόντες δασμοί θα ανέλθουν στο ποσό των 311 εκατ. ευρώ κατά τον χρόνο της πλήρους εφαρμογής της συμφωνίας, έπειτα από επτά έτη, καθώς κατά την έναρξη ισχύος της συμφωνίας θα καταργηθεί το 97,7 % των δασμολογικών κλάσεων της ΕΕ, ενώ επιπλέον 1 % αυτών θα καταργηθεί σταδιακά εντός 3, 5 ή 7 ετών. Το ποσό των 311 εκατ. ευρώ αντιστοιχεί στο 80 % των εκτιμώμενων δασμών που θα εισέπρατταν τα κράτη μέλη της ΕΕ για εισαγωγές προϊόντων από τον Καναδά με βάση τα στοιχεία για το 2015. 

Η σχετική εκτίμηση λαμβάνει υπόψη τη νέα απόφαση περί ιδίων πόρων, η οποία μειώνει τα έξοδα είσπραξης που παρακρατούν τα κράτη μέλη από το 25% στο 20%. 

Στο σκέλος των ΔΑΠΑΝΩΝ: Η ΣΟΕΣ θα είναι η πρώτη συμφωνία που θα εισαγάγει το νέο Σύστημα Επενδυτικών Δικαστηρίων (ICS) στο πλαίσιο του Συστήματος Επίλυσης Επενδυτικών Διαφορών. Ως εκ τούτου, προβλέπεται ποσό 0,5 εκατ. ευρώ πρόσθετων ετήσιων δαπανών από το 2017 και εφεξής (υπό την επιφύλαξη της επικύρωσης της συμφωνίας) για τη χρηματοδότηση της μόνιμης δομής που περιλαμβάνει ένα πρωτοβάθμιο δικαστήριο και ένα εφετείο. 

Από την άλλη πλευρά, η πρόταση προβλέπει τη χρήση διοικητικών πόρων της γραμμής του προϋπολογισμού XX 01 01 01 (Δαπάνες σχετικές με υπαλλήλους και έκτακτο προσωπικό που εργάζεται στις υπηρεσίες του οργάνου), καθώς εκτιμάται ότι ένας υπάλληλος διοίκησης, σε ισοδύναμο πλήρους απασχόλησης, θα διατεθεί για την εκτέλεση των καθηκόντων που συνεπάγεται η εφαρμογή της συμφωνίας. Τα στοιχεία που προαναφέρθηκαν, επισημαίνονται στο νομοθετικό δημοσιονομικό δελτίο και τελούν υπό τους όρους που αναφέρονται σε αυτό. 

Σύσταση Μεικτής Επιτροπής ΣΟΕΣ και άλλων 

Το κεφάλαιο περί διοικητικών και θεσμικών διατάξεων ιδρύει μια μεικτή επιτροπή ΣΟΕΣ, η οποία θα παρακολουθεί διαρκώς την εφαρμογή, τη λειτουργία και τον αντίκτυπο της συμφωνίας. Η μεικτή επιτροπή ΣΟΕΣ αποτελείται από εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκπροσώπους του Καναδά, συνέρχεται μία φορά το έτος ή κατόπιν αιτήματος κάποιου από τα μέρη, και επιβλέπει το έργο όλων των ειδικών επιτροπών και των λοιπών οργάνων που συστήνονται βάσει της συμφωνίας. 

Σημειωτέον, ότι η μεικτή επιτροπή ΣΟΕΣ δεν αποτελεί ανεξάρτητο όργανο, αλλά λαμβάνει τις αποφάσεις της και διατυπώνει συστάσεις μόνο κατόπιν συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και του Καναδά. Η μεικτή επιτροπή ΣΟΕΣ δεν θα περιορίζει, με οποιονδήποτε τρόπο, τις εξουσίες λήψης αποφάσεων των ρυθμιστικών αρχών στα κράτη μέλη της ΕΕ ή σε επίπεδο ΕΕ, ούτε αυτές των εντελλόμενων τις εν λόγω ρυθμιστικές αρχές οργάνων. 

Η ΕΕ και ο Καναδάς μπορούν, μέσω της μεικτής επιτροπής ΣΟΕΣ, να αποφασίζουν την τροποποίηση των παραρτημάτων. Στην περίπτωση που τα μέρη εγκρίνουν τέτοια απόφαση, αυτή θα υπόκειται στις εκατέρωθεν εφαρμοστέες εσωτερικές τους προϋποθέσεις και διαδικασίες. Συνεπώς, η ΕΕ θα αποφασίζει εάν θα αποδεχθεί ή όχι τις αποφάσεις της μεικτής επιτροπής βάσει των εσωτερικών ενωσιακών διαδικασιών, όπως αυτές ορίζονται στη Συνθήκη ΕΕ. Δηλαδή, η μεικτή επιτροπή ΣΟΕΣ δεν μπορεί να δρα χωρίς απόφαση των οργάνων της ΕΕ, ληφθείσα σύμφωνα με τις εσωτερικές ενωσιακές νομικές διαδικασίες. 

Η δυνατότητα της μεικτής επιτροπής να εγκρίνει ορισμένες τροποποιήσεις αποτελεί κοινό χαρακτηριστικό όλων των διεθνών συμφωνιών, συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών συμφωνιών της ΕΕ. Υπό την αιγίδα της μεικτής επιτροπής ΣΟΕΣ θα συγκροτηθούν οι ακόλουθες ειδικές επιτροπές: 

– η επιτροπή εμπορευματικών συναλλαγών, η οποία ασχολείται με θέματα σχετικά με τις συναλλαγές στον τομέα των εμπορευμάτων, τους δασμούς, τα τεχνικά εμπόδια στο εμπόριο, το πρωτόκολλο για την αμοιβαία αναγνώριση των αποτελεσμάτων της διαπίστωσης της συμμόρφωσης και τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας που συνδέονται με εμπορεύματα. Συστήνονται επίσης επιτροπή γεωργίας, επιτροπή οίνων και οινοπνευματωδών ποτών, και μεικτή τομεακή ομάδα για τα φαρμακευτικά προϊόντα υπό την αιγίδα της επιτροπής εμπορευματικών συναλλαγών, στην οποία και λογοδοτούν.

– η επιτροπή υπηρεσιών και επενδύσεων, η οποία ασχολείται με θέματα σχετικά με τις διασυνοριακές συναλλαγές στους τομείς των υπηρεσιών, τις επενδύσεις, την προσωρινή είσοδο, το ηλεκτρονικό εμπόριο και τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας που συνδέονται με υπηρεσίες.

– η μεικτή επιτροπή τελωνειακής συνεργασίας (ΜΕΤΣ), η οποία συστάθηκε βάσει της συμφωνίας μεταξύ του Καναδά και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας για την τελωνειακή συνεργασία και αμοιβαία συνδρομή σε τελωνειακά ζητήματα του 1998, και η οποία ασχολείται με θέματα στο πλαίσιο της συμφωνίας σχετικά με τους κανόνες καταγωγής, τις διαδικασίες καταγωγής, τη διευκόλυνση των τελωνειακών διαδικασιών και των εμπορικών συναλλαγών, τα συνοριακά μέτρα και την προσωρινή αναστολή της προτιμησιακής δασμολογικής μεταχείρισης.

– η μεικτή επιτροπή διαχείρισης για τα μέτρα υγειονομικής και φυτοϋγειονομικής προστασίας, η οποία ασχολείται με θέματα σχετικά με υγειονομικά και φυτοϋγειονομικά μέτρα.

– η επιτροπή δημόσιων συμβάσεων, η οποία ασχολείται με θέματα σχετικά με δημόσιες συμβάσεις.

– η επιτροπή χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, η οποία ασχολείται με θέματα σχετικά με χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

– η επιτροπή εμπορίου και αειφόρου ανάπτυξης, η οποία ασχολείται με θέματα σχετικά με την αειφόρο ανάπτυξη.

– το φόρουμ ρυθμιστικής συνεργασίας, το οποίο ασχολείται με θέματα σχετικά με τη ρυθμιστική συνεργασία και

– η επιτροπή ΣΟΕΣ για τις γεωγραφικές ενδείξεις, η οποία ασχολείται με θέματα σχετικά με τις γεωγραφικές ενδείξεις. 

Στον βαθμό που οποιαδήποτε από αυτές τις ειδικές επιτροπές διαθέτει οποιαδήποτε εξουσία λήψης αποφάσεων στο πλαίσιο της ΣΟΕΣ, οι σχετικές αποφάσεις της θα λαμβάνονται κατά τον ίδιο τρόπο με τις αποφάσεις της μεικτής επιτροπής. 

 

Εφαρμογή της συμφωνίας στην Ε.Ε. 

Για να διασφαλιστεί η εφαρμογή της συμφωνίας θα πρέπει να υλοποιηθούν ορισμένες ενέργειες. Οι ενέργειες αυτές θα υλοποιηθούν εγκαίρως για την εφαρμογή της συμφωνίας. Συγκεκριμένα, πρόκειται για την έκδοση ενός εκτελεστικού κανονισμού της Επιτροπής για το άνοιγμα των δασμολογικών ποσοστώσεων σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τη συμφωνία, ο οποίος θα εκδοθεί βάσει του άρθρου 58 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 9 Οκτωβρίου 2013, για τη θέσπιση του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα.

Η περίοδος σταδιακής εφαρμογής αρχίζει από το 2017 (υπό την επιφύλαξη της επικύρωσης από το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο).

Πηγή: Blog:marina anastas.kourbela