Της Μαρίνας Κουρμπέλα (marinakourbela@gmail.com)

Την Παρασκευή 22 Απριλίου 2016, ή το συντομότερο δυνατό μετά την ημερομηνία αυτή, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα υπογράψει στη Νέα Υόρκη τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την 21η διάσκεψη των μερών της σύμβασης-πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP 21), που πραγματοποιήθηκε από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 12 Δεκεμβρίου 2015 στο Παρίσι, εγκρίθηκε συμφωνία σχετικά με την ενίσχυση της παγκόσμιας αντίδρασης απέναντι στην απειλή της κλιματικής αλλαγής.

 

Η συμφωνία του Παρισιού θέτει, μεταξύ άλλων, ένα μακροπρόθεσμο στόχο, ευθυγραμμιζόμενη με το στόχο να συγκρατηθεί η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας σαφώς κάτω των 2 βαθμών Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα και να συνεχιστούν οι καταβαλλόμενες προσπάθειες ώστε η αύξηση να διατηρηθεί κατά 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, τα μέρη θα καταρτίσουν, θα κοινοποιήσουν και θα τηρήσουν διαδοχικές εθνικά καθορισμένες προθέσεις συνεισφοράς.

 

Στις 6 Μαρτίου 2015 η Ένωση και τα κράτη-μέλη της κοινοποίησαν την εθνικά καθορισμένη πρόθεση συνεισφοράς τους, στην οποία τέθηκε ως δεσμευτικός στόχος να μειώσουν έως το 2030 τις εγχώριες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 40% σε σύγκριση με το 1990, όπως ορίζεται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 23ης Οκτωβρίου 2014 σχετικά με το πλαίσιο πολιτικής για το κλίμα και την ενέργεια με ορίζοντα το 2030.

 

Πότε θα τεθεί σε ισχύ

Η συμφωνία του Παρισιού είναι ανοικτή προς υπογραφή στην έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη, από τις 22 Απριλίου 2016 έως τις 21 Απριλίου 2017, και θα αρχίσει να ισχύει την τριακοστή ημέρα από την ημέρα κατά την οποία τουλάχιστον 55 μέρη της σύμβασης, που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον κατ’ εκτίμηση ποσοστό 55% των συνολικών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, θα έχουν καταθέσει τα αντίστοιχα έγγραφα κύρωσης, αποδοχής, έγκρισης ή προσχώρησης. Μεταξύ των μερών της σύμβασης-πλαισίου συγκαταλέγονται η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη της.

 

Σημειώνεται πως στην Ένωση υπάρχει νομοθεσία για την υλοποίηση ορισμένων από τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού. Μέρος της ισχύουσας ενωσιακής νομοθεσίας θα πρέπει να αναθεωρηθεί, ώστε να υλοποιηθούν ορισμένες διατάξεις της συμφωνίας.