Η Βρετανία πρόκειται να απονείμει χάρη σε χιλιάδες γκέι και αμφιφυλόφιλους άνδρες που είχαν καταδικαστεί ως εγκληματίες, βάσει νόμων περί σεξουαλικών αδικημάτων που έχουν τώρα καταργηθεί, μετά τη μετά θάνατον απαλλαγή, το 2013, του διάσημου μαθηματικού και κρυπτογράφου του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου Άλαν Τιούρινγκ.

Οι ομοφυλοφιλικές πράξεις δεν αποποινικοποιήθηκαν στην Αγγλία παρά μόλις το 1967, ενώ μόλις το 2001 η ηλικία συναίνεσης για τους ομοφυλόφιλους μειώθηκε στα 16, ώστε να συμβαδίζει με το νόμο που ισχύει για τους ετεροφυλόφιλους. Ο λόρδος Τζον Σάρκεϊ, ο οποίος ασκούσε πιέσεις στην κυβέρνηση για να απονείμει χάρη στους καταδικασθέντες, δήλωσε ότι περίπου 65.000 άνδρες είχαν καταδικαστεί βάσει των νόμων που έχουν πλέον καταργηθεί, από τους οποίους οι 15.000 βρίσκονται ακόμη στη ζωή.

 

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα «καθαρίσει» τα ονόματα όλων όσοι είχαν κριθεί ένοχοι για συναινετικό ομοφυλοφιλικό σεξ, ενώ, όσον αφορά αυτούς που ζουν ακόμη, τα αδικήματα θα αφαιρεθούν από το ποινικό μητρώο τους.

 

«Έχει τεράστια σημασία να δώσουμε χάρη σε ανθρώπους που είχαν καταδικαστεί για ιστορικά σεξουαλικά αδικήματα και οι οποίοι θα ήταν σήμερα αθώοι οποιουδήποτε εγκλήματος», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σαμ Γκάιμα.

Το σχέδιο για την απονομή χάριτος επονομάσθηκε «Νόμος του Τιούρινγκ», σε μια αναφορά στον ιδιοφυή μαθηματικό που στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου «έσπασε» τον κώδικα Enigma των ναζί. Απολύθηκε από τη δουλειά του και ευνουχίσθηκε χημικά, αφού καταδικάσθηκε το 1952 για διακεκριμένη προσβολή της δημοσίας αιδούς, επειδη έκανε σεξ με έναν άνδρα, ενώ αυτοκτόνησε δύο χρόνια αργότερα, σε ηλικία 41 ετών. Έπειτα από χρόνια προσπαθειών από υποστηρικτές, μεταξύ των οποίων ο φυσικός Στίβεν Χόκινγκ, το 2013 χορηγήθηκε στον Τιούρινγκ (φωτ. κάτω) χάρη από τη βασίλισσα Ελισάβετ.

 

turing 0

 

Τι θα γίνει με τον Όσκαρ Ουάιλντ;

«Ο Άλαν Τιούρινγκ το άξιζε τόσο πολύ αυτό», είπε η ανιψιά του, η Ρέιτσελ Μπαρνς, στο ραδιόφωνο του BBC. «Το να σκέφτεται κανείς ότι αυτός είναι ο άνθρωπος που έσπασε τον κώδικα Enigma και έσωσε αμέτρητες, εκατομμύρια ζωές στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, και να σκέφτεται μετά τη μεταχείριση την οποία υπέστη στα χέρια της κυβέρνησης το 1952, εξακολουθεί να είναι απίστευτο για μας».

 

Ένας άλλος απ’ αυτούς που διώχθηκαν βάσει της νομοθεσίας που χρησιμοποιήθηκε εναντίον του Τιούρινγκ, ήταν ο Ιρλανδός θεατρικός συγγραφέας Όσκαρ Ουάιλντ το 1895, στη διάρκεια μιας βικτοριανής καταστολής της ομοφυλοφιλίας. Είχε καταδικαστεί σε δύο χρόνια καταναγκαστικά έργα. Ωστόσο η εφημερίδα «Guardian» αναφέρει πως δεν είναι σαφές αν ο Ουάιλντ θα περιληφθεί σ’ αυτούς στους οποίους θα χορηγηθεί χάρη, καθώς το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει δηλώσει πως δεν θα αναφερθούν ξεχωριστά άλλα άτομα. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει σχόλιο από το υπουργείο.

 

Ένας άνδρας, που είχε καταδικαστεί το 1974 για διακεκριμένη προσβολή της δημοσίας αιδούς, είπε ότι δεν δέχεται τη χάρη και θέλει οι αρχές να του ζητήσουν συγγνώμη.

«Το να αποδεχθείς μια χάρη σημαίνει ότι δέχεσαι πως ήσουν ένοχος. Δεν ήμουν ένοχος για το παραμικρό. Ήμουν μόνο ένοχος επειδή βρέθηκα στο λάθος σημείο τη λάθος στιγμή», είπε ο Τζορτζ Μόνταγκιου στην τηλεόραση του BBC.

 

Ο λόρδος Σάρκεϊ υποστήριξε πως η απονομή χάριτος είναι «πιθανόν ο καλύτερος τρόπος για να αναγνωριστεί το πραγματικό κακό που έγινε από τους άδικους και βάναυσους ομοφοβικούς νόμους». «Ελπίζω πως πολλοί άνθρωποι θα αισθανθούν ακριβώς το ίδιο», δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ