Του Άγγελου Φούντα
Το enetpress.gr συνεχίζει το αφιέρωμα στους 16 καλύτερους παίχτες Snooker, με βάση την παγκόσμια λίστα κατάταξης. Σειρά έχει το προφίλ του νούμερο 8 στον κόσμο, Barry Hawkins.

Υπενθυμίζουμε πως το αφιέρωμα ξεκίνησε πριν από τα «Players Championship» και «China Open» και για αυτό το λόγο δεν έχουμε λάβει υπόψη όποιες μικρές ανακατατάξεις συνέβησαν με τα αποτελέσματα των δυο τουρνουά.

 

Ο Barry Hawkins γεννήθηκε στης 23 Απριλίου του 1979 στο Ditton της Αγγλίας. Έγινε επαγγελματίας παίχτης snooker το 1996 αλλά ξεχώρισε τη σεζόν 2004 – 2005 όταν και έφτασε στη φάση των 16 του «UK Championship 2004» και τους ημιτελικούς του «Welsh Open 2005». Τις τελευταίες 8 σεζόν βρίσκεται μες στους καλύτερους 32 του κόσμου, ενώ έχει φτάσει μέχρι και την 4η θέση της παγκόσμιας κατάταξης. Ο πρώτος του τίτλος σε μεγάλο τουρνουά κατάταξης ήταν το 2012 στο «Australian Goldfields Open».

 

2 barry

 

Τη σεζόν 2005 – 2006 έφτασε στους ημιτελικούς του «Grand Prix» και του «Welsh Open» για δεύτερη φορά, ενώ κέρδισε και τον Ding Junhui για να πάρει την πρόκριση στα κεντρικά τραπέζια του «World Championship» για πρώτη φορά στην καριέρα του.

Στο παγκόσμιο δεν κατάφερε να περάσει τον 1ο γύρο καθώς έχασε από τον Ken Doherty με σκορ 10 – 1. Τότε είχε δηλώσει: «Δεν μπορούσα να παίξω σήμερα. Δεν ξέρω γιατί. Είμαι στενοχωρημένος καθώς είχα μια καλή σεζόν και τελείωσε άδοξα».

Η σεζόν 2006 – 2007 δεν ήταν καλή για τον Hawkins καθώς στο μόνο τουρνουά κατάταξης που κατάφερε να περάσει τη φάση των 16 ήταν το «China Open» όπου και έφτασε τους ημιτελικούς. Ακολούθησε η ήττα του από τον Fergal O’Brien στο «World Championship» κάτι που στοίχησε τη θέση του στην πρώτη 16αδα.

 

3 barry

 

Το 2008 ο Hawkins κέρδισε το τουρνουά προκριματικών για το «Saga Insurance Masters» όπου νίκησε στον τελικό τον Kurt Maflin. Την ίδια σεζόν έφτασε στη φάση των 16 στα «Grand Prix», «UK Championship» και «China Open». Η σεζόν 2008 – 2009 ξεκίνησε με την πρόκρισή του στα προημιτελικά του «Northern Ireland Trophy», όπου μετά από μια μεγάλη μάχη με τον Ronnie O’Sullivan έχασε με σκορ 5 – 4. Στη συνέχεια στα επόμενα 4 τουρνουά κατάταξης κέρδισε τουλάχιστον τον πρώτο αγώνα του, κάτι που τον επανέφερε στους 16 καλύτερους. Στις επόμενες σεζόν ο Barry Hawkins, αν και θα κάνει κάποιες καλές εμφανίσεις, δεν θα καταφέρει να κερδίσει κάποιο τίτλο.

 

Τη σεζόν 2012 – 2013 θα φτάσει στον πρώτο τελικό μεγάλου τουρνουά κατάταξης στο «Australian Goldfields Open» όπου αντιμετώπισε τον Peter Ebdon. Για να φτάσει στον τελικό θα κερδίσει τους Xiao Guodong (5 – 1), Matthew Stevens (5 – 2), Matthew Selt (5 – 3) και τον Mark Davis (6 – 4). Στον τελικό θα κερδίσει με σκορ 9 – 3 κάτι που θα τον φέρει στο νούμερο 20 της παγκόσμιας κατάταξης και θα πάρει και τα εύσημααπό τον Peter Ebdon. Μετά τον αγώνα δήλωσε: «Είμαι πολύ χαρούμενος που κέρδισα και είναι μια μεγάλη στιγμή για την καριέρα μου. Ακόμα δεν μπορώ να το πιστέψω».

 

4 barry

 

Μετά από κάποια σκαμπανεβάσματα στην επίδοσή του στα τουρνουά που ακολούθησαν ο Hawkins θα πραγματοποιήσει μια μεγάλη εμφάνιση στο «World Championship». Θα κερδίσει τον Jack Lisowski με σκορ 10 – 3 στον πρώτο γύρο και τον Mark Selby στον δεύτερο με σκορ 13 – 10. Στον πρώτο προημιτελικό παγκοσμίου στην καριέρα του θα κερδίσει τον Ding Junhui με σκορ 13 – 10, για φτάσει στους ημιτελικούς όπου θα αντιμετωπίσει τον Ricky Walden. Αν και δεν ξεκίνησε καλά τον αγώνα και βρέθηκε στο διάλειμμα πίσω στο σκορ με 8 – 12, στο δεύτερο μισό αντέδρασε και τελικά κέρδισε με σκορ 17 – 14.

 

Τότε είχε δηλώσει: «Δεν το πιστεύω πως είμαι στον τελικό. Απλά δεν μοιάζει αληθινό». Στον τελικό αντιμετώπισε τον Ronnie O’Sullivan και αν και το πάλεψε, τελικά έχασε με σκορ 18 – 12. Μετά τον αγώνα είπε: «Προσπάθησα για το καλύτερο αλλά έκανα αρκετά λάθη και αυτό δεν είναι κάτι που μπορείς να κάνεις όταν παίζεις με τον Ronnie». Οι καλές εμφανίσεις του θα τον φέρουν στην 9η θέση στον κόσμο.

 

5 barry

 

Η σεζόν 2013 – 2014 θα του φέρει το δεύτερο μεγάλο τίτλο της καριέρας του καθώς θα κατακτήσει το «Players Championship». Κατά τη διάρκεια του τουρνουά κέρδισε τους Stephen Maguire με σκορ 4 – 0, Ryan Day με σκορ 4 – 3, Yu Delu και Judd Trump με σκορ 4 – 1, για να φτάσει στον τελικό όπου αντιμετώπισε το τότε νούμερο 66 στον κόσμο Gerard Greene. Ο Hawkins δεν του άφησε περιθώρια αντίδρασης στον αγώνα και κέρδισε με σκορ 4 – 0 παίρνοντας τον τίτλο και το βραβείο των £100.000.

 

Μετά τη νίκη του δήλωσε: «Ήταν ένα μεγάλο τουρνουά και τα λεφτά ήταν καλά, οπότε είμαι ευχαριστημένος που κέρδισα. Καταφέρνω και φτάνω πιο συχνά στις τελευταίες φάσεις των μεγάλων τουρνουά και πιστεύω πως θα μου δοθούν περισσότερες ευκαιρίες». Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα εκείνη τη σεζόν έφτασε στους ημιτελικούς όπου αντιμετώπισε τον Ronnie O’Sullivan και έχασε με σκορ 17 – 7. Οι καλές εμφανίσεις του θα τον φέρουν στο νούμερο 5 στην παγκόσμια λίστα κατάταξης.

 

Τις σεζόν 2014 – 2015 και 2015 – 2016 ο Hawkins θα συνεχίσει τις καλές του εμφανίσεις χωρίς όμως να καταφέρει να κερδίσει κάποιο μεγάλο τουρνουά κατάταξης. Μάλιστα τη σεζόν 2015 – 2016 θα γίνει και πιο επιλεκτικός σχετικά με τα τουρνουά που λαμβάνει μέρος, καθώς ήθελε να έχει δυνάμεις για όλη τη χρονιά. Αν και δεν τα πήγε τόσο καλά σε κάποια από τα μεγάλα τουρνουά που έλαβε μέρος, έφτασε τον τελικό του «Masters» όπου και έχασε από τον Ronnie O’Sullivan με σκορ 10 – 1. Παρόλα αυτά κατά τη διάρκεια του τουρνουά έπαιξε πολύ καλά κερδίζοντας τους Joe Perry, Mark Allen και Judd Trump.

 

Ο Barry Hawkins έχει κερδίσει 2 μεγάλα τουρνουά κατάταξης, 1 μικρότερο και 3 που δεν μετράνε στην παγκόσμια βαθμολογία. Στην καριέρα του έχει κάνει πάνω 200 centuries, ενώ έχει πετύχει και 2 φορές maximum break 147 πόντων. Το παρατσούκλι του είναι «The Hawk». Μετά τις ανακατατάξεις στην παγκόσμια λίστα, λόγο των «China Open» και «Players Championship» βρίσκεται στο νούμερο 11 της παγκόσμιας κατάταξης.

 

Το επόμενο προφίλ που θα παρουσιάσουμε είναι αυτό του John Higgins.

 

Παρακολουθήστε εδώ τον τελικό του Barry Hawkins με τον Gerard Greene στο «Players Championship 2014».

 

{source}
<iframe width=»560″ height=»315″ src=»https://www.youtube.com/embed/YEN0pE5qNX0″ frameborder=»0″ allowfullscreen></iframe>
{/source}