Το ΥΠΟΙΚ έστησε τη φάκα με το καταθεσιολόγιο και πάνω από 250.000 άτομα έπεσαν μέσα.

Καλούνται οι φορολογούμενοι να δικαιολογήσουν ποσά σε ορίζοντα 14ετίας στους λογαριασμούς τους που δεν δικαιολογούνται με την ηλεκτρονική διασταύρωση των δηλωθέντων εισοδημάτων.

Πρόκειται για τους φορολογούμενους που περιλαμβάνονται στις περιβόητες λίστες, όπως είναι η λίστα Λαγκάρντ, η λίστα Μπόργιανς, η λίστα των μεγαλοκαταθετών (π.χ. όσων έχουν κάνει μια κίνηση λογαριασμού άνω των 100.000 ευρώ).

Αυτοί οι «έξυπνοι» θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στην επικείμενη ρύθμιση εθελοντικής αποκάλυψης αδήλωτου εισοδήματος και να απαλλαγούν από το φορολογικό έλεγχο και ποινικές κυρώσεις για φοροδιαφυγή καταβάλλοντας φόρο που θα υπολογίζεται με βάση την κλίμακα που ίσχυε κατά το έτος που αποκτήθηκε το αδήλωτο εισόδημα.

 

Το «καταθεσιολόγιο» ακούστηκε για πρώτη φορά ως πρωτοβουλία του υπουργείου Οικονομικών στις αρχές του 2015 και αποτελεί  την σύγκριση «πρωτογενών» καταθέσεων με τα εισοδήματα που δήλωσαν οι φορολογούμενοι.

Με την ανάπτυξη ενός ειδικού λογισμικού κατάφερε η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ να βρει ένα μοχλό πίεσης ώστε αν είναι αδικαιολόγητες οι κινήσεις των λογαριασμών να καταβάλουν ανάλογο φόρο.

 

Η διασταύρωση αυτή έδειξε ότι σημαντικές αποκλίσεις (χωρίς να διευκρινίζεται από αρμόδιες πηγές ποιο ποσό απόκλισης θεωρείται σημαντικό) εμφανίζονται σε περίπου 250.000 καταθέτες. Στο υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν ότι τα αποτελέσματα σε μεγάλο βαθμό θα είναι αξιόπιστα ως προς τη φοροδιαφυγή διότι πρόκειται κυρίως για ελεύθερους επαγγελματίες από κλάδους με υψηλή φοροδιαφυγή (π.χ. γιατρούς, δικηγόρους, κατασκευαστές ακινήτων). Ωστόσο, δεν αποκλείουν ότι και αρκετοί από όσους πιάστηκαν στα δίχτυα της διασταύρωσης θα μπορέσουν τελικά να δικαιολογήσουν τις αποκλίσεις, χωρίς ωστόσο να αποφύγουν την ταλαιπωρία με απανωτές επισκέψεις στην εφορία και το κόστος με την πρόσληψη δικηγόρων κ.λπ.

 

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η λίστα των 250.000 που έδειξε η διασταύρωση δεν είναι οριστική, καθώς στο ΥΠΟΙΚ περιμένουν και στοιχεία από την κεφαλαιαγορά για αγορές χρηματοοικονομικών προϊόντων, αμοιβαίων κεφαλαίων και παραγώγων.

 

Τα ειδοποιητήρια
Η διασταύρωση αφορά φορολογικές δηλώσεις και καταθέσεις από το 2002 (έτος εισαγωγής του ευρώ) έως το 2015 και όσοι πιάστηκαν στη διασταύρωση πρόκειται να λάβουν ειδικό ειδοποιητήριο.

 

Ενστάσεις από κουαρτέτο

Η ρύθμιση βρίσκεται ακόμη σε διαπραγμάτευση μεταξύ του ΥΠΟΙΚ και των θεσμών, καθώς οι τελευταίοι δεν επιτρέπουν μια μορφή ρύθμισης που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «χαριστική» αλλά και άδικη για όσους δήλωναν τα εισοδήματά τους. Έτσι προκρίνουν πολύ υψηλούς συντελεστές φορολόγησης για την ένταξη στη ρύθμιση, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνουν ακόμη και στο 120% του αδήλωτου ποσού.

 

Από την πλευρά του το ΥΠΟΙΚ θέλει μια ρύθμιση με «λογικό» συντελεστή που θα δώσει κίνητρο σε όποιον έχει «μαύρο» χρήμα να το δηλώσει και να κάνει μια νέα αρχή στη σχέση του με την εφορία.