Η παραχώρηση αδειών των φαρμακείων σε μη φαρμακοποιούς τίθεται στο μικροσκόπιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με τη συνδρομή του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και του ευρωβουλευτή της ΛΑΕ Νίκου Χουντή.

Πιο συγκεκριμένα, να καταθέσει εγγράφως η ελληνική κυβέρνηση ότι εκβιάστηκε για τις άδειες των φαρμακείων αποφάσισε η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η ελληνική κυβέρνηση, μέσω του υπουργύ Υγείας, πρέπει να καταθέσει γραπτά ότι η απόφαση που έλαβε,  να επιτρέψει σε μη φαρμακοποιούς να ανοίγουν φαρμακεία, ήταν προϊόν εκβιασμού των θεσμών και όχι ελεύθερη βούληση της κυβέρνησης, ζητά η Επιτροπή Αναφορών του Ε.Κ.!

Το δικαίωμα σε μη φαρμακοποιούς να ανοίγουν φαρμακεία στην Ελλάδα, που θεσπίσθηκε το 2015 με το ν. 4334/2015 και την ΚΥΑ της 29ης.10.2015, συζητήθηκε ενδελεχώς σήμερα στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Με την Αναφορά του, ο ΠΦΣ ζητούσε:

Α. Την καταδίκη της Κομισιόν, καθώς, ως ένας εκ των τεσσάρων Θεσμών, παραβίασε το θεσμικό της ρόλο, εκβιάζοντας την ελληνική κυβέρνηση να νομοθετήσει παρά τη θέλησή της, καταπατώντας καταφανώς τις Οδηγίες της Ε.Ε. και τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

Β. Την κατάργηση του νόμου για την απελευθέρωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων που ψήφισε η ελληνική κυβέρνηση και την εκ νέου νομοθέτηση.
Στην Αναφορά επισημαίνεται επίσης, μεταξύ άλλων, ότι τόσο οι υφιστάμενες Οδηγίες όσο και το ίδιο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ορίζουν με σαφήνεια ότι «τα κράτη-μέλη δύνανται να περιορίσουν τη λιανική πώληση φαρμάκων αποκλειστικά στους φαρμακοποιούς».

Στη συζήτηση, η οποία διεξήχθη σήμερα το πρωί, παρευρέθησαν και μίλησαν ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Λουράντος, ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας Νίκος Χουντής, ο οποίος είχε καταθέσει εκ μέρους του ΠΦΣ την Αναφορά στο Ε.Κ., άλλοι ευρωβουλευτές, καθώς και εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Στη συζήτηση, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν επέμεινε ότι δεν υπήρξε κανένα θέμα εκβιασμού της ελληνικής κυβέρνησης και ότι αυτή αυτοβούλως νομοθέτησε υπέρ του ανοίγματος του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων.

Στην ομιλία του, ο Νίκος Χουντής κατηγόρησε την Κομισιόν ότι «παραβιάζει το θεσμικό της ρόλο», ότι«γράφει στα παλιά της τα παπούτσια το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο», ότι «είναι μία γραφειοκρατία που έχει καταστεί ανάλγητη, προωθεί τα συμφέροντα των ολίγων και οικονομικά ισχυρών, σε βάρος των χιλιάδων μικρών και αδυνάτων» και κάλεσε την Επιτροπή Αναφορών να ζητήσει εγγράφως την άποψη της ελληνικής κυβέρνησης και ιδιαίτερα να απαντήσει εάν νομοθέτησε με τη θέλησή της ή κατόπιν πιέσεων από την τρόικα. Ζήτησε τέλος να ανακληθεί αυτός ο νόμος και να θεσμοθετηθεί νέος, σε συμφωνία με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, και πάντα σε διαβούλευση με τους φαρμακοποιούς

 

{source}
<iframe width=»560″ height=»315″ src=»https://www.youtube.com/embed/uBPGOSKQS2g» frameborder=»0″ allowfullscreen></iframe>
{/source}