Άλλη μια ιστορική εταιρεία στη βιομηχανική ζώνη του Βόλου, η ΙΜΑΣ Α.Ε., παραγωγής μεταφορικών ταινιών από το 1972, ανακοίνωσε επίσημα, μέσω της γερμανικής πολυεθνικής ContiTech, το οριστικό κλείσιμό της, απολύοντας 138 εργαζομένους ως μόνιμο προσωπικό και 30 άτομα που απασχολούνταν σε διάφορους εργολάβους.

Η πολυεθνική επικαλείται την οικονομική ύφεση και τη μείωση στη ζήτηση για τα παραγόμενα προϊόντα της. Η είδηση του λουκέτου έπειτα από 44 χρόνια παραγωγικής δραστηριότητας του ΙΜΑΝΤΑ στον Βόλο έπεσε σαν βόμβα στην τοπική κοινωνία. Σοκ έχουν υποστεί οι εργαζόμενοι, που τις τελευταίες εβδομάδες βρίσκονταν σε κινητοποιήσεις με αφορμή τη νέα επιχειρησιακή σύμβαση και τις απολύσεις που έγιναν.

 

Η ContiTechΙ ανακοίνωσε τη διακοπή της παραγωγής μεταφορικών ταινιών και ότι κλείνει τον ΙΜΑΝΤΑ, μέσω email που εστάλη στα γραφεία της εταιρείας στον Βόλο. Την ίδια ώρα ήταν προγραμματισμένη η συνάντηση του σωματείου με ανώτερα στελέχη του Ομίλου για να συζητήσουν την πρόταση του διαμεσολαβητή από τον ΟΜΕΔ, προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ των δύο πλευρών όσον αφορά τη νέα επιχειρησιακή σύμβαση και το προσωπικό να επιστρέψει στην κανονική του εργασία.

 

Το Εργατικό Κέντρο Βόλου με τη σειρά του αποδοκιμάζει την απόφαση της εταιρείας, εκφράζοντας παράλληλα τη συμπαράσταση στους εργαζομένους και με σκληρή ανακοίνωσή του τονίζει τα εξής:

 «Αναυδοι και εξοργισμένοι οι εργαζόμενοι και η τοπική κοινωνία πληροφορήθηκαν σήμερα την ανακοίνωση – τελεσίγραφο της εταιρείας Contitech – IMΑΣ Α.Ε. να βάλει λουκέτο στο τοπικό εργοστάσιο του ΙΜΑΝΤΑ, πετώντας στο δρόμο το προσωπικό του. Η απόφαση – βόμβα της εταιρείας, που έρχεται μετά από πολύμηνες εκβιαστικές αξιώσεις για αλλεπάλληλες μειώσεις των αποδοχών των εργαζόμενων και για αλλαγή των εργασιακών σχέσεων στο εργοστάσιο, έρχεται να επιβεβαιώσει τους φόβους όσων διέβλεπαν, πίσω από τις πρωτοφανείς σε σκληρότητα και στυγνότητα αυτές αξιώσεις, την υποκρυπτόμενη πρόθεση της εταιρείας να κλείσει το εργοστάσιο, για τους δικούς της προφανείς λόγους. Ο Βόλος χάνει το ένα μετά το άλλο τα εργοστάσιά του, όχι όμως γιατί οι εργαζόμενοι αποδέχονται τις εργοδοτικές αξιώσεις και δεν αντιδρούν, όπως θρασύτατα τους κατηγορούν κάποιοι και από πάνω, αλλά γιατί πλέον οι διαπραττόμενες αυτές αθλιότητες σε βάρος τους έχουν, κάθε φορά, την αντίστοιχη σιωπηρή πολιτική κάλυψη, που ανοίγει ολοένα και περισσότερο την όρεξη των αδίστακτων βιομήχανων. Το ΕΚΒ στέκεται στο πλευρό των εργαζόμενων, και αύριο το πρωί, στη Γενική Συνέλευση, που θα πραγματοποιηθεί εκτάκτως στις 11 το πρωί στο ΕΚΒ, θα συγκαθορίσουν την περαιτέρω στάση τους» καταλήγει η ανακοίνωση.

 

Οι 138 εργαζόμενοι, μόνιμο προσωπικό στον ΙΜΑΝΤΑ, από την Παρασκευή ουσιαστικά τελούν υπό αποχώρηση. Η εταιρεία ήδη τους γνωστοποίησε εξώδικη δήλωση με την οποία τους ενημερώνει ότι η παύση της παραγωγικής δραστηριότητας σημαίνει και τη λύση των συμβάσεων εργασίας όλων των εργαζομένων. Οι καταγγελίες των συμβάσεων θα πραγματοποιηθούν σταδιακά και αφού τηρηθούν τα κοινωνικοοικονομικά κριτήρια που θέτει ο νόμος και με την καταβολή τής κατά νόμο οφειλόμενης αποζημίωσης. Μέχρι ωστόσο να καταγγελθούν οι συμβάσεις, οι εργαζόμενοι με κλειστό το εργοστάσιο θα πληρώνονται κανονικά το σύνολο των αποδοχών τους, για αυτό και αποφασίστηκε όπως από την ερχόμενη Τρίτη να θέσει σε λειτουργία πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου θέλοντας, όπως τονίζει στην εξώδικη δήλωση προς το προσωπικό, να δώσει κίνητρο σε όσους επιθυμούν να προσανατολιστούν ή να διευκολυνθούν σε άλλες προσωπικές επιλογές. Οι όροι του προγράμματος εθελούσιας εξόδου, που θα διαρκέσει μέχρι και τις 22 Μαρτίου, περιλαμβάνουν το ποσό της νόμιμης αποζημίωσης καθώς και ένα ποσό εφάπαξ 40.000 ευρώ ως οικειοθελή παροχή.

 

 «Η εξορυκτική βιομηχανία βρίσκεται σε οικονομική ύφεση εδώ και πολλούς μήνες, πρωτίστως λόγω της μειούμενης ζήτησης για τα παραγόμενα προϊόντα, αλλά και της συμπίεσης των τιμών για τα βασικά είδη της. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους ιδίως οι εταιρείες εξόρυξης λιγνίτη, καθώς και οι εταιρείες παραγωγής τσιμέντου και χάλυβα αλλά και άλλες βιομηχανικές εταιρείες, έχουν σταματήσει να κάνουν τις επενδύσεις που έκαναν πριν από μερικά χρόνια», συμπληρώνει ο Hannes Friederichsen, επικεφαλής της επιχειρηματικής μονάδας Conveyor Belt Group.

 

 «Αυτές οι συνθήκες έφεραν αντιμέτωπη την ContiTech – ΙΜΑΣ Α.Ε. με μια πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στον τομέα των μεταφορικών ταινιών. Πρόκειται για μια δύσκολη απόφαση που ελήφθη με ιδιαίτερη προσοχή και χωρίς επιπολαιότητα, ήταν όμως μια απόφαση αναπόφευκτη μετά από μήνες εντατικών αλλά ανεπιτυχών διαπραγματεύσεων. Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης του προς παραγωγή έργου σε σχέση με την παραγωγική ικανότητα οδήγησαν στη λήψη της απόφασης για τη διακοπή της παραγωγής μεταφορικών ταινιών στις εγκαταστάσεις του Βόλου. Από αυτήν την απόφαση επηρεάζονται περίπου 138 εργαζόμενοι. Οι πελάτες θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται από τον Ομιλο ContiTech. Η παραγωγή και η παράδοση μεταφορικών ταινιών ίδιας ποιότητας θα πραγματοποιείται από άλλες αναξιοποίητες εγκαταστάσεις του Ομίλου Μεταφορικών Ταινιών της ContiTech. Οι εγχώριοι πελάτες θα εξυπηρετούνται απευθείας από άλλες ευρωπαϊκές εγκαταστάσεις. Η ContiTech ίδρυσε τις εγκαταστάσεις παραγωγής μεταφορικών ταινιών στον Βόλο το 1972 και τα παραγόμενα είδη της ήταν μεταφορικές ταινίες με συρματόσχοινα, ταινίες με λινά, ελαστικές επενδύσεις τροχαλίας και υλικά συγκολλήσεως, τα οποία προορίζονταν τόσο για την ελληνική αγορά όσο και για εξαγωγές» καταλήγει ο Friederichsen.

 

ΠΗΓΗ: taxydromos.gr