Tης Mαρίνας Κουρμπέλα (marinakourbela@gmail.com)

Πολλοί πιστεύουν πως μικρά αποτελέσματα θα έχει η σημερινή Σύνοδος Κορυφής των 27 ηγετών στην Μπρατισλάβα, και πολύ μικρά σε σχέση με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Με βάση το ρεπορτάζ, προσωπικές εκτιμήσεις, αλλά και την εμπειρία από τέτοιες συνάξεις, πιστεύουμε πως η σημερινή σύνοδος θα ανοίξει ένα νέο δρόμο για την Ευρωπαϊκή Ενωση, που θα την οδηγεί, σταδιακά, πιο κοντά στους πολίτες.

 

Συγκεκριμένα, οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναμένεται να συμφωνήσουν:

– Σε διπλασιασμό των πόρων του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη, γνωστού ως Σχεδίου Γιούνκερ, ή Πακέτου Γιούνκερ, ο οποίος και διεκδικεί την πατρότητα.
Η συμφωνία εδώ δεν θα είναι τόσο δύσκολη. Δεν κοστίζει πολλά στον προϋπολογισμό της Ε,Ε,, δεν πρόκειται να επιβαρύνει με νέα κονδύλια τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., και αν αυτό γινόταν θα ήταν λίγα.

 

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στόχος του σημερινού Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη είναι να κινητοποιηθούν τουλάχιστον 315 δισεκατ. ευρώ σε πρόσθετες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις στην πραγματική οικονομία, έως το τέλος του 2017. Το επενδυτικό πρόγραμμα έρχεται να προστεθεί στα υφιστάμενα μέτρα και θα αξιοποιήσει στο μέγιστο κάθε ευρώ που κινητοποιήθηκε από δημόσια κονδύλια τόσο με νέα όσο και με υφιστάμενα μέσα.

 

Για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει να γίνει διαφορετική χρήση τμημάτων του προϋπολογισμού της Ε.Ε., τόσο σε επίπεδο Ε.Ε. όσο και σε εθνικό επίπεδο. Η κύρια ιδέα είναι να εξασφαλιστεί μεγαλύτερη ικανότητα ανάληψης κινδύνων μέσω δημόσιων πόρων με σκοπό την ενθάρρυνση των φορέων υλοποίησης έργων και την προσέλκυση ιδιωτικής χρηματοδότησης σε βιώσιμα επενδυτικά έργα, πράγμα που δεν θα συνέβαινε διαφορετικά. Με αυτόν τον τρόπο θα αξιοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο οι δημόσιοι πόροι της Ε.Ε.

 

Αν διπλασιαστούν τα κονδύλια, και κρίνοντας από το ζωηρό ενδιαφέρον ιδιωτών Ευρωπαίων και άλλων να επενδύσουν με τις εγγυήσεις που παρέχονται μέσω του Επενδυτικού Σχεδίου, θα υπάρξει σημαντική επενδυτική δραστηριότητα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με ευεργετικές επιπτώσεις στους άνεργους.
Εδώ, μπορούμε να πούμε πως «δεν πάει άλλο» με την αποεπένδυση που οδηγεί σε κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων (κλείνουν 600 επιχειρήσεις την ημέρα στην Ε.Ε.), και τα εκατομμύρια των ανέργων.

– Αποτελεσματική εφαρμογή των προγραμμάτων και των μέτρων που ήδη ισχύουν για την απασχόληση των νέων, λήψη νέων μέτρων και ρυθμίσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα στους τομείς της επαγγελματικής κατάρτισης και της απόκτησης δεξιοτήτων, που χρειάζεται η αγορά.

– Ένταξη κοινωνικών κριτηρίων σε κάθε δράση που αφορά το δημοσιονομικό τομέα και την ανάπτυξη, ώστε οι φτωχοί να μη γίνονται φτωχότεροι και οι ανήμποροι πιο ευάλωτοι, αλλά, κατά το δυνατό, να μετέχουν ενεργά στην ανάπτυξη και να απολαμβάνουν και αυτοί τα καλά της.

– Δικαιότερη μοιρασιά των προσφύγων κα μεταναστών στα κράτη-μέλη, με κυρώσεις για τις χώρες που κλείνουν τα μάτια παραβιάζοντας τη νομοθεσία της Ε.Ε., όπως τον κανονισμό για τη μετεγκατάσταση, και παραβλέπουν το ασήκωτο βάρος εταίρων τους, όπως συμβαίνει π.χ. με την Ελλάδα. Εφαρμογή όλων των μέτρων για φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.

– Όχι εξαιρέσεις στην πρόσβαση του Ηνωμένου Βασιλείου στην ενιαία αγορά της Ε.Ε. Εδώ το θέμα, παρόλο που οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ξεκινήσει, επίσημα, μεταξύ Ε.Ε. και Η.Β., παρουσιάζει ιδιαίτερο διπλωματικό ενδιαφέρον. Είναι βέβαιο ότι η κύρια διαπραγμάτευση θα γίνει στις τέσσερις ελευθερίες που συνθέτουν την Ενιαία Ευρωπαϊκή Αγορά, το μεγαλύτερο επίτευγμα της Ε.Ε., δηλαδή την ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων, υπηρεσιών, κεφαλαίων και προϊόντων.

Αρμόδιοι της Ε.Ε. τονίζουν πως δε θα ρίξουν νερό στο κρασί τους, απευθυνόμενοι στο Ηνωμένο Βασίλειο, που δε θα ήταν πολύ ευτυχές αν ισχύει η ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων. Απευθυνόμενοι όμως και σε άλλες χώρες-μέλη, που αν διαπιστώσουν πως δεν χάνουν και πολλά αν και αυτές ακολουθήσουν το παράδειγμα του Η.Β., σκεφθούν να βγουν από την Ε.Ε.

Επίσης, κάτι που δεν έχει πολύ αναφερθεί, η Επιτροπή βρίσκει την ευκαιρία να αποθαρρύνει και κάθε άλλη χώρα-μέλος από αυτές που κάποτε (τέσσερις ήταν) ζήτησαν από την Επιτροπή εξαιρέσεις στα θέματα της ελεύθερης κυκλοφορίας των πολιτών στα 28 κράτη-μέλη, φθάνοντας, μερικοί, να χαρακτηρίζουν τους μετακινούμενους εργαζόμενους «μετανάστες», με ό,ι αυτό συνεπάγεται, στο όνομα της προστασίας των κοινωνικοασφαλιστικών συστημάτων τους Αυτό αφορά, βέβαια, άμεσα και τους Ελληνες που μετακινούνται προς τις εύρωστες οικονομίες της Ε.Ε.

 

Θα συμφωνήσουν, επίσης, στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της διεθνούς φοροαποφυγής με την Επιτροπή να θέτει σε εφαρμογή τη δημιουργία του πρώτου ευρωπαϊκού καταλόγου, στον οποίο θα καταγράφονται όλες οι τρίτες χώρες που δεν συνεργάζονται φορολογικά με την Ε.Ε. και θα αποτελέσει τη βάση για διαπραγμάτευση και λήψη μέτρων.

Ακόμη θα υπάρξει συμφωνία, σε θέματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, σχετικά με την ασφάλεια στην Ε.Ε., την παρουσία της στο διεθνή χώρο, αλλά σε θέματα ενεργειακής ένωσης, νομισματικής ένωσης, σύναψης συμφωνιών με στρατηγικούς εταίρους, και διεύρυνσης.

Πηγή: Blog:marina anastas.kourbela