Tης Νινέττας Κοντράρου-Ρασσιά

Aνοιξε η όρεξη κι άρχισαν να βγάζουν από τη χώρα αρχαιοελληνικά γλυπτά πρώτης γραμμής. Μετά την καλοδιατηρημένη Κόρη 670 με τα χρωματιστά μάτια και μαλλιά, που εστάλη στο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης, θα ταξιδέψει στη Ρωσία για τις εκδηλώσεις του Ετους Ελλάδας- Ρωσίας η Αθηνά Σκεπτομένη, ένα εμβληματικό ανάγλυφο της Ακρόπολης του Αυστηρού Ρυθμού, μιας περιόδου από την οποία δεν διαθέτουμε πολλά έργα τέχνης, όπως μπορεί να δει κανείς στο Μουσείο Ακρόπολης.

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο έργο παίρνει εισιτήριο εξόδου από τη χώρα. Εχει ξαναβγεί για μια έκθεση στην Ιταλία. Αυτή τη φορά θα αμπαλαριστεί για την περιοδική έκθεση με τίτλο «Θεοί και Ήρωες των Αρχαίων Ελλήνων» που θα γίνει στο Κρατικό Ιστορικό Μουσείο Μόσχας από τις 15 Νοεμβρίου 2016 έως τις 15 Φεβρουαρίου 2017.
 

Για την έκθεση αυτή θα εξαχθούν εκατόν τριάντα έξι (136) έργα, σύμφωνα με τη χθεσινή γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Συγκροτήθηκε και τριμελής επιτροπή για την εκτίμηση της αξίας καθενός από τα έργα αυτά για την ασφάλισή κατά τη μετακίνησή τους.

 

Η επιλογή των έργων έγινε από διάφορα μουσεία με βάση τις ενότητες της έκθεσης που είναι:

Λατρείες του Αιγαίου: Πρώιμες απεικονίσεις θεοτήτων στην τέχνη

Θεοί με πανίσχυρες δυνάμεις και ανθρώπινο πρόσωπο: Η γενεαλογία των θεών στην Ησιόδου «Θεογονία», Οι Θεοί μέσα από τα Ομηρικά Έπη και την τέχνη των αρχαίων.

Λατρεύοντας τους Θεούς: Πανελλήνια ιερά σε εξαίρετα φυσικά τοπία (Ολυμπία, Ολύμπια, Ολυμπιακοί Αγώνες. Μαντεία: Μαντείο Δωδώνης, Μαντείο Δελφών. Δήλος: ο ιερός τόπος των Ιερών), Ιερά και εορτές πόλεων (Πόλεις και θεοί μέσα από τους χαρακτήρες των νομισμάτων. Αθήνα-Μεγάλα Παναθήναια. Ελευσίνια Μυστήρια. Βραυρώνια. Ανθεστήρια. Δαίδαλα), Ασκληπιός: Θαυματουργή Ίασις.

Πέρα από τους Δώδεκα Θεούς: Από τον Ηρακλή στον Αλέξανδρο, Ηρακλής, ήρωας με θεϊκή καταγωγή. Μέγας Αλέξανδρος, ο απόγονος του Ηρακλή.