Τα πράγματα είναι απλά: κάθε φορά που περνάμε τον Ατλαντικό, επιστρέφουμε με… μέτρα 3 δισ. στην πλάτη. Μετά τα «ραντεβού στα τυφλά» Τσακαλώτου-Λαγκάρντ ο λογαριασμός που έρχεται είναι υψηλός και θα αρχίσει να καταβάλλεται μετά το 2018.

Αυτό συζητείται σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη από το πρωί, ενώ αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βλέπει τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Γίρκι Κατάινεν, αρμόδιο για την απασχόληση.Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος θα δει και τον Κυριάκο Μητσοτάκη αργά το απόγευμα.

 

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων μπορούν να βοηθήσουν τις ιδιωτικές επιχειρήσεις να βρουν χρηματοδότηση εδώ, στην Ελλάδα» επεσήμανε, δείχνοντας διάθεση να βοηθήσει σε αυτήν την κατεύθυνση.

 

«Είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε. Είναι πολύ σημαντικό, εσείς, ως νομοθετικό σώμα, να μεταφέρετε αυτό το μήνυμα στους ιδιώτες για να έρθουν επενδύσεις» τόνισε ο κ. Κατάινεν, μιλώντας στα μέλη των αρμόδιων Επιτροπών της Βουλής με θέμα «Το επενδυτικό σχέδιο για την Ευρώπη, ευκαιρίες για την Ελλάδα».

 

Ανεξάρτητη πηγή κεφαλαίων
«Η αντιπροσωπεία μας εδώ έχει τρόπους να βοηθήσει τον ιδιωτικό τομέα να βρει χρηματοδότηση, δεν χρειάζεται κάποιος να πάει στις Βρυξέλλες ή στο Λουξεμβούργο. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων μπορεί να βοηθήσει ιδιώτες επενδυτές και στην Ελλάδα. Είναι εργαλείο χρηματοδότησης κινδύνου και είναι ένα καλό όχημα για να έχουν χρηματοδοτήσεις οι επιχειρήσεις. Γι’ αυτό πρέπει να ενημερωθούν ότι μπορούν να ζητήσουν πόρους χωρίς να υπάρχει έγκριση του ελληνικού Δημοσίου» ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Αναπτύσσοντας το σχέδιό του για την ανάπτυξη, ο αρμόδιος αντιπρόεδρος της Ε.Ε. έδωσε βάρος στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, και καθόρισε τον οδικό χάρτη με τέσσερα βασικά βήματα που πρέπει να γίνουν για την προώθηση της ανάπτυξης στην χώρα μας:

– Επαφές με τις ελληνικές τράπεζες για να ενημερωθούν πώς μπορούν να χρησιμοποιήσουν το στρατηγικό ταμείο για επενδύσεις, ώστε να ενισχυθεί η ελληνική οικονομία.
– Συγκέντρωση ιδεών από επιχειρήσεις σχετικά με επενδυτικές ανάγκες και την οργάνωση επενδυτικής πλατφόρμας, για να προχωρήσει η χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο.
– Εκστρατεία ενημέρωσης προς τους ενδιαφερόμενους ότι υπάρχει η δυνατότητα να «εκμεταλλευτούν» το γραφείο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
– Ενεργοποίηση εκ νέου του ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, που θα μπορούσε να είναι ένα καλό όχημα για να διοχετεύσει επενδύσεις και να συμπληρώσει αυτό που μπορούν να κάνουν οι εμπορικές τράπεζες.

 

«Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις μπορούν να έχουν πρόσβαση στους ευρωπαϊκούς πόρους χωρίς εμπλοκή, υπάρχει παρανόηση ότι πρέπει η χώρα να εγκρίνει τα ιδιωτικά έργα. Και αυτό πρέπει να το καταλάβει ο ιδιωτικός τομέας. Είναι χρηματοδότηση κατευθείαν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, δεν χρειάζεται κρατική έγκριση» υπογράμμισε και πρόσθεσε:

«Η βασική ιδέα του σχεδίου για την Ελλάδα είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας για τους πολίτες και ταυτόχρονα να βοηθηθεί ο ιδιωτικός τομέας, ώστε να επενδύσει στο κοινό μας μέλλον. Στόχος είναι να δοθεί χρηματοδότηση για νέες τεχνολογίες, όπως η αξιοποίηση της εξαιρετικής ελληνικής αγροτικής παραγωγής και άλλων καινοτόμων γραμμών παραγωγής τροφίμων».

 

Είναι κρίσιμο σημείο η θετική αξιολόγηση γιατί θα ανοίξει την ροή των κονδυλίων προς τις επιχειρήσεις αλλά και θα προσφέρει τα λιμνάζοντα, από το περασμένο Οκτώβριο, 5,4 δισ. ευρώ. Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και θα δοθεί «γη και ύδωρ» μέχρι το αργότερο την 25η Απριλίου που φημολογείται να γίνει έκτακτο Eurogroup.