Της Μαρίνας Κουρμπέλα (marinakourbela@gmail.com)

Σημαντικά θέματα για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις συζητούν οι υπουργοί των χωρών-μελών της Ε.Ε., στη Σύνοδο του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας, που γίνεται σήμερα στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα θα συζητήσει σχετικά με τη συνεργατική οικονομία. τη χαλυβουργία, τον έλεγχο της ανταγωνιστικότητας και τις χρηματοδοτήσεις των επιχειρήσεων.

 

Α) Συνεργατική οικονομία: Πρόκειται για την πρώτη υπουργική συζήτηση του θέματος, η οποία θα βασίζεται στην πρόσφατη ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με συστάσεις πολιτικής και νομική καθοδήγηση για την ισορροπημένη ανάπτυξη της συνεργατικής οικονομίας στην Ευρώπη Η συνεργατική οικονομία αναφέρεται σε επιχειρηματικά μοντέλα όπου οι δραστηριότητες διευκολύνονται από συνεργατικές πλατφόρμες που δημιουργούν μια ανοικτή αγορά για την προσωρινή χρήση αγαθών ή υπηρεσιών που συχνά παρέχονται από ιδιώτες.

 

Σημειώνει ραγδαία ανάπτυξη και κερδίζει σημαντικό έδαφος σε κάποιους τομείς. Εκτιμάται ότι το 2015 τα ακαθάριστα έσοδα από τις συνεργατικές πλατφόρμες και τους παρόχους στην Ε.Ε. ανήλθαν σε 28 δισεκατομμύρια ευρώ. Εκτιμάται ότι οι συνεργατικές πλατφόρμες που επιχειρούν σε πέντε βασικούς τομείς της συνεργατικής οικονομίας σημείωσαν το 2015 έσοδα της τάξης των 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι τομείς αυτοί είναι: καταλύματα (βραχυπρόθεσμη εκμίσθωση), μεταφορές επιβατών, υπηρεσίες οικιακής μέριμνας, επαγγελματικές και τεχνικές υπηρεσίες και συνεργατικές οικονομικές συναλλαγές.

 

Β) Η ευρωπαϊκή χαλυβουργία: Οι υπουργοί θα συζητήσουν θέματα συντονισμού της βιομηχανικής πολιτικής – συγκεκριμένα, θα εξετάσουν τρόπους για την αντιμετώπιση της δυσχερούς κατάστασης της χαλυβουργίας, κλάδος παρέχει περισσότερες από 300.000 άμεσες θέσεις εργασίας στην Ε.Ε., και συνδέεται στενά με πολλούς άλλους τομείς της μεταποιητικής βιομηχανίας.

 

Η κατάσταση, σήμερα: Παρά το ισχυρό δυναμικό της, η ανταγωνιστική θέση της Ευρώπης στην παγκόσμια αγορά χάλυβα επιδεινώθηκε τα τελευταία λίγα χρόνια. Ενώ η παγκόσμια ζήτηση παρέμεινε υψηλή κατά τη διάρκεια της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης, η οικονομική επιβράδυνση στην Κίνα και σε άλλες αναδυόμενες οικονομίες είχε αρνητικό αντίκτυπο στην παγκόσμια ζήτηση χάλυβα από το 2014.

 

Επιπλέον, η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα σε ορισμένες τρίτες χώρες, ιδίως στην Κίνα, έχει αυξηθεί θεαματικά. Η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στην Κίνα έχει εκτιμηθεί σε περίπου 350 εκατ. τόνους, σχεδόν διπλάσια από την ετήσια παραγωγή της Ένωσης.

 

Προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα σχετικά προβλήματα που προκύπτουν για την ευρωπαϊκή βιομηχανία αυτού του κλάδου, η Επιτροπή αναπτύσσει πολύπλευρες δραστηριότητες σε διμερές επίπεδο, με διάλογο με χώρες μεγάλης παραγωγής, στο πλαίσιο της Επιτροπής Χάλυβα του ΟΟΣΑ, αλλά και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου-ΠΟΕ.

Επίσης, δραστηριοποιείται έντονα για την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών μέσων που υπάρχουν, ιδιαίτερα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων-ΕΤΣΕ, που αποτελεί την ατμομηχανή του Επενδυτικού Σχεδίου Γιούνκερ, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής χαλυβουργίας.

 

Γ) Έλεγχος της ανταγωνιστικότητας: Πρόσβαση στη χρηματοδότηση για τις επιχειρήσεις της Ε.Ε.

Το τρίτο, βασικό θέμα συζήτησης του Συμβουλίου είναι η νέα μορφή του ελέγχου ανταγωνιστικότητας, η οποία αποτελεί «τσεκ απ» για την πραγματική οικονομία της Ευρώπης. Θα συζητηθούν τρόποι βελτίωσης της πρόσβασης στη χρηματοδότηση για τις επιχειρήσεις της Ε.Ε. και τις επεκτεινόμενες επιχειρήσεις.

Πηγή: Blog:marina anastas.kourbela