Της Μαρίνας Κουρμπέλα (marinakourbela@gmail.com)
Οι διαπραγματεύσεις για τη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (ΤΤΙP) Ε.Ε.-ΗΠΑ είναι το θέμα συζήτησης του Μπαράκ Ομπάμα στη μίνι Σύνοδο Κορυφής, στο Βερολίνο, στην οποία θα μετέχουν και οι ηγέτες της Βρετανίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Γαλλίας.

Όπως επισημαίνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η TTIP είναι η πλέον φιλόδοξη και σημαντική από στρατηγικής πλευράς εμπορική διαπραγμάτευση που έχει πραγματοποιήσει ποτέ η Ε.Ε. Θα ενισχύσει τη σχέση της Ευρώπης με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον σπουδαιότερο πολιτικό σύμμαχο και τη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Ε.Ε. και θα παρέχει ένα αποτελεσματικό πεδίο δοκιμών για παγκόσμιους κανόνες.

 

Μετά από πολλούς γύρους διαπραγματεύσεων, οι οποίοι ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2013, αρχίζει να διαφαίνεται το περίγραμμα μιας δυνητικά ισορροπημένης συμφωνίας. Από την πλευρά της Ε.Ε., μια τέτοια συμφωνία θα περιλαμβάνει:

• Mια φιλόδοξη και ισορροπημένη δέσμη μέτρων για την πρόσβαση στην αγορά, ανάλογη με αυτήν που προβλέπεται στη Συμφωνία Ελευθέρων Συναλλαγών-ΣΕΣ της Ε.Ε. με τον Καναδά

• Mια νέα προσέγγιση όσον αφορά την κανονιστική συνεργασία, καθώς και συγκεκριμένα κανονιστικά αποτελέσματα σε βασικούς τομείς, μη παράλληλη πλήρη τήρηση του επιπέδου προστασίας και κανονιστικής αυτονομίας της κάθε πλευράς και

• Eκσυγχρονισμό των κανόνων για το διεθνές εμπόριο, μεταξύ άλλων σε τομείς όπως η βιώσιμη ανάπτυξη, η καταπολέμηση της διαφθοράς, οι σχετικοί με το εμπόριο τομείς της ενέργειας και των πρώτων υλών, και οι επενδύσεις.

 

Η αμερικανική πλευρά είχε δείξει ενδιαφέρον για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, πριν από τις αμερικανικές εκλογές, αλλά αυτό δεν ήταν δυνατό, με δεδομένο, ότι μένουν πολλά θέματα ακόμη, προς συζήτηση, με ορισμένα από αυτά να παρουσιάζουν ιδιαίτερες δυσκολίες, όπως είναι το θέμα της πρόσβασης στην αμερικανική αγορά δημοσίων συμβάσεων, Η το θέμα των γεωγραφικών ενδείξεων, στο οποίο οι διαπραγματεύσεις έχουν σημειώσει μικρή, μόνο πρόοδο.

 

Η συνέχεια

Εκτιμάται, πως το πρώτο εξάμηνο του 2017, δε θα γίνουν πολλά, καθώς θα υπάρξουν αλλαγές με τη νέα κυβέρνηση σε επίπεδο Υπουργών και άλλων, υψηλόβαθμων αξιωματούχων.

Πριν από όλα, αυτά, πάντως, μένει να δούμε την ακριβή πολιτική θέση της νέας Αμερικανικής ηγεσίας στο θέμα της Συμφωνίας.

 

Σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως επισημαίνεται από έγκυρους κύκλους, θα καταβληθούν προσπάθειες για την καλή συνέχεια των διαπραγματεύσεων, με βάση το αμοιβαίο όφελος.

 

 Η Ε.Ε., άλλωστε, έχει θέσει, το θέμα των εμπορικών και επενδυτικών συμφωνιών ως προτεραιότητα στην εξωτερική εμπορική πολιτική της.

 

Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας και εισαγωγέας αγαθών και υπηρεσιών (αθροιστικά), ο μεγαλύτερος άμεσος ξένος επενδυτής και ο σημαντικότερος προορισμός για άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ) παγκοσμίως. Αυτό την καθιστά τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο για περίπου 80 χώρες και τον δεύτερο σημαντικότερο για άλλες 40.

 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μελλοντικά το εμπόριο θα αποτελέσει ακόμη πιο σημαντική πηγή οικονομικής ανάπτυξης. Περίπου το 90 % της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης κατά τα επόμενα 10-15 έτη αναμένεται να προέλθει από χώρες εκτός Ευρώπης. Η οικονομική ανάκαμψη θα πρέπει να παγιωθεί μέσα από την ενίσχυση των δεσμών με τα νέα κέντρα της παγκόσμιας ανάπτυξης.

 

Οι πωλήσεις προς τον υπόλοιπο κόσμο έχουν αναδειχθεί σε ολοένα σημαντικότερη πηγή θέσεων εργασίας για τους ευρωπαίους πολίτες. Περισσότερες από 30 εκατομμύρια θέσεις εργασίας υποστηρίζονται πλέον από εξαγωγές εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης —αριθμός αυξημένος κατά δύο τρίτα σε σχέση με 15 χρόνια πριν— κάτι που σημαίνει ότι, πλέον, οι εξαγωγές στηρίζουν σχεδόν μία στις επτά θέσεις εργασίας στην Ευρώπη. Αυτές οι θέσεις στελεχώνονται από άτομα υψηλής ειδίκευσης και αμείβονται καλύτερα από τον μέσο όρο. Κατανέμονται σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, ενώ συνδέονται τόσο άμεσα όσο και έμμεσα με εξαγωγές εκτός της ΕΕ.

Πηγή: Blog:Marina anasτas.kourbela