Διανύουμε το δεύτερο μήνα του 2017 και στο υπουργείο Οικονομικών έχουν βγάλει το κομπιουτεράκι και μετρούν τα προβλεπόμενα έσοδα τους ερχόμενους μήνες, με σκοπό να πεισθούν οι εταίροι πως τα νούμερα θα… ευδοκιμήσουν.

Πρώτος στόχος, να ανοίξει η εφαρμογή TAXIS μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα (μέσα Απριλίου) για να αρχίσει η καταβολή του φόρου εισοδήματος από τον «καυτό»  Ιούλιο.

Η πρόθεση της ηγεσίας είναι να καταμεριστεί ισόποσα σε 6 μηνιαίες δόσεις μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017 αντί των τριών διμηνιαίων που ισχύουν.

Ταυτόχρονα το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται σε αλλαγές στο βασικό έντυπο Ε1 προκειμένου να λυθούν προβλήματα που σχετίζονται με τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, κυρίως εκείνων με παράλληλη ασφάλιση.

Αν επιτευχθεί η ταχεία έκδοση των εκκαθαριστικών, τότε θα βρούμε στον υπολογιστή μας και τα αγαπημένα σημειώματα του ΕΝΦΙΑ. Με σκοπό μέχρι το τέλος του έτους να έχει κλείσει και αυτός ο εισπρακτικός κύκλος.

Όπως προαναφέρθηκε, στο υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζουν αλλαγές στο βασικό έντυπο προκειμένου να διευκολύνουν τα λογιστικά γραφεία και τα λογιστήρια των εταιρειών να υπολογίσουν  σωστά τις εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες που ασφαλίζονται σε περισσότερα του ενός Ταμεία.

Να σημειωθεί πως ο κωδικός 049 για τις αποδείξεις θα παραμείνει παγωμένος αλλά ο νέος φόρος εισοδήματος θα είναι αρκετά υψηλότερος:

  1. Περισσότεροι από ένα εκατ. μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πληρώσουν μεγαλύτερο φόρο εισοδήματος. Η μείωση του αφορολόγητου ορίου και το γεγονός ότι η μηνιαία παρακράτηση φόρου υπολογίστηκε κατά τους πρώτους πέντε μήνες του 2016 (από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο) με το έμμεσο αφορολόγητο όριο των 9.550 ευρώ και τις πιο ευνοϊκές κλίμακες, ενώ κατά τους επόμενους επτά μήνες, από τον Ιούνιο μέχρι τον Δεκέμβριο, η παρακράτηση φόρου υπολογίστηκε με βάση τα μειωμένα αφορολόγητα όρια και τις νέες φορολογικές κλίμακες, οδηγεί σε μεγάλες επιβαρύνσεις που θα φανούν στην τελική εκκαθάριση.
  2. Αρκετοί αγρότες θα επιβαρυνθούν από την αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των εισοδημάτων τους. Θα φορολογηθούν με την κλίμακα των μισθωτών με αντίστοιχο αφορολόγητο (8.636 έως 9.545 ευρώ αντί με συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ). Οι αλλαγές αυτές θα επιβαρύνουν τους αγρότες με εισοδήματα άνω των 21.500 ευρώ.
  3. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων με εισοδήματα από ενοίκια εντάσσονται στους χαμένους του φορολογικού συστήματος, καθώς θα επιβαρυνθούν έως και 36% σε σχέση με το προηγούμενο φορολογικό έτος. Τα εισοδήματα από ενοίκια θα φορολογηθούν με συντελεστές 15% (από 11%) για ποσά έως 12.000 ευρώ, 35% (από 33%) για το κλιμάκιο εισοδήματος από 12.001 έως και 35.000 ευρώ και 45% (από 33%) για το κλιμάκιο εισοδήματος που υπερβαίνει τις 35.001 ευρώ.

Αν επαληθευτούν τα σενάρια για νέα μείωση του αφορολογήτου στα επίπεδα των 6.000 ευρώ γίνεται αντιληπτό πως παρά την υπεράνθρωπη φοροδοτική προσπάθεια θα εξαϋλωθεί κάθε διαθέσιμο ευρώ από το πορτοφόλι του Έλληνα.