Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα εκδικαστεί η αίτηση ακυρώσεως που άσκησε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), κατά της κυβερνητικής απόφασης για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων.

Υπενθυμίζουμε πως το βασικό κομμάτι του νόμου επιτρέπει σε ιδιώτες μη φαρμακοποιούς να έχουν την ιδιοκτησία φαρμακείων με τη συμμετοχή ενός φαρμακοποιού σε ποσοστό 20%. Η εταιρεία να έχει τη μορφή ΕΠΕ (όχι Α.Ε.), κάθε ιδιώτης μπορεί να αποκτήσει ώς 5 άδειες, αλλά αυτός ο περιορισμός ισχύει μόνο για φέτος, καθώς κάθε χρόνο προστίθεται μια ακόμα, έτσι ώστε το 2020 ο ανώτατος επιτρεπόμενος αριθμός αδειών πανελλαδικά να φτάσει στις 10.

 

Η Απόφαση ορίζει ότι εξακολουθούν να ισχύουν τα πληθυσμιακά κριτήρια, ήτοι 1 φαρμακείο ανά 1.000 κατοίκους, ενώ προκειμένου να καθησυχαστούν οι φόβοι ότι θα εφορμήσουν οι φαρμακευτικές εταιρείες, ορίζεται ότι δεν χορηγείται άδεια ίδρυσης και λειτουργίας φαρμακείου σε νομικά πρόσωπα, πλην των συνεταιρισμών φαρμακοποιών μελών της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος και έπειτα από αιτιολογημένη απόφαση του Δ.Σ. της ΟΣΦΕ.

 

Ως δικάσιμος, ορίστηκε η 7η Οκτωβρίου, για τη συζήτηση της αίτησης ακυρώσεως που ασκήθηκε από τον ΠΦΣ στις 28 Ιουνίου.

 

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας με την ανωτέρω πράξη «έκρινε προφανώς ότι η ίδρυση φαρμακείων από ιδιώτες αποτελεί μείζον θέμα, το οποίο πρέπει να απασχολήσει την Ολομέλεια του ΣτΕ, λόγω της σπουδαιότητάς του», σχολίασε ο ΠΦΣ.