Γίναμε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ στον «Γκάρντιαν» όχι για το χρέος και την ανάγκη απομείωσής του, αλλά για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, μια υπόθεση που έχει διχάσει τη βρετανική κοινή γνώμη.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Έλληνας υπουργός Πολιτισμού Αρ. Μπαλτάς στην ανταποκρίτρια στην Αθήνα Έλενα Σμιθ, ανέφερε πως η Ελλάδα δεν έχει εγκαταλείψει την ιδέα της προσφυγής στη Δικαιοσύνη προκειμένου να διεκδικήσει την επιστροφή των Γλυπτών, ενώ παράλληλα εξετάζει νέους τρόπους για να στηρίξει το αίτημά της προς το Βρετανικό Μουσείο. Και ποιοι είναι αυτοί οι τρόποι;

 

Το υπουργείο Πολιτισμού εργάζεται, σύμφωνα με τον κ. Μπαλτά, ώστε να εξασφαλίσει συμμαχίες στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, οι οποίες να σταθούν στο πλευρό μας στον αγώνα κατά του Βρετανικού Μουσείου. Συγκεκριμένα, τόνισε πως «αν ο ΟΗΕ που αντιπροσωπεύει όλα τα έθνη του κόσμου πει ότι «τα Μάρμαρα πρέπει να επιστρέψουν» τότε θα πάμε στο δικαστήριο, γιατί το Βρετανικό Μουσείο θα βρίσκεται απέναντι στην ανθρωπότητα. Δεν αντιμετωπίζουμε τον Παρθενώνα ως αποκλειστικά ελληνικό έργο, αλλά ως μια κληρονομιά της ανθρωπότητας».

 

Ο κ. Μπαλτάς δεν φάνηκε να αγνοεί τους κινδύνους που ενέχει μια αρνητική έκβαση στα διεθνή δικαστήρια. Γνωρίζει ότι «τα δικαστήρια δεν αντιμετωπίζουν τα θέματα από τη σκοπιά της ιστορίας ή της ηθικής. Εξετάζουν τους νόμους. Και καθώς δεν υπάρχουν σαφείς κανόνες που αφορούν το θέμα της επιστροφής θησαυρών που πήραν ορισμένοι από διάφορες χώρες, δεν υπάρχει μια αδιαμφισβήτητη νομική βάση».

 

Το ρεπορτάζ έγινε με αφορμή την αποκάλυψη του περιεχομένου της γνωμοδότησης (141 σελίδων) που συνέταξε το μεγάλο λονδρέζικο γραφείο δικηγόρων στο οποίο εργάζεται η Αμάλ Αλαμουντίν-Κλούνι. Στο αναλυτικό αυτό κείμενο υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει μια ισχυρή θέση αν διεκδικήσουν νομικά την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Πιστεύουν πως έχει εξελιχθεί το διεθνές δίκαιο και είναι πλέον σε θέση να αναγνωρίσει «ως τμήμα της ακεραιότητας ενός κράτους το δικαίωμά του να διεκδικήσει πολιτιστικούς θησαυρούς μεγάλης ιστορικής σημασίας που έχουν διαρπαγεί κατά το παρελθόν».

 

Το δημοσίευμα συμπίπτει με τη συμπλήρωση (σε λίγες μέρες) 200 χρόνων από την αρπαγή των Γλυπτών από το λόρδο Έλγιν.

 

Για να διαβάσετε το κείμενο (141 σελίδων) της νομικής γνωμοδότησης, πατήστε εδώ.