Δυο καμαρούλες μια σταλιά η καθεμιά είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο Κυθήρων που άνοιξε χθες, ύστερα από δέκα χρόνια που παρέμενε ερμητικά κλειστό.

Το παλαιό κτήριο του 1911, που είχε παραχωρήσει στο κράτος το 1975 ο Κυθηραϊκός Σύνδεσμος (έκτασης 190 τ.μ.), είχε από το 2006 λαβωθεί από σεισμό και η Αρχαιολογική Υπηρεσία προσπαθούσε να εξασφαλίσει πόρους για να το αναστηλώσει και να οργανώσει μια έκθεση που να ανταποκρίνεται στις αρχές της σύγχρονης μουσειολογίας. Ύστερα από αγώνες ετών κατάφερε να ξανανοίξει το μουσείο, χωρίς όμως την απαραίτητη επέκτασή του ώστε να έχει τη δυνατότητα να προβάλει στο κοινό το διάσημο Μηχανισμό των Αντικυθήρων -σε αντίγραφο βέβαια, αφού τα αυθεντικά τμήματά του φυλάσσονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

 

Οι επισκέπτες του μουσείου βλέπουν στις δύο όλες κι όλες αίθουσές του ευρήματα των Προϊστορικών και Κλασικών χρόνων από το νησί και το μαρμάρινο λέοντα του 6ου αι. π.Χ. από το Παλαιόκαστρο στην πρώτη αίθουσα και στη δεύτερη, τη μικρότερη, ευρήματα από πρόσφατες ανασκαφές και νεότερα, ενετικά κυρίως, δείγματα της ιστορίας του νησιού, όπως πέτρινα οικόσημα της περιόδου της Ενετοκρατίας, επιτύμβιες πλάκες. Σε αυτή την αίθουσα ξεχωρίζει το μαρμάρινο σύμπλεγμα Αφροδίτης και Έρωτα (έργο ίσως της Αναγέννησης) από τη Βενετία.

 

Στις μάλλον άχρωμες βιτρίνες του παρουσιάζονται δείγματα προϊστορικών αγγείων, μινωικής και μυκηναϊκής περιόδου κυρίως από την Παλαιόπολη, μαρμάρινα γλυπτά, κεραμικά, επιγραφές, νομίσματα.

 

Τα εγκαίνια του μουσείου έκανε, παρουσία του δημάρχου Κυθήρων Ευ. Χαρχαλάκη, του αντιπεριφερειάρχη Νήσων Παν. Χατζηπέρου, του μητροπολίτη Κυθήρων Σεραφείμ και δύο πρέσβεων Ιαπωνίας και Ιρλανδίας, ο υπουργός Πολιτισμού Αρ. Μπαλτάς, ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «δεν θα πρέπει να βλέπουμε τα μουσεία μας και τους αρχαιολογικούς μας χώρους ως ευκαιρία να φέρνουμε τουρίστες στον τόπο μας, αλλά αντίστροφα. Ότι δηλαδή ο δικός μας τόπος, ως τόπος φιλοξενίας, μπορεί να υποδεχθεί ξένους πολιτισμούς και ξένους ανθρώπους, ώστε αυτοί να μετέχουν στο δικό μας πολιτισμό. Αυτό μπορεί να είναι η βάση του πολιτισμού, που θα μας φέρει και οικονομικά οφέλη» είπε.

Όπως βλέπετε, ο κ. Μπαλτάς δεν σταματά να μας εκπλήσσει με τις απόψεις του.