Νέα έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας αποκαλύπτει πως παιδιά ηλικίας έως και 7 ετών εργάζονται κάτω από άθλιες συνθήκες σε ορυχεία εξόρυξης κοβαλτίου, στη Δημοκρατία του Κονγκό.

Το κοβάλτιο είναι υλικό που χρησιμοποιείται στις μπαταρίες και βρίσκεται σε αυτοκίνητα, υπολογιστές και smartphones . Να υπενθυμίσουμε ότι η έκθεση σε κοβάλτιο ή η εισπνοή σκόνης κοβαλτίου σε εργαζομένους κυρίως σε ορυχεία και βιομηχανίες μπορεί να προκαλέσει μεταξύ άλλων άσθμα ή βλάβη στους πνεύμονες, καθώς επίσης και ότι οι τοξικές του επιδράσεις είναι υπεύθυνες για την εμφάνιση μυοκαρδιοπάθειας και πολυκυτταραιμίας.

 

Σύμφωνα με ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχει εντοπιστεί κοβάλτιο σε μπαταρίες λιθίου, οι οποίες χρησιμοποιούνται από μεγάλες εταιρείες όπως η Microsoft και η Αpple, που προέρχεται από τα συγκεκριμένα ορυχεία, όπου παιδιά εργάζονται κάτω από συνθήκες που απειλούν τη ζωή τους, ανεχόμενα τη βία και τον εκφοβισμό για ένα ή δύο δολάρια την ημέρα.

 

Το 2012, σύμφωνα με στοιχεία της UNICEF, περίπου 40.000 παιδιά εργάζονταν παράνομα στα ορυχεία του Κονγκό, από τα οποία προέρχεται σχεδόν το 50% της παραγωγής κοβαλτίου παγκοσμίως. Η Διεθνής Αμνηστία, σε συνεργασία με τη μη κυβερνητική οργάνωση Aftermath, μίλησε με 90 εργαζομένους από αυτά τα ορυχεία -στους οποίους περιλαμβάνονταν και παιδιά- για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται.

 

Οι εργάτες είπαν πως δουλεύουν για πάνω από 12 ώρες χωρίς κανέναν απολύτως προστατευτικό εξοπλισμό και πολλοί από αυτούς αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, ενώ παιδιά ηλικίας έως και 7 ετών εργάζονται κάτω από υψηλές θερμοκρασίες κουβαλώντας τεράστια φορτία, χωρίς μάσκες ή γάντια. Επίσης πολλά από αυτά μαρτυρούν επιθέσεις από τους φρουρούς ασφαλείας των ορυχείων.

 

Στην αναφορά της Διεθνούς Αμνηστίας, όπου υπάρχει μια λίστα εταιρειών που προμηθεύονται κοβάλτιο στην επεξεργασμένη του μορφή, βρίσκεται η Apple, η οποία σε ανακοίνωσή της αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση, υποστηρίζοντας πως ερευνά το αν το κοβάλτιο που χρησιμοποιείται στα προϊόντα της εταιρείας προέρχεται ή όχι από τη Δημοκρατία του Κονγκό.

 

Στην ανακοίνωσή της αναφέρει: «Η παιδική εργασία δεν είναι ανεκτή στην αλυσίδα εφοδιασμού μας και είμαστε περήφανοι που έχουμε οδηγήσει τον κλάδο σε πρωτοποριακές διασφαλίσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα». Παρόμοια ήταν και η απάντηση της Vodafone. Ωστόσο, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, καμία από τις εμπλεκόμενες εταιρείες δεν μπορούσε να πει με βεβαιότητα από πού προέρχεται το κοβάλτιο που χρησιμοποιείται στα προϊόντα τους.

 

Παράλληλα -και με τη βοήθεια των ευρημάτων της έρευνας- γίνεται προσπάθεια κινητοποίησης των μεγάλων εταιρειών να ερευνήσουν εξονυχιστικά από πού προέρχονται τα υλικά που χρησιμοποιούν, καθώς η διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών ειδικά σε χώρες του τρίτου κόσμου είναι ένα ζήτημα αναγκαίο και άμεσο.