Της Μαρίνας Κουρμπέλα (marinakourbela@gmail.com)

Το 2017 η Ενεργειακή Ένωση θα κυριαρχήσει στην Ε.Ε. ως υψηλή προτεραιότητα. Ποιος θα είναι ο ρόλος της πυρηνικής ενέργειας, αν αυτή συμπεριληφθεί στην Ενεργειακή Ένωση;

Ανεξαρτήτως της ενεργειακής πολιτικής της Ε.Ε., οι βασικές αποφάσεις σχετικά με το συνδυασμό των πηγών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ενέργειας παραμένουν αρμοδιότητα των κρατών-μελών.

 

Η πυρηνική ενέργεια είναι μία από τις σημαντικότερες πηγές ενέργειας στην Ε.Ε. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η Ε.Ε. είναι η μία από τις μόλις τρεις μεγάλες οικονομίες (οι άλλες είναι η Βραζιλία και ο Καναδάς) που παράγουν περισσότερο από το ήμισυ της ηλεκτρικής ενέργειάς τους χωρίς εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Ποσοστό 27% παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και επιπλέον ποσοστό 27% παράγεται από πυρηνική ενέργεια.

 

0097309001288361446

 

Στο ενδεικτικό πυρηνικό πρόγραμμα (ΕΠΠ), που έχει παρουσιάσει η Επιτροπή με ανακοίνωσή της, την πρώτη, στο θέμα αυτό, μετά το ατύχημα της Φουκουσίμα Νταϊιτσί τον Μάρτιο του 2011, με την προοπτική των σχετικών συζητήσεων που αναμένεται να ξεκινήσουν σύντομα, αναφέρεται πως η πυρηνική ενέργεια αποτελεί μέρος του ενεργειακού μείγματος για το ήμισυ των κρατών-μελών της Ε.Ε.

Σε εκείνες τις χώρες που επέλεξαν να κάνουν χρήση της, η πυρηνική ενέργεια έχει κάποιο ρόλο να διαδραματίσει για την εξασφάλιση του εφοδιασμού με ηλεκτρική ενέργεια. Στο πλαίσιο αυτό, στη στρατηγική για την Ενεργειακή Ένωση και την ευρωπαϊκή στρατηγική για την ενεργειακή ασφάλεια τονίζεται ότι τα κράτη-μέλη πρέπει να εφαρμόζουν τα υψηλότερα πρότυπα ασφαλείας, προστασίας, διαχείρισης αποβλήτων και μη διάδοσης, καθώς και να διαφοροποιούν τον εφοδιασμό με πυρηνικά καύσιμα. Με τον τρόπο αυτό θα συμβάλουν στην επίτευξη των στόχων του πλαισίου για το κλίμα και την ενέργεια για το 2030.

 

Όπως επισημαίνει η Επιτροπή, σήμερα, η πυρηνική βιομηχανία της Ε.Ε. έχει εξελιχθεί σε παγκόσμιο ηγέτη από πλευράς τεχνολογίας σε όλα τα τμήματα της πυρηνικής βιομηχανίας και απασχολεί άμεσα 400.000 έως 500.000 άτομα, ενώ παράλληλα στηρίζει περίπου 400.000 επιπλέον θέσεις εργασίας. Η ηγεσία αυτή μπορεί να αποτελέσει σημαντικό πλεονέκτημα σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι ανάγκες στην παγκόσμια αγορά για επενδύσεις σχετικά με την πυρηνική ενέργεια υπολογίζονται σε περίπου 3 τρισ. ευρώ έως το 2050, με την πλειονότητά τους να αναμένεται στην Ασία.

 

Επισημαίνεται, επίσης, πως 50 από τους 129 αντιδραστήρες που επί του παρόντος λειτουργούν στην Ε.Ε. θα πρέπει να τεθούν εκτός λειτουργίας έως το 2025.

 

Το πλήρες πρόγραμμα στη σελίδα: Blog: marina anastas.kourbela