Ελάχιστες είναι οι πιθανότητες επιδημίας του Ζίκα το καλοκαίρι στις χώρες της Ευρώπης, παρά την παγκόσμια εξάπλωση του ιού.

Όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), οι περιοχές που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο είναι εκείνες που «ελκύουν» τα κουνούπια-φορείς του ιού Aedes: οι ακτές της Μαύρης Θάλασσας, της Ρωσίας, της Γεωργίας και το νησιωτικό σύμπλεγμα της Μαδέρα στην Πορτογαλία.

Η Ελλάδα είναι μία από τις 18 χώρες με μέτρια επικινδυνότητα. Στην ίδια κατηγορία είναι και οι Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία, ενώ χαμηλός έως μηδενικός είναι για τη Βρετανία και άλλες 35 χώρες.

 

Ο ΠΟΥ καλεί τις ευρωπαϊκές χώρες να φροντίσουν για την εξάλειψη των τόπων αναπαραγωγής των κουνουπιών και να βεβαιωθούν ότι οι πολίτες -ιδιαίτερα οι γυναίκες που κυοφορούν- είναι ενήμεροι για τις βλαβερές συνέπειες της νόσου. Ο Οργανισμός επισημαίνει ότι οι περισσότερες χώρες στις οποίες μπορεί να εξαπλωθεί ο ιός Ζίκα είναι καλά προετοιμασμένες για να αντιμετωπίσουν τα κρούσματα και να προχωρήσουν στην ίασή τους, ενώ υπάρχουν και κάποιες που πρέπει να ενισχύσουν τις ικανότητές τους για διάγνωση του ιού.

 

Ο ιός Ζίκα έχει εμφανιστεί σε περισσότερες από 50 χώρες, ενώ έχει συνδεθεί με την αύξηση των περιπτώσεων γεννήσεων μωρών με βλάβες στον εγκέφαλο. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο κίνδυνος εξάπλωσης μεγαλώνει στα τέλη της άνοιξης και το καλοκαίρι, όταν τα κουνούπια Aedes είναι πιο ενεργά.