Της Μαρίνας Κουρμπέλα (marinakourbela@gmail.com)

Νέους κανόνες για τους όρους, την αναπαραγωγή, το εμπόριο και τις εισαγωγές στην Ε.Ε. ζώων αναπαραγωγής και του γενετικού τους υλικού εισάγει ο νέος κανονισμός που θα αρχίσει να ισχύει έως τα μέσα του 2016 και θα εφαρμόζεται από το δεύτερο εξάμηνο του 2018.

Ένα πιο ολοκληρωμένο ενιαίο νομικό πλαίσιο δημιουργεί ο κανονισμός σχετικά με τους όρους ζωοτεχνικού και γενεαλογικού χαρακτήρα που διέπουν το εμπόριο και την εισαγωγή στην Ε.Ε. ζώων αναπαραγωγής και του αναπαραγωγικού υλικού τους.

 

Ο νέος κανονισμός θα περιλαμβάνει διατάξεις για τη διενέργεια των επίσημων ελέγχων που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για τον τομέα της αναπαραγωγής ζώων, και βελτίωση της λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς και του εμπορίου, σχετικά με το θέμα που αφορά.

 

Θα παράσχει ένα ενιαίο και εξορθολογισμένο σύνολο διατάξεων για βοοειδή, χοίρους, αιγοπρόβατα και ιπποειδή αναπαραγωγής. Οι αναθεωρημένοι κανόνες εισάγουν ρυθμίσεις για διάφορες πτυχές, μεταξύ των οποίων η αναγνώριση των οργανώσεων αναπαραγωγής και ιδιωτικών επιχειρήσεων, η έγκριση των προγραμμάτων τους, η καταχώριση ζώων σε ειδικά βιβλία και μητρώα αναπαραγωγής, ο έλεγχος της απόδοσης και η γενετική αξιολόγηση, καθώς και το περιεχόμενο των ζωοτεχνικών πιστοποιητικών.

 

Διατήρηση των ζωικών γενετικών πόρων και των απειλούμενων φυλών

Ο κανονισμός περί αναπαραγωγής ζώων θα συμβάλει στη διατήρηση των πολύτιμων ζωικών γενετικών πόρων, στην προστασία της βιοποικιλότητας και στην παραγωγή περιφερειακών προϊόντων τυπικής ποιότητας. Προς την κατεύθυνση αυτή, οι ενώσεις εκτροφέων και οι επιχειρήσεις αναπαραγωγής θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα και αυστηρά κριτήρια για την αναγνώριση και έγκριση των οικείων προγραμμάτων αναπαραγωγής από τις εθνικές αρχές.

 

Σε περίπτωση απειλούμενης φυλής οι εθνικές αρχές θα μπορούν να αρνηθούν την έγκριση ενός προγράμματος αναπαραγωγής ή ακόμη και να πραγματοποιούν, σε προσωρινή βάση, πρόγραμμα αναπαραγωγής για τη φυλή αυτή εξασφαλίζοντας έτσι την προώθησή της.