Ο δρόμος για την ανάπτυξη δεν είναι ανθόσπαρτος και η κυβέρνηση επιβάλλεται να μην είναι μονοδιάστατη με το εργαλείο της φορολογίας. Η πανηγυρική αυριανή ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Μουσείο της Ακρόπολης, με την εκταμίευση των 7,5 δισ. να θεωρείται δεδομένη στο αυριανό Eurogroup, αποτελεί μια χρυσή ευκαιρία να επικεντρωθεί και στην πάταξη της φοροδιαφυγής.

Όμως ο σημαντικότερος ελεγκτικός μηχανισμός της χώρας, το ΣΔΟΕ, οδηγείται σε διάλυση σύμφωνα με το αριστερό Μνημόνιο.

 

Ας δούμε τι εστί ΣΔΟΕ
Το ανθρώπινο δυναμικό αριθμεί 740 υπαλλήλους και έχουν στα χέρια τους 39.500 υποθέσεις υπό έλεγχο, στην καθεμιά από τις οποίες εμπλέκονται συνήθως δεκάδες έως και εκατοντάδες ΑΦΜ φυσικών ή νομικών προσώπων. Η πλειοψηφία τους αφορούν το πιο σοβαρό απ’ τα οικονομικά εγκλήματα: τη μεγάλη φοροδιαφυγή.

 

Αποψιλώνεται η αρμοδιότητα ελέγχου αυτών των υποθέσεων που περνούν στη ΓΓΔΕ. Οι 500 από αυτούς που μετακομίζουν στη ΓΓΔΕ, είναι χρεωμένοι με δεκάδες χιλιάδες υποθέσεις που αφορούν εκατοντάδες χιλιάδες ΑΦΜ. Θα τις αφήσουν στα συρτάρια των υπόλοιπων 240 ελεγκτών που δεν θα μπορούν πλέον να τις προχωρήσουν. Κοινώς θα μπουν στην κατάψυξη και κάποια στιγμή θα παραγραφούν με τεράστια ζημιά για το κράτος.
Από τις 39.500 υποθέσεις, αρκετές χιλιάδες απ’ τις οποίες είναι σε προχωρημένο στάδιο ελέγχου, οι 12.500 παραγράφονται στο τέλος του 2015 και οι υπόλοιπες μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια.

Πού είναι η νομοθετική παράταση του χρόνου παραγραφής τους, κύριε πρωθυπουργέ;

 

Ο Σύλλογος Εργαζομένων στις ΔΟΥ εξέδωσε μια ανακοίνωση-καταπέλτη και αναφέρει πως «με το Νόμο 4336/2015, η κυβέρνηση ήταν υποχρεωμένη να φέρει νομοθετική ρύθμιση μέχρι το τέλος Οκτωβρίου 2015, η οποία θα καθόριζε το μέλλον των υποθέσεων αυτών.

Για ποιο λόγο η ρύθμιση αυτή καθυστερεί 8 μήνες και οι υποθέσεις αυτές παραμένουν στο «πάγο», χωρίς να έχει δικαίωμα να τις ελέγξει κανείς και να οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στην παραγραφή;

 

Επίσης θέτει το τραγικό λάθος παράλυσης του προληπτικού ελέγχου των επιχειρήσεων για την έκδοση αποδείξεων που θα οδηγήσει σε έξαρση του «μαύρου χρήματος» όλες τις επιχειρήσεις.

«Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη για το γεγονός της διάλυσης του προληπτικού ελέγχου και τις τραγελαφικές καταστάσεις που δημιουργούνται μετά την κατάργηση επί της ουσίας των προστίμων για μη έκδοση αποδείξεων; Γιατί το ΥΠΟΙΚ επιμένει στη διατήρηση ενός νομοθετικού εκτρώματος το οποίο ουσιαστικά προτρέπει στη μη έκδοση φορολογικών στοιχείων και την απόκρυψη εισοδημάτων;» αναρωτιούνται οι πλέον αρμόδιοι λειτουργοί.

Μάλιστα θεωρείται δεδομένο πως θα αποθρασυνθούν και οι πιο νομοταγείς, αφού δεν θα κόβουν απόδειξη όταν το πρόστιμο που προβλέπεται είναι το 50% του ΦΠΑ που θα πλήρωνε σε περίπτωση έκδοσής της (π.χ. για συναλλαγή αξίας 10 ευρώ στην οποία αντιστοιχεί ΦΠΑ 2,4 ευρώ, το πρόστιμο που θα επιβάλει ο ελεγκτής σε περίπτωση μη έκδοσης είναι 1,2 ευρώ!!!);

Οι αποδείξεις στους τουριστικούς προορισμούς θα είναι «είδος προς εξαφάνιση»

Η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη περιέγραψε τη δομή λειτουργίας και αποδοτικότητας του ΣΔΟΕ και τι άλλαξε.
Μέχρι την 1η.1.2014 οι εκθέσεις ελέγχου του ΣΔΟΕ στέλνονταν στις ΔΟΥ για καταλογισμό και επιβολή προστίμων, είχαν δηλαδή άμεσα νομικά αποτελέσματα.
Από την εφαρμογή όμως του μνημονιακού ν. 4174/2013, οι εκθέσεις μετατράπηκαν σε απλά «δελτία πληροφοριών»: με την αποστολή τους στις ΔΟΥ, οι τελευταίες θα έπρεπε να εκδώσουν νέα δική τους εντολή ελέγχου και να διενεργήσουν πλήρη έλεγχο και πάλι από την αρχή…

Διαπιστώνοντας από κοινού με τον πρώην υπουργό Διαφθοράς ότι πορίσματα ολοκληρωμένων ελέγχων είχαν εγκλωβιστεί στις εφορίες, που αδυνατούσαν –υπό το φορτίο των δικών τους υπό εξέλιξη ελέγχων και με ελάχιστους ελεγκτές– να καταπιαστούν απ’ την αρχή(!) μαζί τους (και για ποιο λόγο, άραγε;), συμπεριλήφθηκε στο νόμο για τις 100 δόσεις ως άρθρο 25 η επαναφορά των ολοκληρωμένων ελέγχων του ΣΔΟΕ στην προτέρα κατάσταση: αυτή της έκθεσης ελέγχου, αναδρομικά από 1ης.1.2014, ώστε να «ξεμπλοκάρουν» οι εφορίες και να υπάρξουν έσοδα.

 

Στο κείμενο του Γ΄ Μνημονίου το άρθρο 25 καταργείται, οι εκθέσεις ελέγχου ξαναγίνονται πληροφοριακά δελτία και οι εφορίες καλούνται να τις επανελέγξουν(!) – όταν εγκαταλείπεται ο έλεγχος δεκάδων χιλιάδων υποθέσεων, που οδεύουν προς παραγραφή, ενώ οι εφορίες «στενάζουν» απ’ το φόρτο του δικού τους ελεγκτικού έργου.

Η εφαρμογή του «καταθεσιολογίου» χρειάζεται το ΣΔΟΕ
Η προσδοκώμενη είσπραξη δισεκατομμυρίων ευρώ από σύλληψη μεγάλης φοροδιαφυγής στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό μέσω του «καταθεσιολόγιου», στην ηλεκτρονική βάση τραπεζικών δεδομένων της τελευταίας δεκαετίας μισού εκατομμυρίου μεγάλων καταθετών -1,2 εκατ. ΑΦΜ μαζί με τους συνδικαιούχους-, που θα μειώσει δραστικά το χρόνο ελέγχου ανά υπόθεση και αποτελεί προϋπόθεση για ειδικές νομοθετικές ρυθμίσεις άμεσης εξασφάλισης εσόδων από μεγάλη φοροδιαφυγή.

Η εφαρμογή είναι έτοιμη προς παράδοση από τις τράπεζες, προϋπόθεση όμως για να λειτουργήσει ως εργαλείο είναι η σημαντική ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών αντί για την –συνολικότερη- αποδιοργάνωσή τους.