Δύο Κουβανοί και δύο Έλληνες μουσικοί ξαναζωντανεύουν μουσικά θέματα και τραγούδια που έχουν αποτυπωθεί μέσα τους και που ανήκουν σε δύο τόσο μακρινές, αλλά ταυτόχρονα κοντινές μουσικές παραδόσεις. Σαν νοσταλγοί ενός μουσικού τοπίου που δεν υπάρχει πια, καταθέτουν τις μνήμες τους και τις μεταμορφώνουν μέσα από ένα ευρύ φάσμα ηχοχρωμάτων, από το αφρικάνικο μπλουζ μέχρι τη μεσογειακή, ελληνική και ανατολική παραδοσιακή μουσική.

Ο αυτοσχεδιασμός και ο πειραματισμός είναι στο κέντρο αυτής της μουσικής εμπειρίας. Έτσι η κουβανέζικη «σον» μουσική συναντά τους μεγάλους ρεμπέτες συνθέτες (Τσιτσάνη, Βαμβακάρη, Δελιά κ.ά.) και η ελληνική γλώσσα συνυπάρχει αρμονικά με τα ισπανικά.

 

1 nostalgiaΞεκινώντας από τα πιο αγαπημένα τους ρεμπέτικα, από «τα παιδικά» θα λέγαμε, προχωρούν σε μία μίξη με κουβανέζικα τραγούδια που χρόνια τώρα τους είχαν μαγέψει. Ο πειραματισμός τους οδήγησε να εμπλέξουν σ΄ αυτή τη σύμπραξη και άλλες αγαπημένες μελωδίες εντελώς διαφορετικής προέλευσης, μ’ έναν κοινό παρονομαστή: μία μπλουζ και νοσταλγική προσέγγιση.

 

Ο Γιώργος Παλαμιώτης μεταμορφώνει την ακουστική κιθάρα σ’ ένα παράξενο όργανο που φέρει την μπλουζ, την αφρικάνικη και την ελληνική ρεμπέτικη παράδοση με ιδιαίτερα πρωτότυπο τρόπο.

 

Ο εξαιρετικός Κουβανός συνθέτης και μπασίστας Γιόελ Σότο και ο εκπληκτικός Κάρλος Μενέντεζ στα κρουστά ερμηνεύουν το υλικό μέσα από τη δική τους υπέροχη λάτιν παράδοση. Πρόκειται για θρυλικά ελληνικά ρεμπέτικα και μεγάλες επιτυχίες του Γκουλιέρμο Πορταμπάλες, ενός ζωντανού θρύλου στην Κούβα, αντίστοιχου του Βαμβακάρη ή του Τσιτσάνη. Εδώ και πολλά χρόνια, πριν ανακαλύψει ο Ράι Κούντερ τους Μπουένα Βίστα, στο Παρίσι, είχε ήδη γίνει μόδα ο Γκουλιέρμο Πορταμπάλες, σπουδαίος Κουβανός συνθέτης της «σον» μουσικής, πρόγονος της σάλσα.

 

Η Φένια Παπαδόδημα μ’ έναν πολύ προσωπικό και αισθαντικό τρόπο τραγουδά στα ελληνικά και στα ισπανικά, προσφέροντας μία ερμηνεία που ξεφεύγει από τη συνηθισμένη προσέγγιση αυτών των τραγουδιών. Κι ακόμη δεν λείπει η αναφορά στο μπλουζ, με το ειδικά διασκευασμένο από τη Φ. Παπαδόδημα, για αφρικάνικη άρπα, «Παράξενο φρούτο» (Strange Fruit) της Μπίλι Χόλιντεϊ, καθώς και κάποιες προσωπικές συνθέσεις της ίδιας και του Γ. Παλαμιώτη από το προηγούμενο κοινό τους άλμπουμ «Photini’s Delos».

 

Πληροφορίες

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017, ώρα 22.00

«Poems & Crimes» των Εκδόσεων Γαβριηλίδης, Αγίας Ειρήνης 17, Μοναστηράκι

Είσοδος 5 ευρώ

Κρατήσεις στο 210–3228839