Στον Βρετανό πεζογράφο Καζούο Ισιγκούρο απονέμεται το Βραβείο Νομπέλ Λογοτεχνίας για το έτος 2017, «για μυθιστορήματα μεγάλης συναισθηματικής έντασης τα οποία αποκαλύπτουν την άβυσσο που ανοίγεται κάτω από την απατηλή αίσθηση της σύνδεσης με τον κόσμο», όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι της Πέμπτης η Σουηδική Ακαδημία.

Ο Καζούο Ισιγκούρο είναι Βρετανός συγγραφέας και σεναριογράφος. Γεννήθηκε στο Ναγκασάκι της Ιαπωνίας το 1954 και σε ηλικία πέντε ετών μετακόμισε με την οικογένειά του στη Βρετανία.Το 1989, με το βιβλίο του «The remains of the day» («Τα απομεινάρια μιας μέρας«) κέρδισε το βραβείο Booker.

Το συγκεκριμένο βιβλίο μεταφράστηκε σε 24 γλώσσες, πούλησε 1.000.000 αντίτυπα μόνο στην αγγλική γλώσσα και έγινε ταινία από τον Τζέιμς Άιβορι. Το 1998 χρίστηκε από το γαλλικό κράτος Ιππότης των Τεχνών και των Γραμμάτων.

Στην ελληνική γλώσσα έχει κυκλοφορήσει σχεδόν το σύνολο του έργου του από τις εκδόσεις «Εστία», «Καστανιώτης» και «Ψυχογιός».

Το πιο πρόσφατο έργο του στα ελληνικά είναι «Ο θαμμένος γίγαντας» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός σε μετάφραση Αργυρώς Μαντόγλου.

«Υπέροχη τιμή…»

«Είναι μια υπέροχη τιμή, κυρίως επειδή σημαίνει πως βρίσκομαι στα ίχνη των μεγαλύτερων συγγραφέων και αυτό είναι ένας καταπληκτικός έπαινος», δήλωσε στο BBC ο βρετανός συγγραφέας Καζούο Ισιγκούρο που τιμήθηκε σήμερα με το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2017.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως ελπίζει ότι το βραβείο Νόμπελ θα είναι μια δύναμη για το καλό. «Ο κόσμος βρίσκεται σε μια πολύ αβέβαιη στιγμή και ελπίζω πως όλα τα βραβεία Νόμπελ θα είναι μια δύναμη για κάτι θετικό στον κόσμο, όπως είναι αυτή τη στιγμή».

«Θα με συγκινούσε πολύ αν μπορούσα με κάποιο τρόπο να συνεισφέρω σ’ ένα κλίμα που θα συμβάλει σε μια θετική ατμόσφαιρα στους πολύ αβέβαιους καιρούς μας», τόνισε ακόμη ο νομπελίστας.