Την εγκύκλιο για το νέο Μισθολόγιο στο Δημόσιο και τα μισθολογικά κλιμάκια αλλά και όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν πλέον τους δημοσίους υπαλληλους και την μισθολογική τους εξέλιξη εξέδωσε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

 

Με το νέο μισθολόγιο απελευθερώνονται οι μισθολογικές ωριμάνσεις και θα ευνοηθούν οι υπάλληλοι που λόγω του παγώματος των αυξήσεων που επιβλήθηκε το 2011 ήταν κολλημένοι επί χρόνια στο τελευταίο μισθολογικό κλιμάκιο του βαθμού που ανήκαν.

Οι υπάλληλοι με βάση τα χρόνια προϋπηρεσίας τους θα επανακαταταχθούν στα μισθολογικά κλιμάκια του νέου μισθολογίου όσον αφορά τους βασικούς μισθούς που λαμβάνουν. Το 55% των εργαζομένων που υπολογίζονται σε 350.000 θα λάβουν μικρές αυξήσεις από 15-60 ευρώ.Οι αυξήσεις θα καταβληθούν σε βάθος τετραετίας, δηλαδή θα αποδίδεται το 1/4 των αυξήσεων στον βασικό μισθό κάθε έτος για το 2016-2017 2018 και 2019. Για παράδειγμα, ένας υπάλληλος που θα πρέπει να λάβει αύξηση 60 ευρώ θα δει τον βασικό του μισθό να αυξάνεται κατά 15 ευρώ τον χρόνο για την επόμενη τετραετία.

 

Για όσους η επανακατάταξη οδηγήσει σε μείωση αποδοχών θα συμψηφηστεί με την «προσωπική» διαφορά.Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Οικονομικών, οι νέοι βασικοί μισθοί στο Δημόσιο θα κυμαίνονται από 780 έως 2.200 ευρώ, έναντι 711 – 1.666 ευρώ που ισχύει σήμερα. Σε αυτό βασίζεται η κυβέρνηση και κάνει λόγο για «αύξηση» των αποδοχών των χαμηλόμισθων. Όμως αυτό είναι ένα πελώριο ψέμα, διότι ο βασικός μισθός για τον πρωτοδιόριστο υποχρεωτικής εκπαίδευσης από 711 ευρώ θα πάει μεν στα 780 ευρώ αλλά θα αφαιρεθεί από τον μισθό του η προσωπική διαφορά των 142 ευρώ, που παίρνει σήμερα! Άρα η μείωση των αποδοχών του θα είναι κατακόρυφη! Αναλυτικότερα, δεδομένου ότι ο υπάλληλος αυτός λαμβάνει σήμερα και την προσωπική διαφορά των 142 ευρώ από το παλαιό επίδομα των 176 ευρώ, οι βασικές του αποδοχές διαμορφώνονται σε 853 ευρώ. Καθώς δεν θα υπάρχει η «προσωπική διαφορά» στο νέο μισθολόγιο, το τελικό ύψος των αποδοχών του, από 853 ευρώ, θα μειωθεί σε 780 ευρώ. Όσο δε για τα κλαδικά επιδόματα, τα οποία αυξάνουν σήμερα τις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων αυτά θα καταργηθούν τελείως.Παραμένουν σε ισχύ μόνο τέσσερα:το οικογενειακό,το ανθυγιεινής εργασίας,ευθύνης και παραμεθορίων περιοχών.

 

Την εφαρμογή του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο προβλέπει εγκύκλιος που υπεγράφη από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκη και απεστάλη σε όλους τους δημόσιους οργανισμούς προκειμένου να εφαρμοσθεί άμεσα στις αποδοχές των υπαλλήλων. Με το νέο μισθολόγιο ο βαθμός αποσυνδέεται από τον μισθό και η βαθμολογική εξέλιξη θα έχει καθοριστικό ρόλο στη διεκδίκηση θέσης ευθύνης, με την προκήρυξη των θέσεων γενικών διευθυντών, διευθυντών και προϊσταμένων τμημάτων. Η μισθολογική κατάταξη των υπαλλήλων γίνεται ανάλογα με την εκπαίδευσή τους. Προβλέπονται 13 κλιμάκια για τις κατηγορίες υπαλλήλων Υποχρεωτικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και 19 για τους υπαλλήλους Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης. Με τους ΔΕ και ΥΕ προβλέπεται αλλαγή μισθολογικού κλιμακίου ανά τριετία, ενώ στις άλλες κατηγορίες ανά διετία. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται το ζητούμενο από τους θεσμούς, «άνοιγμα της μισθολογικής ψαλίδας».

 

Οι εισαγωγικοί μισθοί παραμένουν οι ίδιοι και έχουν ως εξής: 780 ευρώ για τους ΥΕ, 858 ευρώ για τους ΔΕ, 1.037 ευρώ για τους ΤΕ και 1.092 ευρώ για τους ΠΕ. Για τους υπαλλήλους ΥΕ κάθε αλλαγή κλιμακίου θα επιφέρει αύξηση 43 ευρώ, για τους ΔΕ 60 ευρώ, για τους ΤΕ 55 ευρώ και για τους ΠΕ 59 ευρώ. Το επίδομα οικογενειακής παροχής που αποδίδεται μόνο για ανήλικα τέκνα ή τέκνα με αναπηρία 50% τουλάχιστον υπολογίζεται ως εξής: 50 ευρώ για ένα τέκνο, 70 ευρώ συνολικά για δύο τέκνα, 120 ευρώ συνολικά για τρία τέκνα, 170 ευρώ συνολικά για τέσσερα τέκνα και 70 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο. Αντίστοιχα αυξάνονται τα επιδόματα θέσης ευθύνης και διαμορφώνονται ως εξής: Προϊστάμενοι Γενικών Διευθύνσεων και Συντονιστές Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, 1.000 ευρώ, προϊστάμενοι Διευθύνσεων 450 ευρώ, προϊστάμενοι Υποδιευθύνσεων 350 ευρώ και προϊστάμενοι Τμημάτων 290 ευρώ. Τα επιδόματα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας καθώς και το επίδομα παραμεθόριων περιοχών (100 ευρώ) παραμένουν ως έχουν, ενώ η αποζημίωση που συνδέεται με την περιγραφή και την αξιολόγηση θέσεων εργασίας θα αποδοθεί από το 2017, μετά την ολοκλήρωση της καταγραφής των θέσεων εργασίας και την αξιολόγηση με βάση την επίτευξη στόχων.

Στην ουσία γίνεται μια ανακατανομή του κονδυλίου του προϋπολογισμού για μισθούς στο Δημόσιο,με βασικά κριτήρια να μην αυξηθεί η δαπάνη,να ανοίξει η διαφορά αμοιβής ανάλογα τα προσόντα και σε βάθος χρόνου για την ομαλότερη προσαρμογή.