Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών επιχείρησαν να ωραιοποιήσουν τη συμφωνία του Eurogroup της 24ης Μαΐου και βαφτίσουν το κρέας ψάρι. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ισχυρίστηκε πως δεν έχουν αποτυπωθεί σωστά τα αποτελέσματα, ιδιαίτερα στο θέμα του χρέους, και διαβεβαίωσε πως θα τηρηθεί η πρωθυπουργική υπόσχεση για το κοινωνικό Ταμείο. 

Διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να βιαστούμε να βγούμε στις αγορές, ενώ για την άρση των capital controls κάλεσε τους… δημοσιογράφους να «βάλουν ένα χεράκι» αναλύοντας «σωστά τα δεδομένα» για να αρθούν πιο γρήγορα. Ηταν ασαφής για το πότε θα έρθει η άρση των capital controls την οποία συνδύασε με την επιστροφή της εμπιστοσύνης και των καταθέσεων. 

Προσπάθησε να καταλαγιάσει το θόρυβο με το ΕΚΑΣ, λέγοντας ότι το ΕΚΑΣ δεν θα αναζητηθεί αναδρομικά από τους συνταξιούχους που το χάνουν και πως η δαπάνη θα καλυφθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Παραδέχθηκε ότι δεν μπορεί να διασφαλιστεί πως θα υπάρξει νέα κόντρα των θεσμών το φθινόπωρο που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις «ουρές» της συμφωνίας, όπως τις ονόμασε ο υπουργός.

 

Πιο συγκεκριμένα:

 

«Κόφτης»  και στο χρέος

Για πρώτη φορά, σημείωσε, υπάρχει επίσημη αναγνώριση ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και ως αποτέλεσμα αυτού έχουμε ένα πλαίσιο για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.

Μέχρι τώρα, τόνισε, είχαμε τη δέσμευση ότι κάτι θα γίνει «αν χρειαστεί». «Η τεράστια διαφορά είναι ότι έχουμε έναν ορισμό τι σημαίνει “αν χρειαστεί”, για να κρατήσουμε τις χρηματοδοτικές ανάγκες στην Ελλάδα στο 15% και μετά στο 20%, σε επίπεδα μικρότερα από ότι σε πολλές χώρες», επεσήμανε.
Ουσιαστικά δηλαδή θα υπάρχει ένας «κόφτης» στο χρέος.

 

Βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα

Βραχυπρόθεσμα, εξήγησε, ο ESM θα δουλεύει συστηματικά για να αλλάξει το προφίλ αυτού του χρέους. «Θα κάνει επεμβάσεις για να μην υπάρχουν απότομες αλλαγές στο τι πληρώνουμε».

Μεσοπρόθεσμα, πρόσθεσε, υπάρχει δέσμη μέτρων εντός του 2018, όπως τα κέρδη από ANFA και SMP για να κρατήσουμε τις πληρωμές σε χαμηλά επίπεδα. Παράλληλα, θα υπάρξουν και εξαγορές σε κομμάτια του παλιού χρέους, είτε του ΔΝΤ είτε άλλα, ενώ θα υπάρξουν μεγαλύτερες περίοδοι χάριτος.

 

Όσο για το ΔΝΤ, είπε ότι όπως λένε από το Ταμείο, θα μπει όταν κάνει μια εκτίμηση για τη βιωσιμότητα του χρέους, που σημαίνει ότι θα δει αν χρειάζονται περισσότερα εργαλεία μακροπρόθεσμα. «Τώρα θα υπάρχει αυτόματος μηχανισμός που θα αποφασιστεί το 2018, κόφτης δηλαδή που θα κάνει και μακροπρόθεσμα περιορισμό του χρέους», υπογράμμισε ο κ. Τσακαλώτος.

 

Αναφορικά με τα επιτόκια, ο κ. Τσακαλώτος επεσήμανε ότι ένας τρόπος για να μειωθούν είναι να δανειστεί ο ESM για ένα κομμάτι του χρέους και να το δανείσει στην Ελλάδα για πιο μακροπρόθεσμη περίοδο. «Μπορεί να κοστίζει οριακά περισσότερο αλλά ουσιαστικά “κλειδώνει” το επιτόκιο στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα που είναι σήμερα. Αυτό δεν είναι απομείωση του χρέους αλλά μειώνει τον κίνδυνο από μελλοντική αύξηση επιτοκίων. Στις αναλύσεις βιωσιμότητας χρέους παίζει σημαντικό ρόλο πιθανή απότομη αλλαγή στα επιτόκια», σημείωσε.

 

Τα αγκάθια για την εκταμίευση

Όπως είπε ο κ. Χουλιαράκης, οι εκκρεμότητες για την εκταμίευση αφορά νομοτεχνικές βελτιώσεις στο πολυνομοσχέδιο. Και ειδικότερα σε τρία θέματα τα οποία θα λυθούν στις επόμενες ημέρες:

 

– Η ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού. Προβλεπόταν συμφωνία μέχρι 23 Μαΐου. Ζητήθηκε παράταση ενός μήνα. Μπορεί να ολοκληρωθεί γρηγορότερα, εκτίμησε ο κ. Χουλιαράκης. 

– Τα «κόκκινα» δάνεια με εγγυήσεις του Δημοσίου. Προέκυψε γιατί το θέμα αυτό δεν είχε συζητηθεί σε τεχνικό επίπεδο με τους θεσμούς. Τώρα υπάρχει τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς για να βρεθεί μια κοινή λύση.
– Θέματα νομικών διατυπώσεων στο θέμα του ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, κυρίως σε θέματα προσδιορισμού του δ.σ. και της νομικής κάλυψης. 

Το κοινωνικό ταμείο θα γίνει

Αυτά που είπε ο πρωθυπουργός για το κοινωνικό ταμείο θα γίνουν, ξεκαθάρισε ο κ. Τσακαλώτος, ερωτηθείς σχετικά. Όπως είπε, δεν έχουν υποβάλει ένσταση οι θεσμοί. Άλλωστε, σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, στο Μνημόνιο προβλέπεται τι συμβαίνει αν υπάρξει υπέρβαση των στόχων, δηλαδή κάθε πλεόνασμα να μοιράζεται 30%-30%-40% (χρέος, ληξιπρόθεσμα, κοινωνικές δαπάνες).

«Οι θεσμοί λένε ότι αν το πλεόνασμα αυτό προκύπτει μόνιμα, μπορεί να διατίθεται για μόνιμα μέτρα (π.χ. αυξήσεις συντάξεων), αν όχι να έχει μορφή έκτακτων βοηθημάτων», επεσήμανε και πρόσθεσε: «Η ιδέα του ταμείου αυτού έχει να κάνει με την προσπάθεια να υπάρχει διαφάνεια για το τι θα γίνουν αυτά τα χρήματα». 

 

Χουλιαράκης: Δεν θα πάρουμε πίσω τον ΦΠΑ για τα νησιά

Ερωτηθείς αν υπάρχει σκέψη απόσυρσης της διάταξης για την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, ο κ. Χουλιαράκης απάντησε αρνητικά.

Ήταν μνημονιακή υποχρέωση που ψηφίστηκε το καλοκαίρι, συμπλήρωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Το ερώτημα είναι αν ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να βοηθήσεις τους νησιώτες είναι η έκπτωση του ΦΠΑ, τόνισε.

«Σε ένα νησί όπως η Ρόδος, που επισκέπτονται χιλιάδες τουρίστες, είναι καλύτερο να πληρώνουν υψηλότερο φόρο και τα χρήματα αυτά να τα δίνεις για να στηρίξεις τόσο τους νησιώτες όσο και ανθρώπους σε ορεινές περιοχές. Ξέρω ότι οι νησιώτες διαφωνούν γιατί φοβούνται ότι θα πληρώνουν αλλά δεν θα δουν όφελος. Πιστεύω όμως ότι η πολιτική μας θα είναι πολύ καλύτερη για τους ίδιους», κατέληξε ο υπουργός. 

 

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης παρουσιάζει τις αυταπάτες του Ευκλείδη και ζητά απαντήσεις.

Αναλυτικά η δήλωση του:

Ο κ. Τσακαλώτος μας είπε μια σειρά από ψέματα εχθές -ψέματα που φυσικά δεν τολμά να πει στους συναδέλφους του στο εξωτερικό.

– Ψέμα πρώτο: Η δημοσιονομική προσαρμογή ολοκληρώθηκε και δε θα χρειαστούν άλλα μέτρα για το 2016-2018.
Τότε γιατί δεν παίρνει πίσω τον κόφτη που μόλις νομοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ; Δε μπορεί; Γιατί άραγε;
– Ψέμα δεύτερο: Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα οδηγήσει σε δανειοδότηση των επιχειρήσεων και της οικονομίας.
Τότε γιατί το ΔΝΤ μίλησε για ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης; Γιατί συνεχίζουν να κοροϊδεύουν ανθρώπους που αγωνιούν καθημερινά για το αν θα μπορέσουν να κρατήσουν ζωντανές τις επιχειρήσεις τους;
– Ψέμα τρίτο: Θα ρίξει 2% του ΑΕΠ στην αγορά πληρώνοντας τα ληξιπρόθεσμα.
Μήπως αυτά τα ληξιπρόθεσμα τα δημιούργησαν οι κυβερνώντες με την αχρείαστη καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων;
– Ψέμα τέταρτο: Η αβεβαιότητα τελείωσε και η σταθερότητα ήρθε.
Γιατί δεν το λέει στους χιλιάδες λογιστές και νομικούς που εργάζονται νυχθημερόν για να βοηθήσουν τους Έλληνες επιχειρηματίες και επιτηδευματίες να φύγουν από τη χώρα, να αλλάξουν νομική μορφή για να μοιραστούν 5-5 τα ασφάλιστρα του ενός και να κρύψουν τζίρο;
Τελικά η μόνη αλήθεια αυτής της κυβέρνησης είναι η αναισθησία και η ανικανότητά της.