Από πρόεδρος του αμερικάνικου Οικονομικού Ινστιτούτου Levy, ο Δημήτρης Β. Παπαδημητρίου αναλαμβάνει υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης και έδειξε να απομακρύνεται από τη λύση ύπαρξης παράλληλου νομίσματος.

Το στίγμα των προθέσεών του έδωσε ο Δημήτρης Παπαδημητρίου προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για το αν θα επιμείνει σε αυτή τη θέση του.

«Όχι βέβαια. Η κυβέρνηση έχει πει ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα», απάντησε.

Ο οικονομολόγος, μιλώντας σε παλιότερη συνέντευξή του στην «Αυγή», είχε δηλώσει:

Αυτό που μαθαίνουμε στα πρώτα μαθήματα Οικονομικών είναι ότι η οικονομική δραστηριότητα χρειάζεται επενδύσεις ιδιωτικού ή δημόσιου τομέα. Σε ένα κράτος όπως η Ελλάδα, στην κατάσταση που βρίσκεται τώρα ο ιδιωτικός τομέας, χωρίς θετικές προσδοκίες, για κέρδη, δεν επενδύει. Μόνο ο δημόσιος τομέας -το κίνητρο του οποίου δεν είναι το κέρδος αλλά η κατάπαυση ανεργίας και φτώχειας- γίνεται αναγκαστικά η κινητήρια δύναμη παραγωγής.

Επικέντρωση στο Δημόσιο
Αυτό το ξέρουν πολύ καλά και οι δανειστές. Το γνωρίζει πολύ καλά και η Γερμανία γιατί χρησιμοποίησε τον δημόσιο τομέα για την επανεκκίνηση της οικονομίας της όταν ήταν σε ύφεση εξ ου και είχε δημοσιονομικά ελλείμματα υψηλότερα του 3%, αντίθετα με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Αιτία για την απόρριψη των προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης δεν είναι ότι πρόκειται για κακή οικονομική πολιτική, αλλά λόγω αδυναμίας να παραδεχθούν τα λάθη των πολιτικών που επέβαλαν στη χώρα μας στους δικούς τους ψηφοφόρους. Τουναντίον, τα λάθη αυτά τα έχει παραδεχθεί το ΔΝΤ.

 

Για τo σύστημα I Owe You (IOU)
Αν η ασφυξία των δανειστών συνεχιστεί στη χώρα μας χωρίς βοήθεια για ανάπτυξη, οι εναλλακτικές είναι περιορισμένες. Αυτές συμπεριλαμβάνουν τους δρόμους που αναφέρατε, όπως το παράλληλο χρηματοπιστωτικό σύστημα, IOUs κ.λπ. εντός του ευρώ και εθνικό νόμισμα με έξοδο από το ευρώ. Γνωρίζουμε όμως ότι η κυβέρνηση έχει αποκλείσει την υλοποίηση τέτοιων εναλλακτικών δρόμων. Η δική μου άποψη, όπως το έχω πει και γράψει επανειλημμένα είναι ότι η εναλλακτική ενός καλοσχεδιασμένου προγράμματος παράλληλου νομίσματος ή IOUs, αν υιοθετηθεί με ριζικές προδιαγραφές, π.χ., την αξία του έναντι του ευρώ και τη διευθέτηση πληρωμής φόρων με αυτό, μπορεί να γίνει η κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη της χώρας. Επίσης, νομίζω, από εκτεταμένη έρευνα που έχω κάνει, ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα το απέρριπτε αν πληρούσε μερικές προϋποθέσεις. Δεν θα ήταν η μοναδική λύση στο πρόβλημα της ρευστότητας για την πληρωμή των δανειστών αλλά θα έδινε κυρίως λύση στο πρόβλημα της ανεργίας και φτώχειας.