Η Ο. Γεροβασίλη σημείωσε ότι μία ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν δεν εκφράζεται ως επίσημο αποτέλεσμα, αλλά περισσότερο ως διάθεση για κάτι τέτοιο. «Τα ανακοινωθέντα λένε ότι η Ελλάδα ανταποκρίνεται επαρκώς στα καθήκοντα της» είπε.

Ολόκληρη η συνέντευξη της κυβερνητικής εκπροσώπου στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ:

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Εν πάση περιπτώσει, ναι, όλα παράλληλα. Να ξεκινήσουμε από το τι συμβαίνει σήμερα και με αφορμή την επίσκεψη Κέρυ στην Ελλάδα, μας τα έλεγε νωρίτερα και η συνάδελφος Λήδα Μπόλα, αλλά και στο Συμβούλιο το οποίο θα συνεδριάσει σήμερα στις Βρυξέλλες, όλα αυτά στη σκιά πάλι κάποιων σεναρίων, κάποιων διαθέσεων από κάποιες χώρες εντός της Ευρώπης, που επιθυμούν την έξοδο της Ελλάδας από τη Συνθήκη του Σένγκεν. Έχει κανείς την αίσθηση, ότι αν δεν σκοτώθηκε το ένα «τέρας» που λέγαμε νωρίτερα με τους συναδέλφους, το «τέρας» του Grexit, αν εν πάση περιπτώσει κοιμάται, έστω, αυτή τη στιγμή, έχει ξυπνήσει ένα άλλο «τέρας» αυτή τη στιγμή παράλληλα.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Νομίζω ότι αυτές οι φωνές δεν είχαν τη διάθεση να σταματήσουν στ’ αλήθεια ποτέ. Η αλήθεια είναι επίσης ότι δεν πρόκειται για Grexit ή για έξοδο της Ελλάδας για τη Σένγκεν, αλλά είναι φωνές οι οποίες ενδεχομένως να μην θέλουν την ενότητα της Ε.Ε. Διότι, τέτοιες φωνές και τέτοιες διαθέσεις δεν είναι πλήγμα για την Ελλάδα απλά, είναι ένα πλήγμα στην καρδιά της Ε.Ε. Κάποιοι, ενδεχομένως, επεξεργάζονται σενάρια διάλυσής της, διαχωρισμού της; Εν πάση περιπτώσει, ενάντια στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Αυτοί δεν έπαψαν ποτέ.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Εκτιμάτε ότι είναι οι ίδιοι κύκλοι που έβλεπαν, ενδεχομένως, την Ελλάδα εκτός ευρώ, με εκείνους που βλέπουν την Ελλάδα, ενδεχομένως, εκτός Συνθήκης Σένγκεν;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ενδεχομένως. Δεν μπορεί να το πει κανείς με ακρίβεια αυτό, διότι βλέπουμε και πολλά επίσημα χείλη, στις επίσημες διαδικασίες να διατυπώνουν τις απόψεις όπως πρέπει, υπέρ της Ε.Ε., υπέρ της συνοχής. Και ταυτοχρόνως διακινούν δημοσιεύματα. Διότι, όπως βλέπετε, όλο αυτό δεν εκφράζεται από κάποια επίσημα χείλη ή δεν εκφράζεται ως επίσημο αποτέλεσμα σε κάποιες Συνόδους.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Ναι, πάντως χθες, ο αρμόδιος υπουργός αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες χώρες.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ναι, βεβαίως, ως τη διάθεση. Αλλά, σας λέω ότι δεν υπάρχει από αρμόδια όργανα όλο αυτό. Ίσα-ίσα, που σε όλες τις Συνόδους και τις συζητήσεις που έχουν γίνει, τα ανακοινωθέντα λένε ότι η Ελλάδα ανταποκρίνεται επαρκώς στις υποχρεώσεις της. Μπήκαν μερικά ζητήματα, επιτάχυνσης κάποιων διαδικασιών, τα οποία έχουμε και εμείς τη διάθεση να τα επιταχύνουμε. Αντικειμενικές δυσκολίες είναι αυτές, οι οποίες ενδεχομένως καθυστερούν κάποιες δράσεις για λίγες μέρες, αλλά αυτό δεν νομίζω ότι έχει καμία σχέση με αυτό το οποίο συζητείται.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Επειδή έχει ανοίξει μια συζήτηση για ποιο λόγο –ξαφνικά; Ή εν πάση περιπτώσει σε μας φαίνεται ξαφνικό- μας λέει η Ευρώπη ότι δεν έχουμε υλοποιήσει αυτά για τα οποία δεσμευθήκαμε ως ελληνική κυβέρνηση.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν υπάρχει αυτό.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Εγώ θέλω να κάνω συγκεκριμένο το ερώτημά μου για να τοποθετηθείτε: Ότι δηλαδή δεν ζήτησε έγκαιρα η Ελλάδα την ενίσχυση της Ευρώπης, την ενίσχυση της Frontex. Δεν δημιούργησε τα κέντρα, παρά μόνο της Μυτιλήνης, από τα πέντε τα οποία όφειλε να δημιουργήσει. Για ποιο λόγο βρισκόμαστε ή λίγο πριν ή στο χείλος του γκρεμού, βρισκόμαστε πάλι πάντως υπό πίεση, δακτυλοδεικτούμενοι έστω από κάποιους κύκλους και όχι από επίσημες τοποθετήσεις και αναγκαζόμαστε τώρα να ζητήσουμε τη βοήθεια.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Η Ελλάδα έχει ζητήσει τη βοήθεια της Frontex με επίσημα αιτήματα και το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, και σε ανθρώπινο δυναμικό και σε τεχνική υποδομή. Απ’ όλα όσα ζητήθηκαν, η αλήθεια είναι ότι η Frontex ανταποκρίθηκε, περίπου στο 1/10. Σε αιτήματα, επίσημα, επαναλαμβάνω, που έχουν γίνει.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Αυτό γιατί;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Α, δεν μπορώ να σας το απαντήσω αυτό. Αυτό θα πρέπει να το απαντήσει η Frontex. Και η Ελλάδα επανήλθε και σε κάποια αιτήματα και πρόσφατα. Είναι ψευδή αυτά τα οποία διαρρέουν ότι δεν ζητήθηκε η βοήθεια. Και ζητήθηκε και ζητείται. Και ανακοινώθηκε από την Frontex χθες τελικά αυτό. Το επίσημο ανακοινωθέν, επίσης, λέει άλλα πράγματα. Εκείνο που υπήρχε στη συζήτηση ήταν όσον αφορά τα σύνορά μας με την ΠΓΔΜ, όπου εκεί και με δική μας συμφωνία ζητήθηκε να υπάρξει ένα γραφείο καταγραφής, όχι φυσικά όσον αφορά τη φύλαξη των συνόρων, που είναι ζήτημα εθνικής κυριαρχίας, κυρίαρχου κράτους. Βεβαίως, ζητήσαμε και θέλουμε τη βοήθεια στο επίπεδο αυτό και με ανθρώπινο δυναμικό και σε υλικοτεχνική υποδομή. Δεν μπαίνει τέτοιο θέμα. Όλα όσα ακούστηκαν τα διέψευσε και χθες και ο αρμόδιος υπουργός κ. Μουζάλας, ο οποίος έδωσε και στοιχεία στη δημοσιότητα, τι έχει ζητηθεί και σε τι έχει ανταποκριθεί η Frontex μέχρι σήμερα.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Άρα καταλαβαίνουμε και αν καταλαβαίνω καλά αυτό το οποίο μας λέτε τώρα, είναι ότι η Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση έκανε τις απαραίτητες κινήσεις…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Φυσικά.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Για να υλοποιήσει όλες τις δεσμεύσεις για τις οποίες είχε δεσμευτεί;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Φυσικά. Βεβαίως υπάρχουν και μερικές δυσκολίες. Στο δεύτερο ερώτημα που μου βάλατε, όσον αφορά την έγκαιρη ίδρυση των hot spots κ.λπ., υπήρξε πραγματικά μια καθυστέρηση, η οποία οφειλόταν και σε αντικειμενικούς λόγους.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Όπως;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όπως στην εξεύρεση των χώρων, ας πούμε, που δεν ήταν πάντα μια εύκολη ιστορία και σε διαδικασίες οι οποίες χρειάστηκαν. Ωστόσο, η δέσμευση της χώρας μας, η οποία είναι αυτά να είναι σε λειτουργία μέχρι το τέλος του έτους. Πραγματικά γίνονται βήματα. Έχουν εντατικοποιηθεί όλες οι δράσεις και οι ενέργειες, ούτως ώστε να είμαστε συνεπείς απέναντι και σε αυτή την υποχρέωση και θα είμαστε.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Την κατάσταση στην Ειδομένη, φαντάζομαι παρακολουθείτε, όπως παρακολουθούν όλοι με αγωνία…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Με αγωνία, βεβαίως, όλοι μας.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Και μόνο τις εικόνες που μας έρχονται συνεχώς από εκεί… Έτσι ξεκινήσαμε και σήμερα την εκπομπή μας, με ένταση, με χθες να είναι γεγονός πια ένας νεκρός από ηλεκτροπληξία, ο οποίος παραπάτησε. Σε κάθε περίπτωση εκεί η κατάσταση είναι, στην καλύτερη περίπτωση, έκρυθμη. Αρκετές φορές χάνεται και ο έλεγχος. Εκεί, λοιπόν, ακούσαμε χθες τον κ. Μουζάλα, να λέει ότι θα βρεθεί η λύση για την περιοχή. Δεν θα είναι μια λύση εύκολη. Δεν θα είναι μια λύση που θα μοιάζει με μια ευχάριστη βόλτα στο δάσος.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Βεβαίως, γιατί ξέρετε ότι είναι πραγματικά…

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Ποια θα είναι η λύση;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν μπορώ να σας απαντήσω εγώ, διότι δεν είμαι και η αρμόδια. Υπάρχουν ζητήματα και με την σιδηροδρομική γραμμή, τα οποία όλοι μας γνωρίζουμε ότι είναι ένα θέμα και το οποίο δεν μπορεί να συνεχιστεί. Και βεβαίως, το ζήτημα της μεγάλης συσσώρευσης μεταναστών στην περιοχή και προσφύγων, σε σχέση και με τους ελέγχους πώς γίνονται από τη γείτονα χώρα και πόσοι περνάνε από τα σύνορα. Ένα κομμάτι, όμως, αυτής της επιχείρησης είναι τα λεωφορεία τα οποία πάνε στην Ειδομένη, έχουν φύγει και πάνε…

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Στα οποία αρνούνται να επιβιβαστούν, οι περισσότεροι τουλάχιστον.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Προσπαθούν να τους πείσουν ότι δεν μπορούν να περάσουν, δεν θα περάσουν και να γυρίσουν πίσω. Αυτή είναι μια προσπάθεια που δεν είναι εύκολη, διότι η ελπίδα κάποιος να περάσει είναι πολύ δυνατότερη από το να μπει σε μια λογική και να γυρίσει πίσω, ούτως ώστε ελεγχόμενα να γίνει όλη αυτή η διαδικασία. Και εκεί υπάρχουν αυτές οι αντιστάσεις τις οποίες περιγράφετε. Δεν είναι εύκολο, καθόλου εύκολο δεν είναι. Ωστόσο, από πλευράς του υπουργείου και της κυβέρνησης γίνονται συντονισμένα βήματα, προκειμένου να ελαχιστοποιήσουμε το θέμα εκεί.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Υπάρχουν αρκετές φωνές από την Ευρώπη, που λένε ότι τα ελληνικά σύνορα δεν είναι ασφαλή για την Ευρώπη. Με χαρακτηριστικότερη την…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Εντάξει, το «τυρί», ναι.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Ναι. Τη δήλωση Φερχόφστεν, ότι τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης μοιάζουν με Ελβετικό τυρί χωρίς τρύπες. Κάντε κάτι – αφήστε με να ολοκληρώσω γιατί ακούστηκε αυτό μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο- “with or without Tsipras”.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δυστυχώς ακούγονται και στη χώρα μας, εκτός από αυτές τις φωνές τις οποίες περιγράφουμε. Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Και σας θυμίζω ότι ακόμη και στην περίπτωση του τρομοκρατικού χτυπήματος που έγινε στη Γαλλία, ότι αυτοί που αποκαλύφθηκαν ότι είχαν περάσει από τη χώρα μας ήταν πλήρως ταυτοποιημένοι, σε αντίθεση με άλλες χώρες που δεν ίσχυε το ίδιο.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Άρα η Ελλάδα δεν αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια της Ευρώπης.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Προφανώς όχι. Και το οποίο αποδεικνύεται. Δεν έχουν συμβεί αυτά τα πράγματα. Βεβαίως, είναι δύσκολη η διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, είναι μεγάλες οι ροές με αντίξοες συνθήκες. Η χώρα καταβάλει μεγάλες προσπάθειες να το αντιμετωπίσει, προστατεύοντας και τα ανθρώπινα δικαιώματα μέσα σε όλο αυτό. Είναι μια προσπάθεια η οποία γίνεται και θα συνεχιστεί. Και θα πρέπει όλοι να αναγνωρίσουν το ότι η Ελλάδα πραγματικά είναι το όριο, είναι στα σύνορα της Ευρώπης, επομένως, είναι μια χώρα που δέχεται πάρα πολύ μεγάλο φορτίο. Έτσι, θα πρέπει υποστηρικτικά η Ευρώπη να το αντιμετωπίσει αυτό. Να είναι και αυτή συνεπής απέναντι στις υποχρεώσεις της προς εμάς, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε με τον πλέον ορθολογικό και αποτελεσματικό τρόπο, αυτό το τεράστιο ευρωπαϊκό ζήτημα. Επαναλαμβάνω, ευρωπαϊκό ζήτημα.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Τι θα σήμαινε, έστω και σε επίπεδο επιστημονικής φαντασίας, αλλά από τη στιγμή που συζητείται, οφείλω να σας ρωτήσω τι θα σήμαινε ενδεχόμενη απομάκρυνση –έξοδος της Ελλάδας από τη Συνθήκη του Σένγκεν;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν θα τα συζητήσουμε τέτοια θέματα, τα οποία είναι ανύπαρκτα. Δεν θα ήθελα να μπω σε τέτοια συζήτηση. Τα υποτιθέμενα σενάρια -θα μου επιτρέψετε- να μην είναι στον τρόπο με τον οποίο συνηθίζω να σκέφτομαι. Προσπαθώ να αποτυπώσω την πραγματικότητα, να αναλύσουμε την πραγματικότητα σε όλες τις εκδοχές και να είμαστε αποτελεσματικοί απέναντι σ’ αυτό. Σε υποθέσεις εξόδου Ελλάδος από Σένγκεν, Ευρωπαϊκή Ένωση, κλπ, θα μου επιτρέψετε να μην ανταποκριθώ.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Θα μου επιτρέψετε να επαναφέρω, μιας και επανήλθε χθες…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Εσείς, βεβαίως.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: …παλαιότερη τοποθέτηση του Πρωθυπουργού, όταν ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος είχε αναφερθεί σε ένα ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από τη Συνθήκη του Σένγκεν.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ήταν η συζήτηση που γινόταν για την αλλαγή που έπρεπε να γίνει στη Συνθήκη του Δουβλίνου ΙΙ, το οποίο σήμερα δεν έχει έννοια να συζητείται και δεν έχει και έννοια να το επαναφέρουμε.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Θα περάσουμε στην εσωτερική ατζέντα, γιατί όλα αυτά συμβαίνουν σε ευρωπαϊκό και όχι μόνο, σε διεθνές επίπεδο. Έχουν μετακινηθεί όλες οι πλάκες, έτσι ακριβώς όπως το λέγαμε και νωρίτερα…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Είναι για το τεκτονικό, ναι.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: …και όχι μόνο η Ευρώπη για όλα αυτά τα οποία συμβαίνουν, χθες, κυρία Γεροβασίλη, είδαμε, για ακόμη μια φορά, κόσμο να κατεβαίνει στους δρόμους, διαδηλώνοντας κατά των νεότερων περικοπών που θα έρθουν, κατά των νεότερων, εν πάση περιπτώσει, που θα έρθουν, μέσω του Ασφαλιστικού. Ακούσαμε, για ακόμη μια φορά, βουλευτές της κυβέρνησης να καλούν τον κόσμο να κατέβει στον δρόμο, όταν, κατά πάσα πιθανότητα, οι ίδιοι βουλευτές είναι και εκείνοι οι οποίοι θα περάσουν αυτά τα μέτρα.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Κοιτάξτε να δείτε: Πρώτον, θα έπρεπε να έχουμε επιδείξει όλοι την αντίστοιχη υπομονή, να τα δούμε αυτά τα μέτρα, να δούμε αν υπάρχουν δηλαδή. Η δική μου πεποίθηση, με βάση όσα γνωρίζω μέχρι σήμερα, είναι ότι απέναντι στο ζήτημα, το μεγάλο εθνικό ζήτημα, το συνταξιοδοτικό, περικοπές οριζόντιες και περικοπές των κυρίων συντάξεων δεν θα υπάρξουν. Αυτή είναι η διαβεβαίωση, η οποία δίνεται από πλευράς του Υπουργείου. Ενημερωθήκαμε για κάποιες τεχνικές για όλο αυτό, που δεν είναι ανακοινώσιμες, πριν ολοκληρωθεί η σχηματοποίηση της άποψης της κυβέρνησης. Επομένως, αυτό το οποίο λέμε σήμερα ότι θα γίνει, αντιλαμβάνεστε ότι δεν στηρίζεται πουθενά, παρά μόνο σε φόβους. Επειδή θα με ρωτήσετε, αντιλαμβάνομαι αμέσως μετά, υπάρχει περικοπή του 1% του ΑΕΠ που πρέπει να γίνει από το ασφαλιστικό σύστημα. Ωστόσο, όλη η προσπάθεια της κυβέρνησης, μαζί με τη διαπραγματευτική προσπάθεια η οποία γίνεται, είναι αυτό να μην σημαίνει αφαίρεση από τη σύνταξη, από την κύρια σύνταξη. Και έτσι θα γίνει. Εδώ, λοιπόν, βεβαίως και αγωνιά ο ελληνικός λαός και οι έλληνες εργαζόμενοι, διότι είναι ένα μεγάλο ζήτημα και δεν είναι και απλό. Ξέρουμε πολύ καλά ότι το συνταξιοδοτικό, εάν δεν μεταρρυθμιστεί, δεν θα υπάρχει. Οφείλουμε, λοιπόν, σήμερα να δράσουμε όλοι, γι’ αυτό και κλήθηκαν και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις, δεν ανταποκρίθηκαν, αλλά δεν έχει σημασία, θα το δούμε και στην πορεία αυτό.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Ούτε εσείς είχατε ανταποκριθεί, όταν ήσασταν αξιωματική αντιπολίτευση.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Να σας πω, δεν είναι τρόπος αυτός, δηλαδή ό,τι συνέβη πριν, να σου το κάνω εγώ μετά, γιατί κάνω κοντρίτσες. Δεν είναι εκεί η συζήτηση. Εν πάση περιπτώσει, θα το δούμε και στην πορεία, διότι εγώ νομίζω ότι και αυτό είναι μια δυναμική κατάσταση, που βλέποντας και το τελικό σχέδιο, ενδεχομένως, κάποιοι που σήμερα φοβούνται, να μην φοβηθούν τελικώς και να σταθούν απέναντι στο ζήτημα του Ασφαλιστικού διαφορετικά, αλλά θα το δούμε.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Δεν είναι ένα θέμα το οποίο προέκυψε τώρα στην Ελλάδα, το συνταξιοδοτικό εννοώ.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Προφανώς.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Εφόσον σήμερα, όμως, το αντιλαμβάνεστε ως εθνικό ζήτημα και ως ένα ζήτημα το οποίο -ξαναλέω- δεν προέκυψε σήμερα ούτε χθες, ήταν και τα καλά τα χρόνια…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Βεβαίως.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: …θα μπορούσατε και εσείς να είχατε ανταποκριθεί, έστω σε αυτό, συγκεκριμένα, όταν σας καλούσε η προηγούμενη κυβέρνηση.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Είχατε δει ποτέ καμιά διάθεση επίλυσης του Ασφαλιστικού επί 40 χρόνια, αντί να υπάρχουν πολιτικές που αυτό θα το κάνουν βιώσιμο και για το μέλλον και δίκαιο, και δίκαιο για όλες τις γενιές, έχετε δει τέτοιες προσπάθειες;

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Η αλήθεια είναι πως όχι, αλλά δεν είδα και καμία διάθεση από την αντιπολίτευση να πιέσει την κυβέρνηση να αντιμετωπίσουν από κοινού…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Αριστερά στα χρόνια του 4% πάντα φώναζε για το ζήτημα του Ασφαλιστικού. Πάντα η Αριστερά.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Να το λύσετε από κοινού;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Μα, δεν ζητήθηκε ποτέ να λυθεί από κοινού. Δεν υπήρχε διάθεση επίλυσης. Ενδεχομένως το «από κοινού» είναι περιττό στη συζήτησή μας. Επομένως, οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν μέχρι σήμερα έχουν φέρει το Ασφαλιστικό εδώ, δηλαδή προς κατάρρευση και μη βιώσιμο. Καλείται, λοιπόν, σήμερα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να δώσει λύση, η οποία θα είναι και δίκαιη ειδικά προς τους πιο αδύναμους, με προσανατολισμό προς τους αδύναμους, προς τους περισσότερο αδύναμους και να έχει και ορίζοντα. Για να είναι και δίκαιο απέναντι στη νεολαία τη σημερινή, βιώσιμο δηλαδή.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Η νεολαία η σημερινή είναι μια χαμένη γενιά.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όχι, δεν υπάρχουν χαμένες γενιές, υπάρχουν χαμένες ευκαιρίες βεβαίως, υπάρχουν στιγμές δύσκολες. Το «χαμένη γενιά» δεν είναι κάτι που μπορώ να το πω, διότι η χώρα μας έχει περάσει πάρα πολλές δυσκολίες. Πολλές γενιές αδικήθηκαν μέσα σε αυτήν την πορεία και είναι και μία τέτοια στιγμή αυτή. Εμείς, όμως, που είμαστε σήμερα στην κυβέρνηση της χώρας, οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε αυτό με ορίζοντα μελλοντικό και να αντιλαμβανόμαστε το σημερινό τριαντάρη, σαραντάρη, τον άνεργο. Γι’ αυτό η πρόταση περιέχει την εθνική σύνταξη, ακριβώς διότι αναγνωρίζει ότι οι άνθρωποι οι οποίοι θα φθάσουν σε 40 χρόνια ασφαλισμένης εργασίας, σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχουν, θα είναι πάρα πολύ λίγοι. Επομένως, η δεκαπενταετία είναι σημαντική.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Να σας διαμηνύσω, αν μου επιτρέπετε, από τη γενιά των τριαντάρηδων ότι ακόμα και όσοι θεωρούνται –και θεωρούμαστε τυχεροί, γιατί έχουμε μια δουλειά…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ναι, το καταλαβαίνω, συμφωνώ απολύτως.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: …διότι οι περισσότεροι είναι άνεργοι, χωρίς δυνατότητα να φύγουν στο εξωτερικό, θεωρούμε δεδομένο επίσης ότι παρά τις όποιες κρατήσεις στη φορολογία κλπ, δεν θα πάρουμε καμία σύνταξη.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Εδώ ακριβώς ερχόμαστε εμείς για να αντιστρέψουμε αυτό. Εδώ ακριβώς έρχεται η εθνική σύνταξη -ας πούμε- που μιλάει για 15 χρόνια εργασίας, ούτως ώστε κανένας Έλληνας τελικά να μην υπάρχει, χωρίς εθνική σύνταξη, στην οποία πάνω προστίθεται και ό,τι δικαιούται ο καθένας, με βάση τη δουλειά και το εισόδημά του. Επομένως, αυτό είναι δίκαιο. Ένα βήμα που πάει να αντιμετωπίσει τέτοια ζητήματα. Ωστόσο, εάν η χώρα δεν περάσει σε ρυθμούς ανάπτυξης, εάν δεν συμβούν άλλα πράγματα, προφανώς δεν θα έχουμε ένα Ασφαλιστικό, δίκαιο και βιώσιμο.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Επιστρέφω στη συζήτηση που είχαμε. Θα μου επιτρέψετε, όμως, μιας και έριξα μία ματιά και στα σχόλια που έρχονται στο twitter. Αναρωτιέται ο Χρήστος Τσοκάνης, για να επιστρέψω λίγο στις απεργίες και στα όσα έρχονται, πριν πάμε στο εσωτερικό της Κ.Ο., αναρωτιέται λοιπόν ο Χρήστος και λέει: «Δηλαδή καλούν σε απεργίες για τα μέτρα που οι ίδιοι θα πάρουν, αλλά τελικά μπορεί να μην πάρουν, ας περιμένουμε να δούμε;» Έχει μπερδευτεί ο κόσμος.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Κατ’ αρχήν δεν καλεί σε απεργία η κυβέρνηση.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Καλούν, όμως, μέλη της από το βήμα της Βουλής, βουλευτές μάλλον της κυβέρνησης.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Κοιτάξτε, είναι άλλο η συμμετοχή στην απεργία. Σας εξήγησα και προηγουμένως, ότι υπάρχουν σήμερα πάρα πολύ σοβαρά ζητήματα για τους εργαζόμενους, τα οποία είναι καυτά και στα όρια αντοχών πολλών ανθρώπων και πολλών νοικοκυριών. Αυτά τα ζητήματα καλείται να αντιμετωπίσει αυτή κυβέρνηση. Ξέρουμε ότι δεν είμαστε και στην πιο εύκολη περίοδο. Το αντίθετο θα έλεγα. Επομένως, υπάρχουν δίκαια αιτήματα, για τα οποία δικαίως διεκδικούν οι εργαζόμενοι και ακριβώς έτσι το αντιμετωπίζουμε. Ξέρετε, η διαπραγματευτική προσπάθεια της κυβέρνησης η διαπραγματευτική δύναμη της κυβέρνησης στηρίζεται και στους αγώνες του ελληνικού λαού. Με αυτόν τον τρόπο το αντιμετωπίζουμε και νομίζω ότι είναι εύκολα κατανοητό.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Να σας ρωτήσω κάτι άλλο, πιο απλό που το αναρωτιούνται οι συνάδελφοι, οι εργαζόμενοι. Γίνεται μια γενική απεργία, όπως έγινε χθες, όπως έγινε στις 12 Νοεμβρίου και ούτω κάθε εξής. Αναρωτιέται κάποιος, ο οποίος είναι ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρικτής της κυβέρνησης, τι να κάνω; Να απεργήσω ή να μην απεργήσω; Γιατί δεν καταλαβαίνει τη σαφή θέση της κυβέρνησης.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Απέναντι στην απεργία ή απέναντι στο δίκαιο αίτημα;

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Δεν το είχαμε ξαναδεί αυτό το φαινόμενο.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Γιατί δεν υπήρχε αριστερή κυβέρνηση, γι’ αυτό. Η αριστερή κυβέρνηση δεν είναι το ίδιο με τις άλλες κυβερνήσεις. Αντιλαμβάνεστε ότι ο ρόλος του μαζικού κινήματος και ό ρόλος των αγώνων των εργαζομένων είναι στη δική μας λογική. Δεν υπήρχε στις προηγούμενες κυβερνήσεις. Γι’ αυτό το βλέπουμε για πρώτη φορά.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Μιας και αναφέρεστε στη φύση της κυβέρνησης, δεν είχαμε δει, αλλά το είδαμε στο πρώτο πακέτο με τα προαπαιτούμενα, δεν είχαμε δει τη διαγραφή. Είδαμε, όμως, παραίτηση ηχηρότατη και στη συνέχεια διαγραφή βουλευτή. Τώρα λοιπόν εκεί που ακούγαμε, ήδη από το καλοκαίρι, ότι το δεύτερο πακέτο θα είναι πιο δύσκολο, πριν μας λέγατε ότι ενδεχομένως να είναι και κάτι όμορφο.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Κάθε συζήτηση η οποία λέει ότι κάτι «θα συμβεί», προφανώς θα θεωρείται και μη αξιόπιστη, από όποιον κι αν το διατυπώνει αυτό. Δύσκολο είναι όλο. Δύσκολη ήταν η συμφωνία που ψηφίσαμε το καλοκαίρι. Αποδεχτήκαμε ένα μνημόνιο, – να μην επαναλάβω τους λόγους – και ήταν η πρώτη και μεγάλη δυσκολία. Αυτά τα οποία ψηφίζουμε σήμερα είναι οι εφαρμοστικοί νόμοι της συμφωνίας του καλοκαιριού. Δεν είναι ούτε πρωτόγνωρα ούτε καινούρια. Έχοντας αποδεχτεί την τακτική υποχώρηση του καλοκαιριού, αντιλαμβάνεστε ότι το ορθολογικό, το σωστό, το συνεπές, λέει ότι ψηφίζω τους εφαρμοστικούς νόμους. Άρα, η μεγάλη δυσκολία, η οποία τάραξε και την Αριστερά εκείνη την εποχή, και είχαμε τα γνωστά που είχαμε, ήταν αντικειμενική. Σήμερα, λοιπόν, κανείς δεν καταλαβαίνει γιατί κάποιος που συμφώνησε και ψήφισε τη συμφωνία, που εμπεριέχει όσα ψηφίζουμε σήμερα, να τα θεωρεί πρωτόγνωρα και φοβερά και τρομακτικά. Δεν είναι ευχάριστα πολλά εξ αυτών. Είμαστε υποχρεωμένοι όμως να ακολουθήσουμε αυτά τα βήματα, προκειμένου να βγάλουμε τη χώρα από τη δίνη της κρίσης και θα το κάνουμε.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Οι 153 είναι οριακός αριθμός;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ξέρετε, οριακός αριθμός είναι το 151. Με 151 έχουν υπάρξει κυβερνήσεις σε αυτή τη χώρα, που κράτησαν πολύ καιρό. Και επειδή προχθές είχαμε Κ.Ο. συζητήθηκε το Ασφαλιστικό, συζητήθηκαν όλα τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης. Όλοι οι βουλευτές διατύπωσαν την άποψή τους. Η Κ.Ο. παραμένει συνεκτική και δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα, παρόλο που κάποιοι θα το ήθελαν πάρα πολύ και την επιθυμία τους την κάνουν γεγονός.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Ποιοι είναι αυτοί, κυρία Γεροβασίλη;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αντιπολιτευτικοί κύκλοι, οι οποίοι φαντάζονται ότι σήμερα μία αποδυνάμωση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν προς το συμφέρον της χώρας. Στ’ αλήθεια δεν μπορεί να συμβαίνει αυτό, διότι αντιλαμβάνεται ο καθένας πως η κυβέρνηση, εκτός από τα άλλα καθήκοντα, πρέπει να αποκαταστήσει και τη σταθερότητα στο πολιτικό σύστημα, για να μπορέσουμε να απαντήσουμε, να μιλήσουμε για τα επόμενα βήματα της οικονομικής σταθερότητας και της ανάπτυξης αργότερα.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Παρόλα αυτά ζητήσατε τη συνδρομή της αντιπολίτευσης.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ζητήσαμε τη συζήτηση, όχι τη συνδρομή, όχι τη στήριξη, όχι τη συναίνεση, όχι όλα αυτά. Ζητήσαμε τη συζήτηση, η οποία ενδεχομένως να φέρει συγκλίσεις, αποκλίσεις, συναινέσεις κλπ. Το πρώτο βήμα είναι η συζήτηση το οποίο το αρνήθηκε η αντιπολίτευση με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ευθύνες της. Δεν ζητήσαμε ούτε συναίνεση, ούτε συγκυβέρνηση, ούτε οικουμενική, ούτε όλα αυτά τα σενάρια τα οποία ακούγονται και ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Ακούγονται πάντως ως απόψεις και από δικούς σας ανθρώπους, από ανθρώπους της κυβέρνησης.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Οι συζητήσεις είναι ανοικτές, και σ’ έναν πιθανόν διάλογο και σε κάποιες πιθανές συγκλίσεις, μπορούμε πραγματικά να τα συζητήσουμε. Όμως σε ποια βάση; Στη βάση διεύρυνσης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, όχι του κυβερνητικού σχήματος. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Στη βάση της ενίσχυσης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, βεβαίως είναι και η δική μου η άποψη ότι πιθανόν και στην πορεία να ενισχυθεί.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Πώς ακούσατε, αν και διαβάσαμε την ανακοίνωση που βγήκε, τα όσα είπε χθες ο εκπρόσωπος των Κεντρώων, οικουμενική με τεχνοκράτες…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Το έχω ήδη απαντήσει…

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Και συμμετοχή της Νέας Δημοκρατίας.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Το έχω ήδη απαντήσει. Δεν υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο. Ούτε οικουμενικής ούτε διευρυμένης κυβέρνησης ούτε με τον κύριο Λεβέντη ούτε με τον κύριο Θεοδωράκη, δεν υπάρχουν αυτά τα σενάρια. Το έχουμε αποκλείσει σε όλους τους τόνους. Παρόλα αυτά επιθυμία, ενδεχομένως, κάποιων – σας είπα – γίνεται θέση. Είναι η επιθυμία κάποιων να μπουν στην κυβέρνηση. Στην κυβέρνηση θα παραμείνουν αυτοί οι οποίοι είναι σήμερα κυβέρνηση, με βάση τη λαϊκή εντολή των πρόσφατων, θυμίζω πρόσφατων, εκλογών.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Συνεχίζετε δηλαδή αποκλειστικά και μόνο με τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Συνεχίζουμε αποκλειστικά όπως βγήκε από την κάλπη. Αυτό που μας είπε ο ελληνικός λαός να κάνουμε, αυτό ακριβώς θα κάνουμε. Σε αυτόν απολογούμαστε και όχι στον κάθε αρχηγό κόμματος ή μέλος κόμματος, ο οποίος θα ήθελε να βρεθεί στην εξουσία από το παράθυρο. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να συμβεί αυτό.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Κλείνοντας, λίγες ώρες πριν έρθει στη συζήτηση ο προϋπολογισμός, πριν έρθει στη Βουλή ο προϋπολογισμός, έρχεται χθες η είδηση για το τι ακόμα βγαίνει στην επιφάνεια γύρω από την υπόθεση του υπουργού σας, του κυρίου Σταθάκη, εκεί αναφέρομαι. Και εδώ είναι με δική σας απάντηση, εννοώ της κυβέρνησης. Ωστόσο, αυτό που αναρωτιέται κανείς είναι ότι ρίχνετε τους τόνους, είναι ότι περιμένετε να δείτε τι θα δείξουν οι αρμόδιες αρχές; Εάν μπορούμε να κάνουμε πιο ξεκάθαρη, αυτή τη στιγμή, τη στάση του Μαξίμου. Για επιβεβαίωση έβγαλε ανακοίνωση και ο ίδιος ο υπουργός, αφήνοντας ωστόσο…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Έβγαλε ικανοποιητική ανακοίνωση ο ίδιος ο υπουργός. Κοιτάξτε να δείτε, οι έλεγχοι που γίνονται από την Επιτροπή του Πόθεν Έσχες και όπως ξέρετε δεν αφορούν μόνο στον κύριο Σταθάκη, αφορούν σε περίπου άλλους έντεκα των οποίων τα ονόματα δεν βγήκαν στη δημοσιότητα – και αυτό οφείλεται στο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαρρέει ονόματα – είναι και των αντιπάλων χώρων. Αλλά δεν είναι σωστό και θεσμικό. Μία Επιτροπή του Πόθεν Έσχες, είναι αρμόδια και είναι και υποχρεωμένη να διερευνήσει ενδεχόμενα λάθη. Η διερεύνηση δεν ποινικοποιείται. Πρέπει να διερευνηθούν. Οι έλεγχοι συνεχίζονται. Υπήρχε θέμα για Πόθεν Έσχες, που ακούστηκε, του κυρίου Φλαμπουράρη, του κυρίου Σταθάκη και άλλων, που επαναλαμβάνω, δεν ακούστηκαν και τα οποία η Επιτροπή έχει δώσει στους ορκωτούς ελεγκτές, ως οφείλει, να γίνει ο έλεγχος για να βγουν τα πορίσματα. Επομένως, είναι μια διαδικασία που καλώς συνεχίζεται, και όταν το πόρισμα -με το καλό – βγει, το συζητάμε, αν υπάρχει θέμα. Αλλά ξέρετε, όταν κάποιος πάει στο δικαστήριο, δεν σημαίνει ότι είναι και ένοχος, ούτε θα έπρεπε να διασύρονται προσωπικότητες με βάση αυτό.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Αισθάνεστε ότι υπήρξε διασυρμός, γιατί ο κύριος Βαρεμένος χθες…

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ο κύριος Βαρεμένος ανακοίνωσε το τι συνέβη στην Επιτροπή. Εντάξει. Ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή ελέγχει, αυτό είπε, δεν είπε κάτι άλλο.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Ελέγχει κάτι για το οποίο δεν γνωρίζαμε, όμως, και κάτι ακόμα, αυτό είναι το νεότερο που δεν γνωρίζαμε.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Που είναι το νεότερο, δεν νομίζω ότι υπάρχει νεότερο. Υπήρχαν μεταβολές στο πόθεν έσχες του κυρίου Σταθάκη και άλλων, τους οποίους η Επιτροπή ελέγχει. Εγώ αυτό κατάλαβα, εσείς τι καταλάβατε;

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Δεν έχει σημασία τι κατάλαβα εγώ, δεν έχει καμία σημασία.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Εγώ αυτό κατάλαβα και νομίζω…

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Ποια είναι η τοποθέτηση η δική σας;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Η τοποθέτηση θα είναι των αρμοδίων. Δεν είναι ο ρόλος ο δικός μας να τοποθετούμαστε επί της δραστηριότητας της Επιτροπής Πόθεν Έσχες

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Κλείνοντας, επιστρέφω στην αυριανή ημέρα, την ημέρα του Προϋπολογισμού και την κυβερνητική διεύρυνση στην οποία αναφερθήκατε. Εάν υπάρξει μεμονωμένη στήριξη από κάποιους βουλευτές άλλων κομμάτων, θα φύγουν από τα κόμματα τους; Θα προσχωρήσουν στον ΣΥΡΙΖΑ; Ποιο είναι το μοντέλο ακριβώς, στο οποίο θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν ξέρω εάν θα υπάρξει στήριξη, ψήφιση του προϋπολογισμού από κάποιους άλλους βουλευτές. Δεν το ξέρω αυτό. Δεν έχω κάτι υπόψη μου. Αλλά εάν συνέβαινε, από εμάς καλοδεχούμενο θα είναι.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Με ποιον τρόπο εσείς θα συναινούσατε σε κάτι τέτοιο; Από όλους τους χώρους

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν έχει καμιά σημασία αυτό. Εάν κάποιος αποφασίζει ότι αυτόν τον Προϋπολογισμό πρέπει να τον στηρίξει, η ελεύθερη η βούληση του βουλευτή, νομίζω ότι θα του υποδείξει και τον αντίστοιχο δρόμο. Βεβαίως αντιλαμβάνομαι ότι μια διαφοροποίηση, ειδικά σε επίπεδο προϋπολογισμού, θα έφερνε σε μεγάλη δυσκολία τη θέση του βουλευτή αυτού στη συγκεκριμένη Κοινοβουλευτική του Ομάδα.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Γι’ αυτό ρωτώ, εάν θα άνοιγε η πόρτα του ΣΥΡΙΖΑ για εκείνον;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν είναι έτσι τα πράγματα, διότι κάποιος ο οποίος μπορεί να στηρίξει ένα νομοσχέδιο δεν σημαίνει ότι θέλει να πάει και στον ΣΥΡΙΖΑ.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Εάν θέλει, ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει;

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Συζητείται.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συζήτηση που είχαμε.

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Κι εγώ σας ευχαριστώ