Ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Τόσκας αποκάλυψε τη συμμετοχή του σε έκτακτη Σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. για την ασφάλεια, ενώ εξήγησε την προσπάθεια αναδιανομής των αστυνομικών από τα γραφεία στους δρόμους.

Πιο συγκεκριμένα ξεκαθαρίζει  πως «δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, πέρα από τη διεθνή τρομοκρατία, υπάρχει και εσωτερικό μέτωπο. 
Χρειαζόμαστε τη συμμετοχή όλων για να πετύχουμε την μέγιστη ασφάλεια. Έχουν χορηγηθεί ήδη πάλι οι φρουροί στην εισαγγελέα Εφετών Γεωργία Τσατάνη.

Δεν μπορούν να διατηρηθούν οι 4.000 αστυνομικοί σε ατομική ασφάλεια και η επέκταση για κάθε στοιχείο των ατόμων που φυλάσσονται. Θα χρειάζονταν πάνω από 20 άτομα για κάθε περίπτωση. Η Επιτροπή της Αστυνομίας αποφασίζει και όχι η πολιτική ηγεσία, για ποιοι θα έχουν προστασία και κάνουν καλά τη δουλειά τους.

Στόχος η καλύτερη εκμετάλλευση του ανθρώπινου δυναμικού και των αυτοκινήτων που δεν είναι απεριόριστα», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης.
Για την πρόσβαση στους φακέλους πολιτικών φρονημάτων, απάντησε πως μια ατέρμονη διαδικασία από το 1984 για την καταστροφή τους που αγγίζουν περίπου τα 7 εκατομμύρια και τερματίστηκε το 1989.

Από αυτούς εξαιρέθηκαν 2.110 φάκελοι που αφορούσαν πολιτικά πρόσωπα που διώχθηκαν στον Εμφύλιο, στο Πολυτεχνείο, στη Δίκη των Αεροπόρων κ.α. Είχαν πάρει παράταση μέχρι το 2009 για να βγουν στη δημοσιότητα. Με ανακοίνωση της αστυνομίας στο ακόλουθο email και τηλέφωνο, μπορούν να απευθύνονται οι ενδιαφερόμενοι και μέχρι τώρα έχουν κατατεθεί 38 αιτήσεις για να πάρουν αντίγραφο του φακέλου.

 

Η διαδικασία

Η αίτηση των ενδιαφερομένων για την πρόσβαση στο φάκελο θα υποβάλλεται στη Διεύθυνση Επικοινωνίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας (τηλ: 210 6845062 ή 210 6854609) με τους εξής τρόπους:

Αυτοπροσώπως (κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού)
Μέσω συμβατικού ταχυδρομείου (Διεύθυνση Επικοινωνίας / Αρχηγείο ΕΛ.ΑΣ., Κανελλοπούλου 4, 101 77, Αθήνα)
Με επιστολή μέσω τηλεομοιοτυπίας (fax : 210 6854207 ή 210 6849352)
Μέσω e-mail (communication.dir@astynomia.gr)
Η πρόσβαση στους 2.110 φακέλους ατομικών φρονημάτων που επί δεκαετίες φυλάσσονται στα αρχεία υπηρεσιών του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (πρώην Δημόσιας Τάξης) έγινε δυνατή για τους πολίτες μετά την άρση του απορρήτου, έπειτα από Κοινή Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Κουρουμπλή, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Νίκου Παρασκευόπουλου και του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα.

Οι συγκεκριμένοι φάκελοι στους οποίους είχε περιοριστεί το δικαίωμα πρόσβασης, όπως ορίζεται στην Απόφαση, καθίστανται εφεξής προσιτοί:

α) στα πρόσωπα που αφορούν

β) στους συζύγους και τους συγγενείς αυτών μέχρι τρίτου βαθμού, εφόσον τα πρόσωπα της προηγούμενης περίπτωσης δεν ζουν. Ειδικά στην περίπτωση αυτή η ύπαρξη εν ζωή πλησιέστερων συγγενών αποκλείει το δικαίωμα των απώτερων συγγενών της ίδιας ρίζας, με την επιφύλαξη της επόμενης περίπτωσης

γ) με την απλή εξουσιοδότηση των αναφερομένων προσώπων σε οποιονδήποτε τρίτον

δ) κατόπιν άδειας της αρχής προστασίας προσωπικών δεδομένων σε πρόσωπα, τα οποία για λόγους ιστορικής έρευνας ή/και επαγγελματικούς ζητούν την κατά τα ανωτέρω πρόσβαση.

Σταματάμε το απόρρητο και αφορά κυρίως εκφραστές της Αριστεράς αλλά και από το Δεξιό χώρο που είχαν έντονη αντιστασιακή δράση, πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για το πιθανό ανασχηματισμό, εξέφρασε την άποψη πως δεν λαμβάνεται υπόψη η επιθυμία του καθενός αλλά παραμένει απλός στρατιώτης και όπου του ζητηθεί θα πάει.