Με τον Κωνσταντίνο Τσουκαλά, ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ως πρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, φαντάζεται ο υπουργός Πολιτισμού, Αριστείδης Μπαλτάς, «τη σύνδεση του ελληνικού πολιτισμού τόσο ως θεμελιώδη κληρονομιά της Ευρώπης και του κόσμου όσο και ως σύγχρονη πολύμορφη πολιτιστική παραγωγή, με το σύγχρονο παγκόσμιο πολιτιστικό γίγνεσθαι».

 Δική του η εμπνευσμένη αυτή σκέψη, όπως και η παρακάτω: «Η ώσμωση αυτή είμαστε βέβαιοι ότι θα αποβεί αμοιβαία γόνιμη, έτσι ώστε η Ελλάδα να αρχίσει να αποκτά τον ρόλο που οφείλει να της αναλογεί σε όλες τις διαστάσεις του πολιτισμού».

 

Μόνο που το Ιδρυμα Ελληνικου Πολιτισμού (ΕΙΠ) δεν έχει κάνει απολογισμό της δράσης του και ουδείς γνωρίζει πόσα παραρτήματά του λειτουργούν τελικά στο εξωτερικό και τι ακριβώς κάνουν. Συνεχίζουν να προσφέρουν μαθήματα εκμάθησης των νέων ελληνικών ή οργανώνουν εκδηλωσούλες πατριωτικού ενδιαφέροντος;

 

Με ποια εφόδια (οικονομικά, διασύνδεσης με άλλα ανάλογα ιδρύματα ή φορείς του εξωτερικού για πιθανές συνέργειες) ξεκινά το έργο της η νέα διοίκηση του πολύπαθου αυτού ιδρύματος, δεν μας λέει ο υπουργός Πολιτισμού. Επεισε, ωστόσο, τον σοβαρότατο Κώστα Γαβρά, με τη διεθνή απήχηση που έχει ως προσωπικότητα πέρα από το καλλιτεχνικό έργο του, να μετάσχει στο Δ.Σ. ως μέλος.

 

Μετέχουν επίσης οι: Αθηνά Αθανασίου (αν. καθηγήτρια Παντείου), Κώστας Γραμμένος (καθηγητής του City University London), Μιχαήλ-Ευστράτιος Δαρατζίκης (Πρέσβης Προϊστάμενος Μορφωτικών και Πολιτιστικών Υποθέσεων του ΥΠΕΞ), Πασχάλης Κιτρομιλίδης (καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών), Παναγιώτης Κουνάδης (πολ. μηχανικός, μελετητής του Ελληνικού Τραγουδιού), Δημήτρης Κυρτάτας (καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας), Ηλίας Νικολακόπουλος (ομ. καθηγητής Παν. Αθηνών), Γεώργιος Παπαναστασίου (αν. Καθηγητής Α.Π.Θ.), Ιουλία Σκουνάκη (αρχαιολόγος-μουσειολόγος), Μιχάλης Σπουρδαλάκης (καθηγητής Παν. Αθηνών), Γιάννης Ψυχοπαίδης (ζωγράφος). Η θητεία τους είναι τετραετής.