Μια πρωτοβουλία που θα ξαναζωντανέψει το θρυλικό δίδυμο των κινηματογράφων «Αττικόν»-«Απόλλων», στην οδό Σταδίου, αναλαμβάνει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Τα δύο διαμάντια καταστράφηκαν από φωτιά κατά τις συγκρούσεις των ΜΑΤ με διαδηλωτές στις 12 Φλεβάρη του 2012, με την υπογραφή του 2ου Μνημονίου.

Στην ανακοίνωση αυτή προέβη ο αναπληρωτής διευθυντής Προγραμμάτων και Στρατηγικής του ΙΣΝ Πάνος Παπούλιας, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για τα 20 χρόνια δράσης του Ιδρύματος.

Η γραφειοκρατία είχε θέσει εμπόδια στην αποκατάσταση των κινηματογράφων, με αποτέλεσμα οι αίθουσες να παραμένουν κλειστές και οι εργασίες αποκατάστασης να μην έχουν ξεκινήσει.

Πρόβλημα, οι διαμάχες μεταξύ δύο ιδρυμάτων (Δεκόζη-Βούρου και Βούρου-Ευταξία): το Ίδρυμα Σταματίου Δεκόζη-Βούρου, ιδιοκτήτης του κτηρίου και των κινηματογράφων, οφείλει στο Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία ποσό περίπου 24 εκατομμυρίων ευρώ, που έχει αθροιστεί με την πάροδο των ετών, από το 1989, βάσει της αρχικής σύμβασης που είχε υπογραφεί με πρωτοβουλία του Λάμπρου Ευταξία (που ήταν διοικητής και των δύο ιδρυμάτων). Η σύμβαση εκείνη προέβλεπε ότι το 40% των ετήσιων εσόδων του Ιδρύματος Σταματίου Δεκόζη-Βούρου θα δινόταν στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών.

 

Χρειάστηκε η επέμβαση του Δήμου Αθηναίων και η προσωπική εμπλοκή του δημάρχου Γιώργου Καμίνη, που έφερε τα δύο ιδρύματα σε συμφωνία. Το εσωτερικό τους έχει μείνει ανέγγιχτο χάρη στην αυτοθυσία των ιδιοκτητών, των εργαζομένων και των πυροσβεστών το μοιραίο απόγευμα. 

 

attikon1 thumb large

 

Το ιστορικό

Σύμφωνα με το Αρχείο Νεοτέρων Μνημείων, το αρχικό εκλεκτικιστικό κτήριο όπου βρίσκεται το «Αττικόν» οικοδομήθηκε μεταξύ των ετών 1870-1881, βάσει σχεδίων του αρχιτέκτονα Έρνεστ Τσίλερ, για λογαριασμό του Χιώτη τραπεζίτη Σταμάτιου Δεκόζη Βούρου.

Κατά το 1900 στεγάζονταν εκεί το φαρμακείο του Σ. Βαλτή (αναφέρεται ήδη από το 1891), το κουρείο του Λ. Μουσίου και το εμπορικό κατάστημα «ειδών Κίνας» του Π. Γεωργιάδη, ενώ το 1914 φιλοξενήθηκε για ένα διάστημα το νεοπαγές υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.

Μεταξύ των ετών 1914-1920 πραγματοποιήθηκε μια σημαντική επέμβαση σε ρυθμό «νεομπαρόκ», όταν οικοδομήθηκε σε τμήμα του κτηρίου το κινηματοθέατρο «Αττικόν», επάνω σε σχέδια του αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Νικολούδη, με μια από τις πρώτες χρήσεις οπλισμένου σκυροδέματος.

Το «Αττικόν» θαύμα
Ως κινηματογράφος άρχισε να λειτουργεί από το 1916. Αργότερα στο ίδιο κτήριο ξεκίνησε τη λειτουργία του και ο κινηματογράφος «Απόλλων». Από το 1929 και μετά λειτούργησε υπό τη διεύθυνση της Σκούρας Φιλμ, της κινηματογραφικής δυναστείας των αδελφών Σκούρα.  

 

fox movietone follies of 1929 305144 poster

Το «Αττικόν» ήταν η πρώτη αίθουσα στην Ελλάδα, στις 22 Οκτωβρίου του 1929, που προέβαλε την πρώτη ταινία με ήχο, «Fox Movietone Follies» του Ντέιβιντ Μπάτλερ.
Την περίοδο της Κατοχής επιτάχθηκε από τους Γερμανούς για να προβάλλει ταινίες για την ψυχαγωγία των γερμανικών στρατευμάτων.
Το «Αττικόν» μετατρέπεται, έτσι, σε «SoldatenKino Victoria», το «Απόλλων» σε «Kino Apollo», ενώ οι άλλοι κινηματογράφοι υποχρεώνονται να αναγράφουν τους τίτλους των έργων -εκτός από ελληνικά- στα γερμανικά και ιταλικά.  

 

attikon 4

 

Τη δεκαετία του ’30 δημιουργείται και η δεύτερη κινηματογραφική αίθουσα, ο «Απόλλων», στο υπόγειο, ενώ εγκαθίστανται εδώ τα γραφεία της «Σκούρας Φιλμς», υπό τη διεύθυνση της οποίας λειτουργούν οι δύο κινηματογράφοι.

Το 1960 οι αδελφοί Γρηγοριάδου και ο Άγγελος Αγαλιώτης εξασφαλίζουν άδεια για επισκευές από την Πολεοδομία Αθηνών και το 1982 πραγματοποιούνται γενικές εργασίες συντήρησης και αναπαλαίωσης πάνω σε μελέτη του αρχιτέκτονα Ι. Χριστακόπουλου.

 

Όλα αυτά τα χρόνια λειτουργίας του, λαμπεροί αστέρες του Χόλιγουντ, του ευρωπαϊκού και του ελληνικού σινεμά ανέβηκαν τη λευκή μαρμάρινη σκάλα που οδηγεί στην αίθουσα.
Το «Αττικόν» είναι ένας από τους ομορφότερους κινηματογράφους της Ευρώπης.

Στην -σχεδόν- αιωνόβια ζωή του έχει φιλοξενήσει μεγάλες ευρωπαϊκές αλλά και παγκόσμιες πρεμιέρες, φεστιβάλ, συναυλίες Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, καθώς και την πρώτη ροκ-όπερα της Ελλάδας.
Σήμα-κατατεθέν του σινεμά, ο εντυπωσιακός του πολυέλαιος.