Χρονιά του virtual reality θα είναι -όπως όλα δείχνουν- το 2016, καθώς υπάρχουν συνεχόμενες αποκαλύψεις από τις εταιρείες που πρόκειται να λανσάρουν σχετικά προϊόντα εντός του έτους.

Στον ίδιο δρόμο βαδίζει και η Sony, που έβγαλε ανακοίνωση σχετικά με το PlayStation VR, το κράνος εικονικής πραγματικότητας που ετοιμάζει.

 

Σε συνέντευξή του στο Fox Business, ο διευθύνων σύμβουλος του GameStop, Paul Raines, αποκάλυψε ότι το PlayStation VR θα λανσαριστεί επίσημα το γ΄ τρίμηνο του 2016.

«Θα λανσάρουμε το προϊόν της Sony (στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα) αυτό το φθινόπωρο, ενώ παράλληλα είμαστε σε συζητήσεις με άλλους δύο παίκτες της συγκεκριμένης αγοράς», τόνισε ο επικεφαλής του GameStop που ειδικεύεται στις πωλήσεις hardware προϊόντων για gaming.

 

Η Sony έχει αποφασίσει να συνδέσει το PlayStation VR με τη ναυαρχίδα της, το PlayStation4. Πρόκειται για μία λογική κίνηση, αφού το PS4 με πωλήσεις άνω των 36 εκατομμυρίων τεμαχίων παρέχει μία εγγυημένη πηγή αγοραστών για το PlayStation VR. Επιπλέον, η ύπαρξη κινηματογραφικών στούντιο στο πλαίσιο της Sony θα μπορούσε να σημάνει τη γρήγορη μεταφορά τίτλων στο νέο πεδίο δραστηριότητας.

Σε αντίθεση με τη Sony, οι δύο κύριοι ανταγωνιστές της στον τομέα του VR, οι Oculus και HTC, έχουν προσανατολιστεί στη σύνδεση των δικών τους headsets με desktop PCs ιδιαίτερα προηγμένων προδιαγραφών.

 

Το Playstation VR θα διαθέτει οθόνη OLED υψηλής ευκρίνειας, οπτικό πεδίο 100 μοιρών και ενσωματωμένους αισθητήρες αναγνώρισης των κινήσεων του χρήστη, ενώ δεν αναμένεται να ξεπερνά σε τιμή τα 450 €. Το πακέτο θα περιλαμβάνει τα «γυαλιά» εικονικής πραγματικότητας και ασύρματα ακουστικά, ενώ σύμφωνα με υπολογισμούς της η Sony έχει δρομολογήσει τη δημιουργία τουλάχιστον 100 τίτλων παιχνιδιών αποκλειστικά για το Playstation VR και εκτιμά ότι πριν από το τέλος του 2016 θα έχει πουλήσει πάνω από 1,6 εκατομμύριο headsets.

 

Όσον αφορά τους ανταγωνιστές του Playstation VR, το Oculus Rift αναμένεται να πωλείται στα περίπου 600  δολάρια, ενώ το HTC Vive θα κοστίζει περίπου 800. Και τα δύο θα απαιτούν ένα ισχυρό PC, με τις κατάλληλες προδιαγραφές, ώστε να υποστηρίζουν την κάσκα εικονικής πραγματικότητας του αντίστοιχου κατασκευαστή, καθώς και τις ελάχιστες τεχνικές προδιαγραφές που αφορούν στο τσιπ επεξεργασίας γραφικών τών ιδιαίτερα απαιτητικών παιχνιδιών virtual reality, το ρυθμό αναπαραγωγής του σφαιρικού βίντεο, την ανταπόκριση στο συγχρονισμό κ.ά.

 

Αυτή τη στιγμή βέβαια υπολογίζεται πως λιγότερο από το 2% των οικιακών υπολογιστών παγκοσμίως μπορούν να υποστηρίξουν την τεχνολογία των γυαλιών εικονικής πραγματικότητας, αφού για τη χρήση τους χρειάζονται πανίσχυρες κάρτες γραφικών και επεξεργαστές, ώστε να αποδίδονται με ακρίβεια οι εικόνες στις ευρυγώνιες οθόνες, με συχνότητες άνω των 90Hz.