Το Ωδείο Αθηνών θα παρέχει στο εξής διαβαθμισμένη εκπαίδευση μουσικών εντελώς δωρεάν. Ως αντάλλαγμα το υπουργείο Πολιτισμού θα εντάξει στον ετήσιο προϋπολογισμό του τακτική επιχορήγηση προς το Ωδείο.

Η συμφωνία αυτή περιλαμβάνεται στο μνημόνιο συναντίληψης που υπεγράφη μεταξύ του υπουργείου και του Μουσικού και Δραματικού Συλλόγου «Ωδείον Αθηνών – 1871» δίνοντας λύση σε προβλήματα δεκαετιών.

 

Στο μνημόνιο διαπιστώνεται η ανάγκη αναθεώρησης της παλιάς σύμβασης που είχε υπογραφεί το 1979 μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του Ωδείου Αθηνών. Εκείνη η σύμβαση, που κυρώθηκε με υπουργική απόφαση, δεν εκτελέστηκε από το Ελληνικό Δημόσιο, γιατί δεν αποπερατώθηκε με δαπάνη του το κτήριο ούτε έκανε χρήση κάποιων χώρων του όπως εδικαιούτο. ‘Ετσι, το κτήριο, έργο του αρχιτέκτονα Ιωάννη Δεσποτόπουλου, παραμένει ακόμη ημιτελές, εγκαταλελειμμένο και αναξιοποίητο από το Δημόσιο.

 

Μέσα από την αναθεώρηση της υφισταμένης σύμβασης, το ΥΠΠΟΑ επιδιώκει να τεθούν –σε συνεργασία με το Ωδείο Αθηνών- οι βάσεις για τη διαβαθμισμένη εκπαίδευση μουσικών στην Αθήνα με παροχή δημόσιας, δωρεάν παιδείας. Γιατί η Αθήνα είναι η μόνη πρωτεύουσα του δυτικού κόσμου που δεν διαθέτει αυτή τη δυνατότητα.

 

Σχεδιάζεται επίσης η αξιοποίηση εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου των εμβληματικών αλλά μέχρι και σήμερα ημιτελών κτηριακών εγκαταστάσεων του Ωδείου Αθηνών και ο εξορθολογισμός της χρηματοδότησης του Μουσικού και Δραματικού Συλλόγου «Ωδείον Αθηνών – 1871», από τον τακτικό προϋπολογισμό του ΥΠΠΟΑ με την προοπτική της δημιουργίας των παραπάνω σπουδών.

 

Τέλος, εν όψει της αναθεώρησης της σύμβασης του 1979, το Ωδείο Αθηνών θα διενεργήσει αναλυτικό διαχειριστικό έλεγχο των οικονομικών καταστάσεών του για τα τελευταία πέντε χρόνια, με ορκωτούς λογιστές.