Της Ματίνας Ρασσιά

Με το κιάλι στραμμένο στην ανοιχτή καρδιά του περιγράμματος του 11γωνου φύλλου σφενδάμου, που καθορίζει τη φύση αλλά και τη σημαία του Καναδά, βρίσκονται οι Καναδοί πολίτες τώρα που γιορτάζουν τα 60 χρόνια της Ουγγρικής Επανάστασης, η οποία έγινε το 1956.

Μιας επανάστασης που κράτησε δύο μόνο εβδομάδες, έσβησε κάτω από τα σοβιετικά τανκς και κατέστρεψε ζωές και ξερίζωσε οικογένειες. Μετανάστευσαν στον Καναδά 37.565 Ούγγροι και εκεί βρήκαν μια νέα ζωή σε ένα κράτος που τους υποδέχτηκε σαν προστιθέμενη αξία.

 

Διακόσιοι νέοι μηχανικοί έφτασαν τότε από τη Σχολή της Επιστήμης του Ξύλου από το Πανεπιστήμιο Σόπρον (Faculty of Wood Sciences of the University of Sopron) της Δυτικής Ουγγαρίας και επηρέασαν την αρχιτεκτονική από ξύλο στην περιοχή.

 

3κοκ

 

Το Tunnel Through Time (σήραγγα μέσα στο χρόνο) λοιπόν, που ξεκινάει από τον ανοιχτό κύκλο που συμβολίζει τη σημαία της Ουγγαρίας και μέσα από μια ελαφριά κατακόκκινη ξύλινη κατασκευή, οδηγεί στο Φύλλο του Καναδά που βλέπει σήμερα το Τορόντο.

 

Είναι κατασκευασμένο από 37.565 ξύλινα τμήματα, δηλαδή όσα και οι μετανάστες που βρήκαν καταφύγιο στον Καναδά, και εγκαταστάθηκε με τη βοήθεια του Γενικού Προξενείου της Ουγγαρίας στο Τορόντο.

 

1κοκ

 

Σχεδιάστηκε από τους ουγγρικής καταγωγής ιδιοκτήτες του αρχιτεκτονικού στούντιο Hello Wood ως ένα φιλικό, προς το περιβάλλον και τα παιδιά όλου του κόσμου, λάφυρο της ιστορίας. Βρίσκεται σήμερα στο Budapest Park του Τορόντο και σύντομα θα μεταφερθεί στους καταρράκτες του Νιαγάρα όπου θα φυλάσσεται από προσκόπους Καναδο-Ουγγρικής καταγωγής.

 

Να λοιπόν ένα οπτικά συναρπαστικό μάθημα ιστορίας που μας μαθαίνει και μας θυμίζει πως η Αρχιτεκτονική κάνει σχόλια, διδάσκει, διαβαίνει διαδρομές και μπορεί μέσω των κατασκευών της να αγκαλιάζει νέες αλλά και ιστορικές συνθήκες.