Στην οργισμένη αντίδραση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων για την απόλυση δύο συμβασιούχων αρχαιολόγων από το έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης και την απομάκρυνση του αν. Προϊσταμένου από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης κατ΄απαίτηση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρ. Σπίρτζη, απάντησε το Υπουργείο Πολιτισμού επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τον ΣΕΑ.

Στην ανακοίνωσή του το ΥΠΠΟΑ αναφέρει ότι  καθώς  «οι εργασίες στα εργοτάξια του Μετρό Θεσσαλονίκης γίνονται πιο εντατικές βαίνοντας προς την ολοκλήρωσή τους, και επειδή η παρακολούθησή τους από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού απαιτεί καθημερινή, συστηματική, διαθεσιμότητα για την έγκαιρη παράδοση του έργου από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, το ΥΠΠΟΑ αποφάσισε να τοποθετήσει ως αναπληρώτρια Προϊσταμένη στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, την Πολυξένη Αδάμ-Βελένη, Προϊσταμένη από το 2006 του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, θέση στην οποία θα παραμείνει παράλληλα».

Η κ. Βελένη είναι πράγματι μια πολύ καλή υπάλληλος που έχει διαχειριστεί με επιτυχία τη λειτουργία ενός μεγάλου Μουσείου όπως είναι αυτό της  Θεσσαλονίκης. Αλλά πώς είναι δυνατόν να χωρέσουν δύο μεγάλα καρπούζια στην ίδια μασχάλη; Εκτός κι αν θεωρεί το Υπουργείο πως κάποιο από αυτά τα δύο είτε η Εφορεία όλης της πόλης της Θεσσαλονίκης, είτε το Μουσείο δεν είναι δα και μία σοβαρή υπόθεση.

«Έως τώρα, χρέη αναπληρωτή Προϊσταμένου στην Εφορεία Πόλης Θεσσαλονίκης, εκτελούσε ο Προϊστάμενος στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής Γιάννης Κανονίδης, ο οποίος φυσικά θα συνεχίσει από τη θέση αυτή το σημαντικό έργο του στη Χαλκιδική και ιδιαίτερα αυτό στο Άγιο Όρος» σημειώνει το ΥΠΠΟΑ για να του χρυσώσει το χάπι της αποπομπής.

Και προσθέτει πως η Λυδία Κονιόρδου «είχε από καιρό συζητήσει με τον Γιάννη Κανονίδη αυτήν την  εξέλιξη, η οποία υπαγορεύτηκε από τις ανάγκες περάτωσης του Μετρό Θεσσαλονίκης και αποτυπώθηκε σε σχετικό υπηρεσιακό έγγραφο. Η Λυδία Κονιόρδου θα ήθελε να ευχαριστήσει και δημόσια τον Γ. Κανονίδη για την φροντίδα και την προσοχή του στην εκτέλεση των αρμοδιοτήτων του».

Οσο για την «Πολυξένη Αδάμ-Βελένη η οποία παίρνει τη σκυτάλη αφού συνεννοήθηκε ήδη από τις 22 Ιουνίου και με τον Γιάννη Κανονίδη, έχει σχέση με το έργο του Μετρό από το παρελθόν. Ειδικά στο διάστημα 1992-2003 ήταν υπεύθυνη του έργου του Μετρό ως αρχαιολόγος της τότε Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης. Και από νωρίς, από το 1983 κιόλας ανέσκαψε πολλά οικόπεδα στην πόλη της Θεσσαλονίκης και στο πολεοδομικό συγκρότημά της, παράλληλα με την επί 20 χρόνια ενασχόλησή της με την Αγορά των αυτοκρατορικών χρόνων. Επίσης έφερε στο φως το θέατρο- στάδιο της πόλης Θεσσαλονίκης».

Τέλος για τις δύο συμβασιούχες αρχαιολόγους που είχαν απολυθεί από εργοτάξιο του Μετρό, «πρόθεση της Πολυξένης Αδάμ-Βελένη είναι η επαναπρόσληψή τους σε άλλο εργοτάξιο». Συνεπώς, ούτε γάτα ούτε ζημιά…