Η Ελλάδα κατατάσσεται στην κατηγορία των «μέτρια καινοτόμων» χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ποσοστό κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσον όρο, σύμφωνα τον ευρωπαϊκό πίνακα αποτελεσμάτων για την καινοτομία, τον πίνακα αποτελεσμάτων περιφερειακής καινοτομίας και το βαρόμετρο καινοτομίας (Innobarometer) για το 2016.

Όπως επισημαίνει η έκθεση, οι εθνικές επιδόσεις σε θέματα καινοτομίας για την περίοδο 2008-2015 θέτουν τη χώρα μας στην 22η θέση μεταξύ των 28 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα κυριότερα πορίσματα αυτής της έρευνας βρίσκουν την Ευρωπαϊκή Ένωση να πλησιάζει την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ ως προς την καινοτομία.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα που δημοσιεύονται σήμερα, σε επιλεγμένους τομείς καινοτομίας, την πρωτιά στην Ε.Ε. κατέχουν:
• η Σουηδία ως προς τους ανθρώπινους πόρους και την ποιότητα της ακαδημαϊκής έρευνας
• η Φινλανδία ως προς τους γενικούς χρηματοδοτικούς όρους
• η Γερμανία ως προς τις ιδιωτικές επενδύσεις στον τομέα της καινοτομίας
• το Βέλγιο ως προς τα δίκτυα και τη συνεργασία στον τομέα της καινοτομίας και
• η Ιρλανδία ως προς την καινοτομία στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

 

lista

 

Με αφορμή τα παραπάνω αποτελέσματα, ο Carlos Moedas, επίτροπος, αρμόδιος για την Έρευνα, την Επιστήμη και την Καινοτομία, τόνισε: «Η Επιτροπή, από την πλευρά της, καταβάλλει προσπάθειες προώθησης της καινοτομίας σε όλους τους τομείς πολιτικής. Πέραν τούτου, βελτιώνουμε την πρόσβαση στην ιδιωτική χρηματοδότηση μέσω του επενδυτικού σχεδίου για την Ευρώπη των 315 δισεκατομμυρίων ευρώ και την Ένωση Κεφαλαιαγορών, καθώς και μέσω της δημιουργίας ενός νέου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας».

 

Γενικά, ο πρωταρχικός παράγοντας, για την απόκτηση πρωταγωνιστικού ρόλου στον τομέα της καινοτομίας, είναι η θέσπιση ενός ισορροπημένου συστήματος καινοτομίας, το οποίο συνδυάζει κατάλληλο επίπεδο δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων, αποτελεσματικές συμπράξεις καινοτομίας μεταξύ εταιρειών και με την ακαδημαϊκή κοινότητα, καθώς και ισχυρές βάσεις σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση και άριστες επιδόσεις στην έρευνα. Ο οικονομικός αντίκτυπος της καινοτομίας πρέπει να εκδηλώνεται μέσα από τις πωλήσεις και τις εξαγωγές καινοτόμων προϊόντων, καθώς και στον τομέα της απασχόλησης.

 

Κατά την επόμενη διετία, μάλιστα, αναμένεται βελτίωση των επιδόσεων της Ε.Ε. στο συγκεκριμένο τομέα. Οι περισσότερες επιχειρήσεις σχεδιάζουν να διατηρήσουν ή να αυξήσουν το επίπεδο των επενδύσεων στην καινοτομία κατά το επόμενο έτος. Μεγαλύτερες πιθανότητες για μια τέτοια αύξηση έχουν οι επιχειρήσεις στη Ρουμανία, τη Μάλτα και την Ιρλανδία.