Mέρες Θόδωρου Κρίτα που έφερνε στην Αθήνα τα φημισμένα ρώσικα Μπαλέτα κι έκανε πράξη την ελληνορωσική φιλία, μας θυμίζει η είδηση της έλευσης των φολκλορικών μπαλέτων Μοϊσέγιεφ 29 και 30 Ιουνίου στο Ηρώδειο και 4,5,6 Ιουλίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του Έτους Ελλάδος – Ρωσίας 2016.

 

Τα μπαλέτα Μοϊσέγιεφ έχουν ιστορία 80 χρόνων. Ιδρύθηκαν από τον εξαιρετικό χορογράφο και ερευνητή των παραδοσιακών χορών, Ιγκόρ Μοϊσέγιεφ στη Μόσχα, το 1937. Πρόκειται για το πρώτο επαγγελματικό συγκρότημα παραδοσιακών και λαϊκών χορών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Στο ρεπερτόριο τους περιλαμβάνονται 300 διαφορετικοί χοροί πέραν της Ρωσίας, από την Ισπανία, Κορέα, Κίνα, Μογγολία, Γιουγκοσλαβία, Αργεντινή κ.ά.. Ο Μοϊσέγιεφ χορογράφησε για την Ελλάδα και το ‘Συρτάκι’ του Ζορμπά σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη και μέχρι σήμερα αποτελεί μέρος της παράστασης τους.

 

Αρχικά στην ομάδα του Μοϊσέγιεφ συμμετείχαν ερασιτέχνες χορευτές, απόφοιτοι χορογραφικών σχολών και κάποιοι επαγγελματίες από το μπαλέτο Μπολσόι, δημιουργώντας όμως στην πορεία μία εξαιρετική και εξειδικευμένη σχολή, μιας και ο Μοϊσέγιεφ είχε πάντα τη δυνατότητα να επιλέγει χορευτές τεχνικά άψογους.

 

Συνήθης πρακτική του, ήταν η αναδημιουργία σε δικές του χορογραφίες, παραδοσιακών ή ακόμη και μοντέρνων χορών, από τις χώρες τις οποίες επρόκειτο να επισκεφθεί το συγκρότημα του, ως ένα φόρο τιμής προς τη χώρα της φιλοξενίας τους. Το 2001 ο ίδιος δήλωνε: «το να φέρουμε κοντά πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους είναι ο τελικός σκοπός των προσπαθειών μας. Περισσότερα από 60 χρόνια η ανάπτυξη εθνικών δεσμών μέσω διαπολιτιστικής φιλίας είναι το κορυφαίο μήνυμα της δουλειάς μας. Έτσι γνωριζόμαστε καλύτερα και ανταλλάσσουμε πολιτιστικά επιτεύγματα τα οποία είναι μέρος του παγκόσμιου πολιτισμού».

 

 

1 moiseg

 

Τίμησε τους λαούς του κόσμου με την εξιδανίκευση των χορών τους -την ενσαρκωμένη έκφραση των συναισθημάτων τους- πετυχαίνοντας να αποδώσει τα κυριότερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των λαών και των παραδόσεών τους. Ο ίδιος χαρακτήριζε τον εαυτό του ως προσωπογράφο των εθνών και έλεγε, « προσπαθώ να είμαι λακωνικός και πιστικός ώστε οι χοροί να αντανακλούν το χαρακτήρα του έθνους. Από ένα πλήθος πληροφοριών δημιουργώ μία εκδοχή η οποία ενσωματώνει τα πιο τυπικά και σημαντικά στοιχεία. Τα μικρότερης σημασίας τα εξαιρώ. Προσπαθώ να καταλάβω ένα έθνος όχι μόνο από τους χορούς, αλλά και από τη μουσική, ιστορία, παραδόσεις και έθιμα. Μετά από όλα αυτά προσπαθώ να χρησιμοποιήσω τις δικές μου ικανότητες για να τονίσω ιδιαίτερες λεπτομέρειες, οι οποίες αντικατοπτρίζουν το χαρακτήρα ενός έθνους ακόμη πιο ζωηρά. Όπως οι προσωπογράφοι εξαιρώ τα ασήμαντα και τονίζω τα σημαντικά».

 

Για την φετινή τους εμφάνιση στη χώρα μας, ύστερα από 12 χρόνια, ετοίμασαν μια νέα προσέγγιση της δικής μας χορευτικής παράδοσης, βασισμένη σε συνθέσεις μεγάλων Ελλήνων δημιουργών όπως του Μίκη Θεοδωράκη και του Βασίλη Τσιτσάνη.

 

{source}
<iframe width=»640″ height=»360″ src=»https://www.youtube.com/embed/qgPLZGM6-gc» frameborder=»0″ allowfullscreen></iframe>
{/source}