Εν όψει της αυριανής εκδίκασης της προσφυγής στο Διαιτητικό Δικαστήριο για την ακύρωση της Γ.Σ. της ΕΠΟ τη Δευτέρα, οι εξελίξεις τρέχουν και θα είναι ραγδαίες.

Το καταστατικό της Ομοσπονδίας δεν έχει εναρμονιστεί με την κείμενη νομοθεσία και οι προσφυγές διαδέχονται η μία την άλλη. Την αρχή έκανε ο Βίκτωρας Μητρόπουλος, που μαζί με το σωματείο Κηφισιά κατάφερε να πετύχει την ακύρωση των προγραμματισμένων εκλογών για τις 26 Οκτωβρίου 2016, προκαλώντας παράλληλα και την παρέμβαση της FIFA που έφερε στη… ζωή μας την προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή. Τη σκυτάλη πήρε ο Ανδρέας Μαλάτος που με προσφυγή του ζητά να κριθεί παράνομη η ΠΔΕ με την κύρια προσφυγή να εκδικάζεται στις 9/1, ενώ το τελευταίο χτύπημα ήρθε από το σωματείο Οινιάδες.

 

Η ΕΠΟ βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, καθώς όλο και περισσότεροι ζητούν να εφαρμοστεί ο νόμος Ορφανού και όχι το εκλογικό σύστημα της Ομοσπονδίας, το οποίο ουσιαστικά καταργήθηκε με την απόφαση υπέρ του Βίκτωρα Μητρόπουλου στο Διαιτητικό Δικαστήριο, είτε στις εκλογές της ΕΠΟ –όποτε κι αν γίνουν– είτε στη Γ.Σ. της Δευτέρας για την εκλογή εκπροσώπου στην ΕΟΕ.

 

Η ενεργοποίηση του νόμου για την οποία γίνεται ο «θόρυβος» έγινε τον περασμένο Μάιο από τον τότε υφυπουργό Αθλητισμού Σταύρο Κοντονή και διατυπώνεται: «θέματα του ποδοσφαίρου και της οργάνωσης και λειτουργίας της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, ρυθμίζονται από την ΕΠΟ, στο πλαίσιο της αυτοδιοικητικής λειτουργίας της σύμφωνα με το καταστατικό και τους κανονισμούς της, τα οποία πρέπει να είναι εναρμονισμένα με το Σύνταγμα, την κείμενη νομοθεσία…».

 

Πλέον, η FIFA, που εκείνη την περίοδο είχε συμφωνήσει διά του εκπροσώπου της, Κωστάκη Κουτσοκούμνη, προκειμένου να βγει από το αδιέξοδο και λόγω των προσφυγών που σκάνε η μία μετά την άλλη, ζητά, σύμφωνα με πληροφορίες, να αλλάξει το παραπάνω άρθρο, ώστε να επικυρωθεί ξανά η ανεξαρτησία της ΕΠΟ, όπως αυτή είχε διατυπωθεί από το νόμο Ορφανού, προκειμένου να μην υπάρξουν εξελίξεις που θα κυλήσουν σαν… ντόμινο. Κι αυτό διότι, με βάση το νόμο Κοντονή, προβλέπονται μεταξύ άλλων και οι τακτικοί δικαστές στα πειθαρχικά όργανα του ποδοσφαίρου, καθώς και η δυνατότητα του εκάστοτε υφυπουργού να επιβάλλει διοικητικά πρόστιμα, να κλείνει θύρες ή ακόμα κα να διακόπτει αγώνες και πρωταθλήματα.

 

Με βάση όσα κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες, η θέση της κυβέρνησης είναι δύσκολη και μένει να δούμε αν θα αποδεχθεί την απαίτηση της FIFA.