Δεν τους έφθανε ότι κομματιάστηκαν για να πουληθούν ευκολότερα, έρχεται και ξανάρχεται στο Αρχαιολογικό Συμβούλιο ο τρόπος συγκόλλησής τους για να ξαναστηθούν με ασφάλεια στα πόδια τους. Ο λόγος για τους δίδυμους Κούρους ύψους 1,80 μ. και βάρους γύρω στα 220 κιλά.

Τα υπέροχα αυτά αρχαϊκά αγάλματα, από το 2011 που επέστρεψαν στην Κορινθία απ΄ όπου εκλάπησαν (άγνωστο πότε) έπειτα από λαθρανασκαφή, γίνονται προσπάθειες να εκτεθούν στο Μουσείο Κορίνθου. Η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων και ο προϊστάμενός της Κων. Κίσσας έχουν ολοκληρώσει τις μελέτες συντήρησης, στήριξης και παρουσίασης των αγαλμάτων στην κεντρική αίθουσα του μουσείου.

 

Οι δίδυμοι Κούροι από τα Κλένια όταν κατασχέθηκαν το 2010 στα χέρια αρχαιοκάπηλων ήταν 12 κομμάτια ο ένας και 14 κομμάτια ο άλλος. Όλα αυτά τα χρόνια οι συντηρητές της υπηρεσίας αναγνώρισαν τα κομμάτια και τα σημεία που πρέπει να συγκολληθούν. Πρότειναν να περάσουν κοχλιωτές ράβδους τιτανίου στα πόδια, στις κεφαλές και στα χέρια, όπου αυτό είναι απαραίτητο.

 

Η σχετική μελέτη παρουσιάστηκε αυτή την εβδομάδα για δεύτερη φορά στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Την πρώτη φορά είχε εγκριθεί με οριακή πλειοψηφία (6 ψήφους υπέρ και 5 κατά) γι΄ αυτό αναπέμφθηκε από τον υπουργό Πολιτισμού για επανεξέταση στο ΚΑΣ. Τώρα, πέρασε με ευρεία πλειοψηφία και με την προτροπή να διερευνηθεί η δυνατότητα στήριξης των αγαλμάτων και σε τρίτο σημείο, εξωτερικά.

 

Καθώς υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την έκθεση των γλυπτών, ο κ. Κίσσας προειδοποιεί ότι θα χρειαστούν σαράντα μέρες τουλάχιστον για τη συντήρηση, πριν στηθούν όρθια στις βάσεις τους, άρα τα εγκαίνια του μουσείου είναι πιθανόν να γίνουν τον Ιούνιο.

 

Το σημαντικό στην υπόθεση των δίδυμων Κούρων είναι ότι οι αρχαιοκάπηλοι υπέδειξαν τη θέση της λαθρανασκαφής, κάτι που δεν συνηθίζεται. Έτσι, ακολούθησε ανασκαφή στη θέση αυτή και εντοπίστηκε μέσα σε χωράφια με ελιές ένα εκτεταμένο νεκροταφείο 6ου, 5ου και 4ου αι. π.Χ. λίγο έξω από το χωριό Κλένια. Ανάμεσα στους άλλους τάφους εντοπίστηκαν και οι μοναδικοί δίδυμοι σαρκοφάγοι, επί των οποίων θα έστεκαν οι δύο Κούροι. Θα ήταν στημένοι πάρισα και θα αποτελούσαν παρόδιο επιτύμβιο σύνταγμα, σύμφωνα με τον ανασκαφέα κ. Κίσσα.

 

«Διαπιστώθηκε ότι προορίζονταν για να διαιωνίσουν τη μνήμη δύο ανδρών, ηλικίας περίπου 35 ετών» λέει ο ίδιος, τονίζοντας πως τα αγάλματα αυτά πρέπει να ήταν στημένα στην πιο περίοπτη θέση του νεκροταφείου.