Τη στιγμή που γίνεται αγώνας ζωής και θανάτου για τα έσοδα από την κυβέρνηση, όπως αναφέρει και το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, η αξιοποίηση των λιστών καταθετών θα έδινε ένα γερό χαστούκι στη φοροδιαφυγή και τη διακίνηση «μαύρου» χρήματος.

 Έρχεται ένα γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε παραγραφή πολλές φορολογικές υποθέσεις πολιτικών προσώπων. Πιο συγκεκριμένα 3.500 υποθέσεις μεταφέρθηκαν από το ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ και σύμφωνα με τη παράγραφο 8, του άρθρου 61 του νόμου 4410/2016 δόθηκε παράταση παραγραφής για τρία χρόνια.

 

Σε καθεστώς αδιαφάνειας διενεργούνται οι έλεγχοι χιλιάδων φορολογικών υποθέσεων που βρίσκονται στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, αλλά και σε λίστες καταθετών εξωτερικού, σημειώνει ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης και καταθέτει επίκαιρη ερώτηση.

 

Η μη παραγραφή υποθέσεων που χρονίζουν αναγκάζει τη φορολογική διοίκηση να ασχοληθεί και να κατανείμει διοικητικούς πόρους σε υποθέσεις με χαμηλή πιθανότητα εισπρακτικής επιτυχίας.

 

Ωστόσο, η παρέλευση των προθεσμιών για τον έλεγχο συγκεκριμένων υποθέσεων, άρα και η παραγραφή τους, δεν μπορεί να λειτουργεί ως άλλοθι για αθέτηση φορολογικών υποχρεώσεων και πολιτικών προσώπων που δύνανται να τύχουν ευνοϊκής μεταχείρισης.

 

Με ποια κριτήρια επιλέχθηκαν οι υποθέσεις των οποίων η προθεσμία για την παραγραφή τους παρατάθηκε κατά τρία έτη, την ώρα που σε άλλες υποθέσεις ο χρόνος για το φορολογικό τους έλεγχο εξαντλείται ή έχει ήδη εξαντληθεί;

 

Με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο ανεξάρτητος βουλευτής Β’ Αθήνας Χάρης Θεοχάρης ζητά ενημέρωση για τις υποθέσεις που πρόκειται να παραγραφούν ή που έχουν ήδη παραγραφεί και εάν αυτές αφορούν σε πολιτικά πρόσωπα (βουλευτές, υπουργοί, γενικοί γραμματείς) ή σε συγγενείς τους.