Της Μαρίνας Κουρμπέλα (marinakourbela@gmail.com)

Με ενίσχυση των πολιτικών σχέσεων Ελλάδας-Σερβίας σε διμερές και ευρωπαϊκό επίπεδο, με έμφαση στη σταθερότητα στην περιοχή, την προώθηση των οικονομικών σχέσεων, με έμφαση στην ενέργεια, την ανάπτυξη των επιχειρηματικών συνεργασιών αλλά και την ανάδειξη των σχέσεων αυτών μέσω των θεσμών, ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλκου που πραγματοποίησε στη Σερβία από 5 έως 7 Δεκεμβρίου 2016.

Ας δούμε, όμως, τα επιμέρους θέματα που αναπτύχθηκαν κατά την επίσκεψη του κ. Κατρούγκαλου.

 

Η ελληνοσερβική συνεργασία για την ένταξη της Σερβίας στην Ε.Ε.

Αρχικά, να ανφέρουμε πως κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο κ. Κατρούγκαλος έδωσε διάλεξη στη Νομική Σχολή Βελιγραδίου, με θέμα το μέλλον της Ευρώπης, εστιάζοντας στην ανάγκη αλλαγής της πολιτικής οικονομικής λιτότητας στην Ευρώπη.

 

Σχετικά με τη συμβολή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας, αυτήν μπορούμε να τη χαρακτηρίσουμε ως πολύ αξιόλογη, ξεκινώντας από την ελληνική προεδρία το δεύτερο εξάμηνο του 2003 με τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. και των βαλκανικών χωρών στη Θεσσαλονίκη. Εκεί, με το λεγόμενο «Θεματολόγιο της Θεσσαλονίκης» άνοιξε θεσμικά και πρακτικά ο ευρωπαϊκός δρόμος των χωρών αυτών, στις οποίες περιλαμβάνεται και η Σερβία. Στη συνέχεια, η Ελλάδα είναι δίπλα στη Σερβία, και όπως δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος κατά τη συνάντηση που είχε με την υπουργό Ευρωπαϊκής Ενσωμάτωσης, κ. Γιοκσίμοβιτς, η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες της Σερβίας για ένταξη στην Ε.Ε. και είναι έτοιμη να παράσχει οιουδήποτε τύπου τεχνογνωσία ζητήσει το Βελιγράδι αναφορικά με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, Η κ. Γιοκσίμοβιτς δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την Ελλάδα για τη σταθερή θέση της ως προς την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας.

 

Σημειώνεται πως οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν ξεκινήσει, και σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά τις πρόωρες εθνικές εκλογές τον Απρίλιο, το νέο κυβερνητικό πρόγραμμα της Σερβίας συμπεριέλαβε την προσχώρηση της Σερβίας στην Ε.Ε. ως στόχο προτεραιότητας. Η Σερβία έκανε σημαντικά βήματα για την επίτευξη του στόχου αυτού, με αποτέλεσμα να ανοίξουν τα πρώτα τέσσερα κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, μεταξύ άλλων όσον αφορά το κράτος δικαίου και την εξομάλυνση των σχέσεών της με το Κοσσυφοπέδιο. Ο ρυθμός των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, συνεχίζει η Επιτροπή, θα εξαρτηθεί ιδίως από τη βιώσιμη πρόοδο που θα σημειωθεί σε αυτούς τους δύο τομείς. Η Επιτροπή ευελπιστεί ότι θα ανοίξουν περαιτέρω κεφάλαια κατά την προσεχή περίοδο.

 

Σημειώνεται, ακόμη, πως η Ευρωπαϊκή Ένωση χορηγεί προενταξιακή οικονομική βοήθεια υπέρ των υποψήφιων χωρών, ή των εν δυνάμει υποψηφίων από το Μηχανισμό Προενταξιακής Βοήθειας (ΜΠΒ). Για την περίοδο 2014-2020 ο ΜΠΒ ΙΙ (ο ΜΠΒ Ι κάλυπτε την περίοδο 2007-2013) διαθέτει προϋπολογισμό 11,7 δισ ευρώ. Δικαιούχοι του είναι: η Αλβανία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Κοσσυφοπέδιο, το Μαυροβούνιο, η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, η Σερβία και η Τουρκία. Με κάθε χώρα συμφωνείται μια επταετής στρατηγική και περιλαμβάνει πτυχές που πρέπει να εξετασθούν, όπως η δημοκρατία και η διακυβέρνηση, το κράτος δικαίου και η ανάπτυξη, καθώς και ο ανταγωνισμός. Στο πλαίσιο της διαδικασίας αυτής η ελληνική συμβολή μπορεί να περιλαμβάνει τη μεταφορά τεχνογνωσίας, όπως προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αλλά και συμμετοχή ιδιωτών σε δράσεις και προγράμματα, που υλοποιούνται.

 

Θέματα οικονομικής συνεργασίας

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος στη διάρκεια της επίσκεψής του στη Σερβία είχε συναντήσεις με τη σερβική πολιτική ηγεσία και ιδίως με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών, κ. Ντάτσιτς, όπως και με την υπουργό Ευρωπαϊκής Ενσωμάτωσης, κ. Γιοκσίμοβιτς. Οι συναντήσεις επιβεβαίωσαν την αγαστή συνεργασία επί ευρωπαϊκών θεμάτων, καθώς και την κοινή βούληση για περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Σερβίας. και υπογραμμίστηκαν οι παραδοσιακά πολύ καλές διμερείς σχέσεις και ο ρόλος των δύο κρατών ως πυλώνων σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Ο ΑΝΥΠΕΞ συναντήθηκε, επίσης, με τον Σέρβο υπουργό Οικονομίας, κ. Κνέζεβιτς, με τον οποίο συζήτησε, μεταξύ άλλων, την προώθηση των διμερών οικονομικών σχέσεων, καθώς και ενεργειακά θέματα, με έμφαση στους αγωγούς φυσικού αερίου και ιδίως στο Διαδριατικό Αγωγό φυσικού αερίου (TAP).

 

Στο πλαίσιο σύσφιγξης των ελληνο-σερβικών οικονομικών και επιχειρηματικών επαφών, ο ΑΝΥΠΕΞ απηύθυνε χαιρετισμό στο Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδος-Σερβίας που οργανώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία στις 5 Δεκεμβρίου, με τη συμμετοχή 85 ελληνικών και 103 σερβικών επιχειρήσεων.

 

Η θεσμική συνεργασία

Στο πολύ καλό κλίμα συνεργασίας και τους φιλικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών αναφέρθηκαν Σέρβοι βουλευτές που έλαβαν μέρος στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Σερβικής Εθνοσυνέλευσης, με προσκεκλημένο τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Ζάρκο Ομπράντοβιτς, πρότεινε όπως «τα Κοινοβούλια Ελλάδας και Σερβίας αναλάβουν πρωτοβουλία πανηγυρικού χαρακτήρα για τις διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών, προκειμένου να καταδειχθεί η επιτυχής υφιστάμενη διμερής συνεργασία άνευ εκκρεμών ζητημάτων».

 

Με στόχο, εξάλλου, να τονίσει τους ιστορικούς δεσμούς των δύο χωρών, ο κ. Κατρούγκαλος επισκέφθηκε, επίσης, τον πύργο όπου εκτελέστηκε ο Ρήγας Φεραίος και κατέθεσε άνθη στο άγαλμά του. Όπως επεσήμανε, ο συγκεκριμένος πύργος έχει συντηρηθεί με χρήματα της ελληνικής Βουλής ως μνημείο ελληνοσερβικής φιλίας.

Πηγή: Blog:marina anastas.kourbela