Σήμερα οι πωλήσεις των ψηφιακών βιβλίων αποτελούν μόνο τo 1,5% του συνόλου των πωλούμενων βιβλίων παγκοσμίως. Φαίνεται όμως ότι μέσα στα επόμενα χρόνια θα έχουν αλματώδη αύξηση, καθώς ολοένα και περισσότερα βιβλία προσφέρονται σε ψηφιακή μορφή στον ανεξάντλητο κόσμο του διαδικτύου.

Το ηλεκτρονικό βιβλίο είναι πλέον πραγματικότητα στον 21ο αιώνα και τα μεγέθη του δεν μπορούν να αμφισβητηθούν έντονα πια. Υπάρχει βεβαίως και η άλλη όψη του νομίσματος. Το έντυπο βιβλίο εξακολουθεί να παραμένει ελκυστικό και μάλιστα σε βάθος πολλών δεκαετιών μέχρι και σήμερα.

 

Το σημαντικό πάντως είναι ότι ο κόσμος των εκδόσεων έχει μπει για τα καλά στην ψηφιακή εποχή, έχει τα laptops, τις ταμπλέτες ανάγνωσης Ι Pad, έχουν κατοχυρωμένα τα δικαιώματα των πνευματικών δικαιωμάτων τους και επομένως δεν κινδυνεύουν να καταρρεύσουν καθόλου εύκολα από το δωρεάν, όπως έχει γίνει με την μουσική βιομηχανία από το 2005 και στο εξής.

 

Στη χώρα μας η πρώτη ιστορικά συνάντηση για το ηλεκτρονικό βιβλίο είχε πραγματοποιηθεί το 2000 στην Αθήνα, σε ένα τριήμερο διεθνές συνέδριο με θέμα τις νέες τεχνολογίες στην παραγωγή και στην διάθεση του βιβλίου στην παγκόσμια αγορά. Διοργανωτής ήταν το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου που για το σκοπό αυτό κάλεσε πολλούς από τους εκδότες του διεθνούς εκδοτικού στερεώματος, αλλά και πολλούς Έλληνες εκδότες.