Ήταν μια μέρα σαν κι αυτή, 2 Ιουνίου, του 1941, όταν οι Γερμανοί αλεξιπτωτιστές εισέβαλαν στο χωριό Κοντομαρί Χανίων και εκτέλεσαν τους άνδρες του χωριού, ως αντίποινα για τη συμμετοχή τους στη Μάχη της Κρήτης (20 Μαΐου – 31 Μαΐου 1941).

Οι αλεξιπτωτιστές του 3ου Τάγματος της 1ης Μεραρχίας Αλεξιπτωστιστών της Βέρμαχτ προσγειώθηκαν στα νοτιοανατολικά του αεροδρομίου του Μάλεμε. Άνδρες του Νεοζηλανδικού στρατού (21ο και 22ο Τάγμα) μαζί με τους ντόπιους, έχοντας στην κατοχή τους απαρχαιωμένα όπλα, αντιστάθηκαν, με αποτέλεσμα οι Γερμανοί αλεξιπτωτιστές να χάσουν από 400 έως 600 άνδρες, ανάμεσά τους και τον ταγματάρχη Ότο Σέρμπερ.

 

Οι Γερμανοί εισβολείς είχαν την ίδια τύχη και στις υπόλοιπες περιοχές της Μεγαλονήσου. Οι φήμες και οι γερμανικές στρατιωτικές αναφορές για κακομεταχείριση των Γερμανών αλεξιπτωτιστών, για επιθέσεις κατά στρατιωτών τους με μαχαίρια, τσεκούρια, ακόμα και δρεπάνια από Κρητικούς «φούντωναν» όλο και περισσότερο.

 

3 κοντ

 

Ο αντικαγκελάριος του Τρίτου Ράιχ και βετεράνος πιλότος Χέρμαν Γκέρινγκ (1893 – 1946) πληροφορήθηκε τα όσα συμβαίνουν και αμέσως διέταξε τον επικεφαλής του Σώματος των Αλεξιπτωπτιστών, Κουρτ Στούντεντ (1890 – 1978), να προχωρήσει σε ανακρίσεις και αντίποινα αν κρινόταν απαραίτητο. Ο Στούντεντ μετά την κατάληψη της Κρήτης (31 Μαΐου) έδωσε εντολή στις στρατιωτικές μονάδες που ενεπλάκησαν σε μάχες με πολίτες να προβούν σε αντίποινα.

 

Ο υπολοχαγός Χορστ Τρέμπες (1916-1944), με όσους στρατιώτες του 3ου Τάγματος Αλεξιπτωτιστών είχαν απομείνει, κατευθύνθηκε προς το Κοντομαρί, 18 χιλιόμετρα δυτικά των Χανίων και 3 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του αεροδρομίου του Μάλεμε. Οι Γερμανοί συγκέντρωσαν τους κατοίκους κι αφού πρώτα απελευθέρωσαν τα γυναικόπαιδα, κράτησαν ομήρους τους περισσότερους από τους άνδρες του χωριού, τους οδήγησαν σε έναν ελαιώνα έξω από το χωριό και τους εκτέλεσαν. Ο αριθμός των εκτελεσθέντων ποικίλλει από 23 έως 60. Ο 25χρονος Χορστ Τρέμπες παρασημοφορήθηκε για την πράξη του από τον Γκέρινγκ με το μετάλλιο των Ιπποτών του Σιδηρού Σταυρού, αλλά τρία χρόνια αργότερα σκοτώθηκε στη Νορμανδία.

 

Kontomari 24

 

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Φραντς-Πέτερ Βάιξλερ -πολεμικός ανταποκριτής στο τμήμα προπαγάνδας της Βέρμαχτ- ο οποίος αποτύπωσε με το φωτογραφικό του φακό τη Σφαγή στο Κοντομαρί, λίγους μήνες μετά απολύθηκε από το στρατό και κατηγορήθηκε για εσχάτη προδοσία, επειδή βοήθησε κάποιους Κρητικούς να αποδράσουν και δημοσιοποίησε κάποιες από τις φωτογραφίες που τράβηξε στο Κοντομαρί.

 

Αμέσως μετά τη λήξη του πολέμου ο Φραντς-Πέτερ Βάιξλερ κατέθεσε στη δίκη της Νιρεμβέργης ως μάρτυρας κατηγορίας κατά του Χέρμαν Γκέρινγκ. Το 1955 επισκέφθηκε το μαρτυρικό χωριό, όπου του επιφυλάχθηκε θερμή υποδοχή από τους κατοίκους.

 

Το φωτογραφικό υλικό του Βάιξλερ παρέμεινε θαμμένο στα ομοσπονδιακά αρχεία της τότε Δυτικής Γερμανίας έως το 1980, οπότε ανακαλύφθηκε από το δημοσιογράφο Βάσο Μαθιόπουλο (1929-2013) και συσχετίστηκε με τη Σφαγή στο Κοντομαρί από το δημοσιογράφο Κώστα Παπαπέτρου.