To στολίδι των Ιωαννίνων, το θρυλικό εστιατόριο- καφεζαχαροπλαστείο, «Οαση», δημιουργία του Αρη Κωνσταντινίδη, αφού γλίτωσε την κατεδάφιση, κοσμεί και πάλι την πόλη.

Το θαυμάσιο αυτό αρχιτεκτονικό δημιούργημα, που ήταν σημείο αναφοράς για τους κατοίκους της πρωτεύουσας της Ηπείρου, πέρασε στη συνέχεια όλα τα στάδια της εγκατάλειψης, σε σημείο που είχε τεθεί και ζήτημα κατεδάφισής του. Για αρκετά χρόνια, οι συντονισμένες προσπάθειες των παραγόντων της πόλης δεν το επέτρεψαν, αντιθέτως οδήγησαν στην αποκατάσταση και την απόδοσή του, πλέον, στην κοινωνία των Ιωαννίνων.

Παρουσία της γγ του υπουργείου Πολιτισμού, Μαρίας Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, εκπροσώπων όλων των φορέων που ενεπλάκησαν στη διαδικασία αποκατάστασης του κτιρίου και του περιβάλλοντα χώρου, και κυρίως παρουσία πλήθους πολιτών, η χθεσινή συμβολική τελετή παραλαβής από τον Δήμο Ιωαννιτών είναι απόδειξη της συναισθηματικής, κυρίως, αξίας που έχει για τους Γιαννιώτες η Οαση.

Σύντομα, θα στεγάσει τις χρήσεις και τις λειτουργίες για τις οποίες κατασκευάστηκε αρχικά, ως χώρος συνάντησης, αναψυχής, κοινωνικής επαφής. Η αποκατάσταση της Οασης και η σύνδεσή της με την κεντρική πλατεία αποτελεί ένα πρώτο ουσιαστικό βήμα στην αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου των Ιωαννίνων, όπως τόνισε ο δήμαρχος, Θωμάς Μπέγκας.

«Το ιστορικό κέντρο της πόλης έχει υποστεί -δυστυχώς- την προηγούμενη δεκαετία πολλαπλούς βανδαλισμούς. Τόσο το κτίριο όσο και η κεντρική πλατεία. Μέλημά μας είναι να αποκαταστήσουμε σιγά σιγά τη μορφή του, την αισθητική και τη λειτουργικότητά του και η αποκατάσταση της Οασης είναι ένα ουσιαστικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση» ανέφερε ο κ. Μπέγκας.

«Παρότι διανύουμε μία πολύ δύσκολη εποχή και οι πόροι για την αυτοδιοίκηση είναι δυσεύρετοι, η θέληση της δημοτικής Αρχής είναι να συνεχίσουμε τις παρεμβάσεις που στοχεύουν στο να αποδώσουμε στους πολίτες δημόσιους χώρους της πόλης αισθητικά και λειτουργικά αναβαθμισμένους» πρόσθεσε και ευχαρίστησε όλους όσοι εργάστηκαν για την αποκατάσταση της ΟΑΣΗΣ «με το πάθος και την ευαισθησία που απαιτούσε ο συγκεκριμένος χώρος».

oasis

Η κ. Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, στον χαιρετισμό της, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την ολοκλήρωση του έργου. Αναφέρθηκε στον δημιουργό της Οασης, αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη, ο οποίος «υλοποίησε το ενδιαφέρον εγχείρημα του συνδυασμού της μοντέρνας αρχιτεκτονικής με τις ανάγκες του κάθε τόπου» στα εγκαίνια της Οασης το 1973 ως εστιατόριο- καφεζαχαροπλαστείο, στην εκμετάλλευση από το 1995 και μετά από διαδοχικούς ιδιώτες που δεν σεβάστηκαν τον χώρο και εν τέλει στο χαρακτηρισμό του κτιρίου, το 2003, ως νεότερο μνημείο που πρέπει να διαφυλαχτεί.

Για την υλοποίηση του έργου αποκατάστασης της Οασης, η κ. Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη εξήρε «την υποδειγματική συνεργασία» των υπηρεσιών του δήμου και του υπουργείου Πολιτισμού, δύο φορέων «που συμπράττοντας αρμονικά, ακολουθώντας ορθές τεχνικές και πρακτικές αλλά και τις ενδεδειγμένες επιστημονικές κατευθύνσεις, οδήγησαν μέσα από μία παραδειγματική διαδικασία διαχείρισης πολιτιστικής κληρονομιάς, στο αποτέλεσμα που έχουμε σήμερα».

Η ομάδα του Δήμου Ιωαννιτών που μελέτησε και είχε την επίβλεψη του έργου κατά τη διάρκεια της υλοποίησής του ήταν: Ο διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου, Ορέστης Μπρίκος, πολιτικός μηχανικός, οι αρχιτέκτονες μηχανικοί Ζανέτ Ιωάννου και Σοφία Δρόσου, η πολιτικός μηχανικός Σοφία Γαλάνη, ο ηλεκτρολόγος μηχανικός Γιώργος Οικονόμου, η μηχανολόγος μηχανικός Ειρήνη Αραμπατζή και ο γεωπόνος Κώστας Μπαλαμάτσας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ