Της Ρεβέκκας Ερμείδου

Σύμφωνα με τη συμβατική άποψη, οι εργαζόμενοι -και ιδιαίτερα οι νέοι- εκτιμούν την ευελιξία. Και όμως, έρευνα του αμερικανικού National Bureau of Economic Research (NBER), κατέδειξε πως η ευέλικτη εργασία δεν ικανοποιεί τους ανθρώπους που πραγματικά θέλουν να δουλέψουν.

Ο οικονομολόγος του Πρίνστον Alexandre Mas και η οικονομολόγος του Χάρβαρντ Amanda Pallais ερεύνησαν πόση αξία δίνουν οι εργαζόμενοι στην ευέλικτη εργασία, ενώ προσλάμβαναν άτομα για τηλεφωνικό κέντρο στο πλαίσιο μιας άλλης μελέτης. Οι επιστήμονες ζήτησαν από περισσότερους από 3.000 ανθρώπους που υπέβαλαν αίτηση να επιλέξουν μεταξύ μιας θέσης που προσέφερε το βασικό ωράριο 9.00-17.00 και της ίδιας ακριβώς δουλειάς, αλλά με πέντε επιλογές ευελιξίας: να διαλέγουν πότε θα δουλεύουν, να διαλέγουν για πόσες ώρες, να δουλεύουν 9.00-17.00 αλλά από το σπίτι, να διαλέγουν και πόσο και πότε θα δουλεύουν, να ενημερώνονται από τον εργοδότη μια εβδομάδα νωρίτερα για το πότε θα δουλέψουν.

 

Οι Mas και Pallais ανακάλυψαν πώς, όταν είναι στο χέρι τους, η συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων δεν επιλέγει την ευέλικτη εργασία. Μια πλειοψηφία, μάλιστα, ήταν πρόθυμη να υποστεί μικρή μείωση στις ωριαίες απολαβές, προκειμένου να αποφύγει αυτή την επιλογή. Μια ομάδα ερωτηθέντων εξέφρασε το φόβο πως δεν θα εργαζόταν όσο θα έπρεπε, σε περίπτωση που δούλευε με ευέλικτο ωράριο.

 

Παρότι σε κάποιες περιπτώσεις οι συμμετέχοντες ήξεραν ότι θα πληρώνονταν πέντε δολάρια την ώρα παραπάνω αν διάλεγαν οι ίδιοι το ωράριό τους, το 20% αυτών και πάλι διάλεξε το σταθερό ωράριο.

 

Η χειρότερη επιλογή για τους υποψηφίους αποδείχτηκε πως ήταν το να διαμορφώνουν οι εργοδότες το ωράριο μία εβδομάδα προηγούμενα. Κατά μέσον όρο, προτίμησαν να χάσουν 3,41 δολάρια την ώρα για να αποφύγουν αυτό το σενάριο, διαλέγοντας και πάλι το 9.00-17.00. Όπως διευκρίνισαν οι ερευνητές, οι ερωτηθέντες φοβήθηκαν ότι οι εργοδότες θα τους έβαζαν να δουλεύουν Σαββατοκύριακα και απογεύματα.

 

Συγκεκριμένα οι millenials δεν φαίνεται να έχουν μια ορισμένη άποψη για την ευελιξία. Ο ισχυρότερος δείκτης για το αν κάποιος θα διάλεγε ευέλικτο ή συμβατικό ωράριο ήταν το φύλο, καθώς οι γυναίκες είναι περίπου 30% πιο πιθανό να επιλέξουν την ευελιξία.

 

Η ιδέα πως οι εργαζόμενοι και κυρίως οι millenials προτιμούν την ευελιξία, έχει εξελιχθεί σε σημαντικό θέμα για τις εταιρείες που θεσπίζουν σχετικές πολιτικές. Ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όπως η Uber και η Lyft, η ευελιξία έχει γίνει η συνηθισμένη απάντηση όταν οποιοσδήποτε αμφισβητεί τις συμφωνίες που έχουν με τους εργαζομένους τους, οι οποίοι απασχολούνται χωρίς ασφάλεια και άλλα προνόμια, διότι δεν θεωρούνται ακριβώς εργαζόμενοι αλλά περισσότερο συνεργάτες.

 

Κάποιες φορές, «ευελιξία» στην πραγματικότητα σημαίνει πως… οι εργοδότες έχουν την ευελιξία να αλλάζουν τα ωράρια των εργαζομένων τους τελευταία ώρα.

 

«Ο κόσμος θέλει απλά ένα σταθερό ωράριο», καταλήγει ο Mas, «πραγματικά δεν τους ενδιαφέρει να μπορούν να το προσαρμόζουν».