Του Ζώη Βέλλα

Mε στόχο εντός του Απριλίου να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση αλλά και η νομοθέτηση της συμφωνίας από την ελληνική Βουλή άρχισαν σήμερα στην Αθήνα οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των τεσσάρων θεσμών-δανειστών (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ΔΝΤ, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης).

Η κυβέρνηση προσδοκά η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί μέχρι τότε για να ανοίξει στη συνέχεια η διαπραγμάτευση για τη ρύθμιση του δημοσίου χρέους, θέμα που θέτει μετ΄ επιτάσεως το ΔΝΤ και θεωρείται από την κυβέρνηση καθοριστικό για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.

 

Τα κυριότερα θέματα στα οποία θα επικεντρωθεί ο νέος γύρος της διαπραγμάτευσης για την αξιολόγηση είναι:

1. Το ύψος του δημοσιονομικού κενού από το οποίο θα καθορισθούν και τα νέα έκτακτα μέτρα που θα αναγκασθεί να λάβει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση και οι Ευρωπαίοι δανειστές συγκλίνουν στη θέση ότι το κενό είναι της τάξεως του 1,9% – 2% του ΑΕΠ, ενώ το ΔΝΤ ως γνωστόν βλέπει το κενό στο 4,5% του ΑΕΠ τη διετία 2017-18 για να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018..

 

Η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να επιμείνει στα καλύτερα των προσδοκώμενων δημοσιονομικά αποτελέσματα του 2015 (πρωτογενές πλεόνασμα 0,2% του ΑΕΠ έναντι στόχου για έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ) ενώ θα παρουσιάσει και τα στοιχεία που δείχνουν καλύτερη πορεία των εσόδων το πρώτο δίμηνο του νέου έτους.

2. Το ασφαλιστικό με ανοιχτό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να δεχθεί μειώσεις στις συντάξεις άνω των 1.200 ευρώ. Οι δανειστές ωστόσο ζητούν μειώσεις στις συντάξεις ανεξαρτήτως ορίου.

3. Το φορολογικό.

4. Το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων – Επενδύσεων

 

Όσον αφορά στη ρύθμιση του χρέους, στην κυβέρνηση είναι αισιόδοξοι ότι η σχετική διαπραγμάτευση θα αρχίσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι οι δανειστές τις τελευταίες ημέρες της επιφύλαξαν ένα σκοτσέζικο ντους με τις δηλώσεις αρχικά του προέδρου του Γιούρογκρουπ Γερούν Ντάισελμπλουμ, ότι η συζητήσεις θα αρχίσουν στο εγγύς μέλλον (εντός του Απριλίου), που όμως επισκιάσθηκαν μετά τις δηλώσεις του Β. Σόιμπλε ότι είναι νωρίς ακόμα για το θέμα αυτό, δείγμα ότι οι Γερμανοί δεν βιάζονται για τη ρύθμιση του χρέους.

 

Σε κάθε περίπτωση η έναρξη της διαπραγμάτευσης για το χρέος και στη συνέχεια η ρύθμισή του είναι ένα θέμα κλειδί:

Πρώτον, για να επανέλθει το ΔΝΤ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, καθώς το θεωρεί αναγκαία προυπόθεση για τη συμμετοχή του στο τρέχον χρηματοδοτικό πρόγραμμα–μνημόνιο και την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Δεύτερον, για να μπορέσει η κυβέρνηση να πείσει τους βουλευτές της οι οποίοι θα κληθούν να ψηφίσουν στη Βουλή για την αξιολόγηση πιθανές περικοπές στις συντάξεις, αύξηση των φόρων, επώδυνες λύσεις για τα κόκκινα δάνεια.

Τρίτον, για να μπορέσει η ελληνική οικονομία να μπει στο δρόμο της σταδιακής ανάπτυξης και της προσέλκυσης επενδύσεων.