Την αυτονόμηση του ναού του Απόλλωνα Ζωστήρα από τις εγκαταστάσεις της πλαζ του Αστέρα Βουλιαγμένης και τη μετατροπή του σε ξεχωριστό αρχαιολογικό χώρο αποφάσισε για δεύτερη φορά χθες το υπουργείο Πολιτισμού.

Το μνημείο είχε εξαιρεθεί από το σύμφωνο παραχώρησης του ακινήτου στο ΤΑΙΠΕΔ ήδη από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ. Ωστόσο, η νυν γενική γραμματέας του ΥΠΠΟΑ, πρώην γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων, Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, είχε ως φαίνεται ξεχάσει (;) την προηγούμενη απόφαση και κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου έδωσε έμφαση σε μια ανακοίνωση διαμαρτυρίας του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, γιατί μέλη του πήγαν να κάνουν αυτοψία στο ναό αλλά δεν μπόρεσαν να μπουν στο χώρο. Γι΄ αυτό ο ΣΕΑ ζητούσε την αυτονόμηση του αρχαίου.

Τότε, ρωτήθηκαν από τη γ.γ. του ΥΠΠΟΑ οι εκπρόσωποι τόσο του ΤΑΙΠΕΔ όσο και της Εθνικής Τράπεζας, αν είναι εφικτή η εξαίρεση του ναού κι αυτοί απάντησαν καταφατικά. Ως εκ τούτου γνωμοδότησε το ΚΑΣ υπέρ της αυτονόμησης του ναού (που έχει γίνει) και ζήτησε την απρόσκοπτη πρόσβαση των αρχαιολόγων στον πρωτοελλαδικό οικισμό και στα ελληνιστικά κατάλοιπα, που βρίσκονται εντός της έκτασης που πωλήθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ αντί 400 εκατομμυρίων ευρώ.

Το θέμα συζήτησης δεν ήταν όμως αυτό ακριβώς. Το συμβούλιο εξέταζε το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) και την τροποποίηση του εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως Βουλιαγμένης Αττικής στη συγκεκριμένη έκταση. Ο επενδυτής έχει αποφασίσει να μην ανεγερθούν 100 αλλά μόνο 15 κατοικίες στο χώρο, που σημαίνει ότι δεν θα δημιουργηθεί οικισμός σε ζώνη τουρισμού και αναψυχής, κι έτσι μπορεί να περάσει αυτή τη φορά από το Συμβούλιο Επικρατείας. Για να ανεγερθούν οι 15 αυτές κατοικίες, θα κατεδαφισθούν κάποιες ξενοδοχειακές μονάδες και βοηθητικά κτίσματα.

 

Τα νέα κτήρια θα είναι μακριά από τα υφιστάμενα αρχαία, όπως ειπώθηκε. Ωστόσο, η μελέτη τους προβλέπει ανακαίνιση υφισταμένων ξενοδοχείων και ανάπλαση των «καμπανών» που βρίσκονται κοντά σε πρωτοελλαδικό οικισμό και εγκατάσταση ελληνιστικών χρόνων. Γι΄ αυτό τους ζητήθηκε να διατηρηθεί το σημερινό ύψος κτηρίων. Μένει να κατατεθεί προς έγκριση το master plan για τη συνολική ανάπτυξη της περιοχής.

Κατόπιν όλων των παραπάνω, αναλαμβάνει η τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων την προστασία και ανάδειξη του ναού του Απόλλωνα Ζωστήρα. Γνωρίζοντας όμως ότι δεν διαθέτει το αναγκαίο προσωπικό για τη φύλαξή του πρότεινε να μείνει ο ναός όπως είναι και στις νέες εγκαταστάσεις και να είναι επισκέψιμος με ελεύθερη είσοδο δυο-τρεις φορές την εβδομάδα, κάτι που απορρίφθηκε.