Αρχίζουν, εκτός απροόπτου, ξανά οι ειρηνευτικές συνομιλίες για το Συριακό την προσεχή Δευτέρα στη Γενεύη, όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, Στάφαν ντε Μιστούρα.

Ο πρώτος γύρος των διαπραγματεύσεων κατέρρευσε στις αρχές Φεβρουαρίου, σχεδόν αμέσως μετά την έναρξή τους, καθώς η αντιπολίτευση αποσύρθηκε λόγω της επέλασης του κυβερνητικού στρατού, που υποστηριζόταν από τη ρωσική πολεμική αεροπορία, στην περιοχή του Χαλεπίου, στο βόρειο τμήμα της Συρίας. Η προσωρινή εκεχειρία που άρχισε να εφαρμόζεται στις 27 Φεβρουαρίου, βάσει του κοινού ρωσοαμερικανικού σχεδίου, οδήγησε σε μείωση των εχθροπραξιών.

 

Αν και η κυβέρνηση του Σύρου προέδρου, Μπασάρ αλ Ασαντ, έχει ήδη δεσμευθεί ότι θα συμμετάσχει, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τον κυριότερο συνασπισμό της αντιπολίτευσης, τη λεγόμενη Υψηλή Επιτροπή Διαπραγματεύσεων, HNC, που υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία, την Τουρκία και το Κατάρ.

Από την πλευρά του, το κουρδικό συριακό κόμμα PYD, η ένοπλη πτέρυγα του οποίου αποτελεί έναν από τους πλέον αξιόμαχους εχθρούς του Ισλαμικού Κράτους, επέρριψε την κύρια ευθύνη για τα εμπόδια που απειλούν την ειρηνευτική διαδικασία στην HNC και τους υποστηρικτές της.

Με συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters, ο επικεφαλής του κουρδικού κόμματος, Σάλεχ Μουσλίμ, δήλωσε ότι «η HNC τορπιλίζει τις διαπραγματεύσεις, θέτοντας ως προαπαιτούμενο τη δημιουργία μεταβατικής κυβέρνησης, χωρίς τη συμμετοχή του προέδρου Ασαντ, ενώ εκείνο που επειγόντως απαιτείται είναι μια συμφωνία για μόνιμη και πλήρη εκεχειρία. Επιπλέον, η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και την Τουρκία επιδιώκουν να εμποδίσουν την πολιτική επίλυση του προβλήματος».

.