Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Επιτροπής για το 2017, η ανάπτυξη θα κινηθεί με ρυθμούς 1,5% για τη ζώνη του ευρώ και 1,6% για την Ε.Ε.

Η Επιτροπή προβλέπει για το 2017 ρυθμούς ανάπτυξης 1,5% για τη ζώνη του ευρώ και 1,6% για την Ε.Ε., εμπόδια στην ανάπτυξη και την αποδυνάμωση ευνοϊκών παραγόντων.

 

Όσον αφορά στην Ελλάδα σημειώνεται ότι «μετά από ελαφρά συρρίκνωση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 0,2% το 2015, η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να αυξηθεί σταδιακά κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016 και να επιταχυνθεί σημαντικά το 2017, λόγω τόσο της βελτίωσης του οικονομικού κλίματος -μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας- όσο και της σταθεροποίησης των δημόσιων οικονομικών. Προβλέπεται να συνεχιστεί η μείωση των υψηλότατων ποσοστών ανεργίας».

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει αύξηση του ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ κατά 1,7% το 2016, 1,5% το 2017 και 1,7% το 2018 (εαρινές προβλέψεις: 2016: 1,6%, 2017: 1,8%). Η αύξηση του ΑΕΠ στην Ε.Ε. ως σύνολο θα πρέπει να ακολουθήσει ανάλογη πορεία και προβλέπεται να ανέλθει σε 1,8% εφέτος, 1,6% το 2017 και 1,8% το 2018 (εαρινές προβλέψεις: 2016: 1,8%, 2017: 1,9%).

 

image004

 

Η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να παραμείνει ο βασικός μοχλός ανάπτυξης καθ’ όλη την περίοδο μέχρι το 2018, υποστηριζόμενη από τις προσδοκίες για συνέχιση της αύξησης της απασχόλησης και ελαφράς ανόδου των μισθών. Το κόστος δανεισμού παραμένει ευνοϊκό για την ανάπτυξη ως αποτέλεσμα της εξαιρετικά διευκολυντικής νομισματικής πολιτικής. Το συνολικό δημοσιονομικό έλλειμμα στη ζώνη του ευρώ αναμένεται να εξακολουθήσει να μειώνεται, ενώ προβλέπεται να συνεχιστεί ο μη περιοριστικός χαρακτήρας του δημοσιονομικού προσανατολισμού. Οι επενδύσεις αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται.

 

Ωστόσο, η πολιτική αβεβαιότητα, η βραδεία ανάπτυξη εκτός Ε.Ε. και τα χαμηλά επίπεδα των παγκόσμιων εμπορικών συναλλαγών επηρεάζουν αρνητικά τις προοπτικές ανάπτυξης. Εξακολουθεί επίσης να ελλοχεύει ο κίνδυνος οι χαμηλές επιδόσεις της οικονομίας κατά τα τελευταία έτη να επιβραδύνουν την ανάπτυξη, ενώ η εμμένουσα υποτονικότητα της οικονομικής δραστηριότητας αποτελεί ένδειξη ότι υπάρχει δυνατότητα ταχύτερης ανάπτυξης χωρίς αδικαιολόγητες πληθωριστικές πιέσεις.

 

Επιπλέον, κατά τα προσεχή έτη, η ευρωπαϊκή οικονομία δεν θα είναι πλέον σε θέση να υπολογίζει στην έκτακτη στήριξη την οποία είχε από εξωτερικούς παράγοντες, όπως η πτώση των τιμών του πετρελαίου και η νομισματική υποτίμηση.