Της Μαρίνας Κουρμπέλα (marinakourbela@gmail.com)

Oι εκπρόσωποι των Θεσμών, τουλάχιστον των ευρωπαϊκών (Επιτροπής και ΕΚΤ), μπορούν να διαπιστώσουν και από τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, που δημοσιεύθηκαν σήμερα, πως η Ελλάδα συνεχίζει να παρουσιάζει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ε.Ε. και να βεβαιωθούν πως αν ληφθούν και νέα μέτρα υφεσιακού χαρακτήρα, μέτρα έμμεσης ή άμεσης αποδυνάμωσης της αγοράς εργασίας, το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί και ίσως σημαντικά, αν συνυπολογιστούν και οι αλλοδαποί άνεργοι που θα προκύψουν με την ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία.

Αυτό, την ίδια στιγμή που οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών, κατά τη Σύνοδο της Μπρατισλάβας (16 Σεπτεμβρίου 2016), σχετικά με το μέλλον της Ε.Ε., δήλωσαν τη δημιουργία (λίαν προσεχώς) «ελπιδοφόρου οικονομικού μέλλοντος για όλους, διαφύλαξη του τρόπου ζωής μας και παροχή καλύτερων ευκαιριών για τους νέους».

 

Η σημερινή πραγματικότητα

Ωστόσο, τι ελπίδες μπορούν να έχουν οι Έλληνες, όταν η Ελλάδα, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της Eurostat, παρουσιάζει (στοιχεία Ιουλίου 2016) ποσοστό ανεργίας 23,2%, πρώτη μεταξύ των «28», με δεύτερη την Ισπανία 19,3%, με τη Γερμανία και την Τσεχία να παρουσιάζουν τα χαμηλότερα ποσοστά τον περασμένο Σεπτέμβριο, 4,1% και 4,0%, αντίστοιχα, και με ποσοστό ανεργίας σε ολόκληρη την Ε.Ε. 8,5%, το χαμηλότερο ποσοστό από τον Φεβρουάριο του 2009, και μειωμένο, σε σύγκριση με το 9,2%, που ήταν τον Σεπτέμβριο του 2015;

 

Προοπτικές αναμένοντας την αξιολόγηση

Τι προοπτικές μπορεί να έχει το 23,2% των Ελλήνων ανέργων, με τους νέους τον ίδιο μήνα (Ιούλιο 2016) να φθάνουν το 42,7%, πάλι πρώτοι στην Ε.Ε.;

 

 

Όπως έχουν τα πράγματα σήμερα, αυτό το μέλλον διαγράφεται, με σαφήνεια στα μικρά, διαφόρου μορφής καφενεία, ή μικροφαγάδικα, που γεμίζουν όλο και περισσότερο τα πεζοδρόμια της Αθήνας. Εκεί, μπορεί να δει κανείς, για παράδειγμα, δύο νέους ανθρώπους με δύο καλαμάκια, να μοιράζονται ακόμη και έναν καφέ. Δεν είναι υπερβολή, και είναι εύκολη η διαπίστωση, αν θελήσει κάποιος να κάνει λίγον κόπο. Για να πιει ο καθένας από αυτούς τους συγκεκριμένους δύο νέους ανθρώπους μόνος του έναν καφέ, θα πρέπει βρει δουλειά.

 

Χρειάζονται επενδύσεις, οι οποίες θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Αυτές, όμως, στις διαπραγματεύσεις που γίνονται για να κλείσει η αξιολόγηση, δεν φαίνεται να απασχολούν τους εκπροσώπους των δύο ευρωπαικών Θεσμών, μια και για αυτούς μιλάμε, σήμερα, παρά το γεγονός, ότι στον οδικό χάρτη της Μπρατισλάβας, μεταξύ άλλων μέρων αναπτυξιακού σκοπού μέτρων προβλέπεται και η παράταση του Ευρωπαικού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ), που αποτελεί την ατμομηχανή του Επενδυτικού Σχεδίου Γιούνκερ (επενδύσεις 315 δισ. για μια τριετία, με προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών), το οποίο, όπως αποδεικνύεται, εφαρμόζεται με επιτυχία.

 

Με αυτό το ΕΤΣΕ, το «φόβητρο» της αποεπένδυσης που παρουσιάζει η Ε.Ε., μέσα σε ένα χρόνο υλοποιούνται επενδύσεις που ξεπερνούν τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ. Στην Ελλάδα, έως τώρα, μπορούμε να μιλάμε για μικρά ποσά, που έχουν συμφωνηθεί, διόλου ευκαταφρόνητα, αλλά αδύνατα για να αντιμετωπίσουν το αποεπενδυτικό χάος που έχει δημιουργηθεί με την κρίση στη χώρα. Οι επενδύσεις, εκτός εξαιρέσεων, περιορίζονται ακόμη, έπειτα από επτά υφεσιακά χρόνια, στις εξαγγελίες και τις ομιλίες που γίνονται στις διάφορες συνεδριακές εκδηλώσεις.

 

Τι έπεται ευρωπαϊκά

Στο σχεδιασμό, σχετικά με το μέλλον της Ε.Ε., οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν για τον οδικό χάρτη της Μπρατισλάβας, ο οποίος θα καθοδηγεί τη δράση της Ε.Ε. κατά τους προσεχείς μήνες. Οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε. ( δεν περιλαμβάνεται η Βρετανία) θα συναντηθούν εκ νέου στη Μάλτα στις 3 Φεβρουαρίου 2017 και θα ολοκληρώσουν τη διαδικασία του πολιτικού προβληματισμού στη Ρώμη στις 25 Μαρτίου 2017, με την ευκαιρία της 60ής επετείου των Συνθηκών της Ρώμης.

Θα κάνουν κάποιες γενναίες κινήσεις για την οικονομική και κοινωνική συνοχή της Ε.Ε. που θα ενδιαφέρουν άμεσα την Ελλάδα; Ας αφήσουμε τα γεγονότα να δείξουν.

Πηγή: Blog:marina anastas.kourbela